• onze waardering

Hars - Ane Riel RECENSIE

Recensie: Hars - Ane Riel

In Hars lezen we het verhaal van Liv. Ze is opgegroeid in een kwetsbaar gezin. Als klein meisje wordt ze als vermist opgegeven en doordat haar lichaam niet gevonden is, denkt iedereen dat ze dood is. Ze wordt echter thuis gehouden door haar vader en moet gaan stelen bij anderen. Als de eigenaar van het hotel er achter komt dat er stelselmatig dingen ontvreemd raken, gaat hij op onderzoek uit. Zal Liv bevrijdt worden uit de benauwde situatie waarin ze zich bevindt?

Hars begint gelijk spannend met een moord. Er wordt duidelijk omschreven hoe de moord gepleegd wordt en wie de dader is. Het is nog wel onduidelijk waarom dit gedaan wordt. En ben je benieuwd of zij het enige slachtoffer is.

Ane Riel heeft een prachtig boek geschreven. In het begin had ik wat moeite met de vele omschrijvingen, waardoor ik wat trager in het verhaal kwam. Dit gevoel heeft ze echter helemaal goed gemaakt vanwege haar schrijfstijl. Ze heeft het voor elkaar gekregen dat je medeleven hebt met iedereen die in het verhaal voorkomt. Je kan je makkelijk verplaatsen in de ander en leeft daardoor erg mee met de hoofdpersonen.

Het lijkt bijna niet voor te stellen hoe het is om in zo'n kleine wereld te moeten leven. Liv is nog maar een kleuter en weet niet beter dan dat het er aan toe gaat zoals het er in haar gezin aan toe gaat. Het verhaal is echter nijpend en toch krijgt Ane Riel het voor elkaar dat emoties elkaar afwisselen. Je voelt woede, begrip, verdriet maar ook blijdschap. De gezinsleden maken veel heftige situaties mee, waardoor je begrip kunt tonen voor de situatie. Echter is er ook ongeloof omdat je je niet kunt voorstellen dat Liv moet stelen en andere heftige dingen meemaakt.

Hars heeft als genre de term thriller gekregen. Het is een heftig boek, maar geen standaard thriller. Echter is er een zekere spanning te voelen doordat je hoopt dat er op tijd een eind komt aan deze schrijnende situatie. Het verhaal loopt echter anders af dan verwacht.

Nu we vanwege het coronavirus zelf ook veelal thuis zitten en weinig tot geen sociaal contact hebben, is het een stuk beter voor te stellen hoe Liv en haar moeder zich gevoeld moeten hebben. Ondanks dat Liv niet anders weet, is haar wereld wel erg klein gemaakt.

Hars van Ane Riel is een spannend verhaal over een verwaarloosd meisje. Je leeft erg mee met de hoofdpersonen en kan zelfs voor iedereen begrip tonen. Je hoopt echter dat er een einde gemaakt wordt aan deze ellende. Tot op het eind is het spannend of dit ook gebeurt. Het verhaal heeft een verrassende plotwending, die je niet aan zag komen. Ane Riel heeft me echt geraakt met haar verhaal.

Recensie: Hars - Ane Riel

Hars

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven.
    In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien…
    Spannend, grimmig, verontrustend én liefdevol – Hars is een intense en unieke psychologische thriller die je bij de strot grijpt en niet meer loslaat.
    Ane Riel (1971) studeerde kunstgeschiedenis en publiceerde diverse educatieve boeken voordat zij debuteerde als literair auteur. Met Hars brak zij wereldwijd door en won zij de vier meest prestigieuze literaire prijzen uit Scandinavië. Het boek werd verkocht aan 21 landen. In 2020 verschijnt de verfilming, met Sofie Gråbøl (The Killing) in een van de hoofdrollen.
    "Liv Haarder en haar ouders maken de grootste kans op de titel fictieve disfunctionele familie van het jaar. Ze lijken een uitvinding van hedendaagse Gebroeders Grimm, en de plot, een verontrustend verhaal over bezittelijke liefde, is net zo luguber.'
    The Guardian, Beste boeken van 2018
    "Buitengewoon origineel. (…) Het boek deed me denken aan Stephen King op zijn best: huiveringwekkend als de pest, maar met medeleven voor elk personage, hoe misleidend ook.'
    The Daily Telegraph *****
    "Een van de uitzonderlijkste boeken die ik in tijden las. Uniek, meeslepend en prachtig geschreven.'
    The Daily Express *****

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen