• onze waardering

Azië - Meera Sodha RECENSIE

Recensie: Azië - Meera Sodha

Duik samen met Meera Sodha in de wereldkeuken van Azië en ontdek 120 vega(n) recepten uit onder andere China, Vietnam, Thailand, Indonesië en Singapore. Alle gerechten zijn modern, simpel maar behouden toch hun traditionele eigenschappen en smaken.

In Azië vind je gerechten met rijst, noedels, curry en salades maar ook ovengerechten, soepen en desserts. Het zijn stuk voor stuk gerechten die gemakkelijk te maken zijn en zijn perfect voor vegetariërs of mensen die een plantaardige keuken willen ontdekken.

Azië is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Elf daarvan bevatten recepten voor onderandere kleine hapjes, bijgerechten, noedels, salades, zoete gerechten,... buiten deze indeling is er ook nog een superhandige alternatieve indeling waar je enkele gerechten kan selecteren op het seizoen, het moment van de dag en ook de favorieten van schrijfster Meera Sodha zelf.

Qua vormgeving is Azië erg aantrekkelijk. De omslag is prachtig, kleurrijk en aansprekend. Deze stijl gaat ook verder aan de binnenzijde van het boek. Er werd gewerkt met mooie illustraties, tropische kleuren en alle gerechten zijn voorzien van prachtige foto's. Buiten de mooie vormgeving is er zeker ook gedacht aan de praktische kant. De indeling is overzichtelijk maar ook de recepten zelf zijn duidelijk en overzichtelijk. Bovendien is elk recept ook duidelijk gemarkeerd met vegetarisch of vegan zodat je in enkele seconden kan zien of het gerecht geschikt is voor jouw dieet/levensstijl.

De recepten die Meera Sodha in Azië verzamelde bevatten allemaal typische Aziatische ingrediënten. Veel van deze ingrediënten zijn intussen in de meeste supermarkten te vinden dus zelfs als je geen Aziatische winkel in je buurt hebt, kan je toch aan de slag met de meeste recepten. Achteraan in het boek verzamelde ze ook erg handige informatie over de ingrediënten zodat je als leek ook kan opzoeken hoe die dingen er uit zien en hoe ze smaken. Ook somde ze enkele online winkels op waar je producten kan bestellen die je niet overal vindt.

Uit al deze lekkere recepten koos ik er twee om zelf uit te proberen. Ik maakte het bananenbrood met geroosterd kokos en de curry van nieuwe aardappels met snijbiet en kokos.

Bananenbrood met geroosterd kokos

Ik hou erg veel van bakken en had wel al eens eerder bananenbrood gemaakt maar dit was toen erg droog en niet zo'n succes. Bij het zien van dit recept wou ik het dan ook graag uittesten om te zien of dit bananenbrood wel lekker is. 

Het recept was vrij eenvoudig. De stappen staan duidelijk vermeld en als je deze volgt dan is de bereiding van het beslag geen probleem. Ook de ingrediënten vond ik allemaal in de lokale supermarkt dus dit recept bevat zeker geen speciale elementen.

Eens het beslag klaar was heb ik het bananenbrood gebakken. Ik dacht dat het bananenbrood nog fel zou rijzen, maar dit is niet het geval. Je vorm mag dus gerust vol zitten en je moet de baktijd goed in de gaten houden zodat het bananenbrood niet te droog wordt. 

Na het bakken waren de bovenste kokosschilfers vrij donker, dit staat ook vermeld in het recept. Je dient de donkerste schilfers te verwijderen omdat deze niet lekker smaken. Na het aansnijden bleek het brood lekker smeuïg te zijn, je proeft de banaan erg goed maar het is zeker niet enorm zoet dus kan perfect als ontbijt of tussendoortje gegeten worden.

Curry van nieuwe aardappels met snijbiet en kokos

Als er iets is waar ik gek op ben, dan is het wel curry. Ik hou van de smaak en de combinatie van het licht pikante en de verzachtende kokos. Ik at nooit eerder een curry met aardappels dus dit recept wou ik dan ook absoluut testen.

Wat een onverwachte uitdaging bleek te zijn, was het vinden van snijbiet. Dit lijkt een simpele, veel voorkomende groente maar bleek in geen enkele supermarkt te koop aangeboden te worden. Ik heb er dan uiteindelijk voor gekozen om deze te vervangen door courgette en wortel. 

De rest van de ingrediënten vond ik wel en zo kon ik alsnog de curry maken. De bereiding hiervan is wel een werkje maar ook hier geldt dat als je de stappen goed volgt, het vrij eenvoudig is. Je krijgt er ook wel iets voor terug want de curry bleek echt heerlijk te zijn. Met de aardappels en de rijst vulde dit wel goed maar het gerecht is zo lekker dat je met plezier de dag erna de restjes opeet.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Azië is prachtig qua vormgeving en is inhoudelijk ook erg sterk. Meera Sodha heeft echt haar best gedaan om de lekkerste recepten te verzamelen. Laat je als vleeseter ook vooral niet afschrikken door het feit dat deze recepten vega(n) zijn want ze zijn ook zonder vlees erg lekker. En als je het vlees echt niet kan missen kan je de recepten altijd een klein beetje aanpassen. 

Recensie: Azië - Meera Sodha

Azië

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Modern, levendig, simpel eten met alledaagse ingrediënten, maar met een Oosterse twist. Dat is waar Azië, het nieuwe boek van bestsellerauteur Meera Sodha om draait. Azië is een must-have, of je nu vegan of vegetariër bent of gewoon lekkerder plantaardig voedsel wilt eten. De verbluffende nieuwe receptenselectie van Meera Sodha, geïnspireerd op haar 'New Vegan' Guardian-column, bevat ook tal van gloednieuwe recepten van de verschillende Aziatische keukens. Er zijn noedels, curry's, rijstgerechten, tofu, salades, bijgerechten en snoepjes, allemaal verrassend eenvoudig te maken en boordevol spannende smaken. Azië neemt je mee van India naar Indonesië, van Singapore naar Japan, via China, Thailand en Vietnam, en laat je zien hoe je een snijbietaardappel- en kokoscurry en een Zweedse laksa kunt maken; hoe Kimchi-pannenkoeken, heerlijke zuivelvrije zwarte dahl en chili-tofu te maken. Er zijn zoete aardappel momo's voor snacks en onverwachte desserts zoals gezouten miso brownies en een no-churn Vietnamees koffie-ijs. En dat alles verpakt in een verbluffend mooi boek met prachtige fotografie en kleurrijke illustraties.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen