• onze waardering

Waar is mama? - Cathy Glass RECENSIE

Recensie: Waar is mama? - Cathy Glass

Cathy Glass is al meer dan 25 jaar pleegouder. Onder een pseudoniem schrijft zij de aangrijpende, waargebeurde verhalen van kinderen die zij (tijdelijk) onder haar hoede heeft gehad. In Waar is mama? wordt de achtjarige Melody bij haar moeder weggehaald. Melody maakt zich, eenmaal aangekomen in haar pleeggezin, enorm veel zorgen over haar moeder. Cathy is het gewend dat kinderen ouders missen, woede en verdriet voelen, maar de zorgen die ze bij Melody ziet, heeft zij nog nooit gezien..

Waar is mama? is dus een waargebeurd verhaal. Dit maakt het lezen van haar boeken extra hartverscheurend en het is dus niet voor iedereen weggelegd om ontspannen te kunnen lezen. Het verhaal is beladen. Ondanks dat het verhaal een fijne opbouw kent qua spanning, zoals je die van ieder ander boek gewend bent, voelt deze spanning hier heel anders. De opbouw in spanning en wat er met de moeder van Melody gebeurd, is namelijk echt gebeurd. Eenmaal begonnen laat het boek je niet los, je moet doorlezen. Zeker ook vanwege de toch wel onverwachte wendingen die het verhaal krijgt. Dat Melody een ontzettend lief kind is, maakt dit verhaal nog intenser.

Cathy Glass schrijft deze verhalen ontzettend goed. Ze schrijft gedetailleerd, wat het leerzaam maakt, omdat je veel over de pleegzorg in Engeland leert. Zo wordt duidelijk beschreven met welke verschillende hulpverleners je te maken krijgt en krijg je een goed beeld van een zogenoemde tussenevaluatie. Het maakt ook dat je het gevoel hebt alsof je echt over Cathy haar schouder meekijkt, iedere dialoog of gebeurtenis in het boek zie je voor je. Haar schrijfstijl is dus vrij beeldend. Het zorgt ervoor dat je de emoties en gevoelens van Cathy zelf mee gaat voelen. In Waar is mama? is er een sterke balans tussen het verhaal van Melody en de gedachten en gevoelens van Cathy. Je krijgt veel inzicht in hoe zij als pleegouder te werk gaat, haar alledaagse dilemma's en haar ervaringen. Beide onderdelen zijn belangrijk voor een boek als dit. Waar is mama? is daarom niet alleen aangrijpend en bijzonder als verhaal, maar ook zeer interessant voor wie geïnteresseerd is in pleegzorg.

Waar is mama? is een goed boek in het genre van waargebeurde verhalen in het genre drama, met als thema pleegzorg. Haar verhalen zijn qua type enigszins te vergelijken met de boeken van Torey Hayden, waar Hayden als professional werkt met ernstig beschadigde kinderen. Mooi bij Cathy Glass is dat zij geen professional is, maar een enorme ervaringsdeskundige pleegouder.

Waar is mama? is het vierde boek van Cathy Glass. In dit boek maak je ook al kennis met personage Lucy. Over haar is ook een boek geschreven, namelijk Mama gezocht.

Recensie: Waar is mama? - Cathy Glass

Waar is mama?

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit is het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Melody, die op achtjarige leeftijd wordt weggehaald bij haar alleenstaande drugsverslaafde moeder. Melody is kwaad dat ze niet thuis kan blijven wonen en in het pleeggezin van Cathy moet blijven, maar ze lijkt zich ook wel erg veel zorgen te maken om haar moeder – veel meer dan Cathy ooit heeft gezien.

  Amanda, Melody's moeder, is ook boos en haalt tijdens hun afspraken een paar keer flink uit naar Cathy. Iets wat Cathy al eerder heeft meegemaakt met andere ouders, dus dat baart haar niet direct zorgen. Maar wanneer ze de verloren en kwetsbare blik op Amanda's gezicht ziet, begint Cathy net zo bezorgd te worden als Melody. En wanneer Amanda een afspraak mist, wordt er aangenomen dat ze het gewoon vergeten is, maar niets is minder waar…

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen