• onze waardering

Die kleine is Don, de lange is Sjon - Catharina Valckx RECENSIE

Recensie: Die kleine is Don, de lange is Sjon - Catharina Valckx

Don en Sjon zijn twee vrienden en wonen samen in een huisje aan een meer. Ondanks dat ze beste vrienden zijn, zijn ze erg verschillend. Samen beleven ze allemaal avonturen: van een hond die vast komt te zitten in hun deur tot Don die alle koekjes opeet.

Die kleine is Don, de lange is Sjon is een boek uit de serie Tijgerlezen en geschikt voor beginnende lezers van 5 tot 9 jaar, maar ook zeer geschikt om voor t lezen aan jongere kinderen. De boeken in deze serie hebben geen beperkende regels ten aanzien van woordgebruik of zinslengte, zoals AVI-boeken wel hebben. Er wordt in de serie vooral rekening gehouden met de beginnende lezer: overzichtelijke tekst, ondersteunende afbeeldingen en geen moeilijke woorden of hele lange zinnen.  Het uitgangspunt van de serie is leesplezier.

In het boek staan 6 verhaaltjes die een beetje lijken op strips. Op elke pagina staat een mooie afbeelding met daaronder tekst. De tekst is gedrukt in een fijn lettertype en de afbeeldingen zijn gemaakt met rustige, zachte kleuren. Het hoofdthema van dit boek is vriendschap. Daarnaast is Don ook erg behulpzaam maar toch ook wel een beetje impulsief. Sjon is wat bedachtzamer, maar probeert Don wel te helpen bij het zoeken naar een goede oplossing.

De tekst en de illustraties zijn beide van Catharina Valckx. De verhaaltjes zijn niet te lang en de afbeeldingen (in kleur) zijn goed ondersteunend bij de tekst. De zes verhaaltjes lezen vlot weg en de avonturen die Don en Sjon beleven zijn erg grappig. Ook heeft Catharina Valckx geen moeilijke woorden gebruikt, wat maakt dat het boek prettig leest voor iets geoefende lezers. Daarnaast is het prettige dat de illustraties ondersteunend zijn bij de tekst, perfect om na het lezen (samen) nog even het plaatjes bekijken. Voor de kinderen die nog niet kunnen lezen zijn de illustraties erg geschikt om zelf het verhaal na het voorlezen nog eens na te vertellen.

Kortom Die kleine is Don, die lange is Sjon is een ontzettend leuk en grappig boek voor de iets geoefende lezer, of om voor te lezen. De avonturen die Don en Sjon beleven zijn aansprekend voor kinderen en de prachtige illustraties sluiten perfect aan bij de tekst.

Recensie: Die kleine is Don, de lange is Sjon - Catharina Valckx

Die kleine is Don, de lange is Sjon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Don en Sjon zijn elkaars tegengestelden. Meestal denken ze anders over de dingen. Maar dat staat hun vriendschap niet in de weg, integendeel! Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom en worden verliefd.

  Zes korte stripachtige verhaaltjes voor beginnende lezers over de grappige en lieve vrienden Don en Sjon.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen