• onze waardering

De lessen van Ubuntu - Mungi Ingomane RECENSIE

Recensie: De lessen van Ubuntu - Mungi Ingomane

'Wijzen bouwen bruggen, en dwazen bouwen muren.' Op dit Afrikaanse gezegde wil Ubuntu het antwoord bieden. Hoe leren we, in een tijd waarin mensen van elkaar vervreemden, om bruggen te bouwen? Mungi Ingomane, kleindochter van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, deelt in De lessen van Ubuntu de wijsheid van deze filosofie. Ze toont het belang van luisteren naar elkaar, tolerantie, oog hebben voor het goede in elkaar en bereid zijn te vergeven. Aan de hand van praktische tips en voorbeelden reikt ze hulpmiddelen aan die je kan toepassen in je relaties met vrienden, familie, collega's...

De lessen van Ubuntu is opgedeeld in veertien lessen. Deze lessen gaan van 'Erken de realiteit (hoe pijnlijk die ook is' tot 'Sta open voor onze diversiteit' en 'Vind humor in onze menselijkheid'. Onder elke nieuwe les staan er telkens een of meerdere Afrikaanse gezegdes. De hoofdstukken worden onderverdeeld aan de hand van vetgedrukte tussentitels. Ook tips staan vetgedrukt. Door deze afwisseling in lettertype en de duidelijke onderverdeling in de hoofdstukken leest het boek aangenaam. 

Les 1 is 'Zie jezelf in anderen'. Dit is ubuntu. Mungi Ingomane slaagt erin om je van bij het begin, in klare taal, te laten begrijpen wat ubuntu is. Ze geeft concrete tips die je onmiddellijk kan toepassen in je dagelijkse omgang met andere mensen. Zo vraagt ze je in hoofdstuk 1 om bewust contact te maken met mensen die je niet kent, bijvoorbeeld met de treinconducteur die je kaartje controleert. Haar citaten passen steeds perfect bij datgene ze wil illustreren. Het mooie hierbij is dat ze dit alles voor elkaar krijgt zonder belerend over te komen.

Momenteel leven we in vreemde tijden. Door het Corona-virus moeten we allemaal op zoek naar een nieuwe manier om ons gezin, werk en onze vrije tijd te organiseren. We doen aan teamwork met vreemden (denk maar aan het massaal naaien van mondmaskers). Volledig les 2 'Samen staan we sterk' passen we iedere dag van de lockdown toe. Met andere woorden: helemaal ubuntu.

De lessen van Ubuntu is een ode aan de Afrikaanse cultuur. Het is een naslagwerk voor iedereen die zich wil inzetten voor een betere, verdraagzame samenleving.
De lessen van Ubuntu is een boek dat zijn plaats verdient in elke boekenkast. Nu meer dan ooit.

Recensie: De lessen van Ubuntu - Mungi Ingomane

De lessen van ubuntu

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een Afrikaans gezegde luidt: "Wijzen bouwen bruggen, en dwazen bouwen muren.' Dus hoe leren we, in een tijd waarin mensen steeds meer van elkaar vervreemden, om bruggen te bouwen? Ubuntu is hierop het antwoord.
  Als kleindochter van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu had Mungi Ngomane dagelijks te maken met deze levensfilosofie uit Zuid-Afrika, de regenboognatie van haar grootvader en Nelson Mandela. De term komt uit het Xhosa en betekent dat iedereen verbonden is met elkaar:
  In dit boek deelt Mungi de wijsheid van ubuntu – zoals luisteren, tolerantie, het goede in mensen zien en de bereidheid om te vergeven – om ons te helpen de relaties met onze partners, vrienden, familie en collega's te verbeteren.


  Mungi Ngomane werkt voor verschillende mensenrechtenorganisaties en is daarnaast beschermvrouwe van de Tutu Foundation. Ze studeerde internationale studies en diplomatieke betrekkingen in Londen en woont tegenwoordig in de VS.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen