• onze waardering

Proteïne Power - Emilie Franzo RECENSIE

Recensie: Proteïne Power - Emilie Franzo

Heb je vlees nodig voor (top)sportprestaties? Nee joh, je kunt prima eiwitten halen uit andere voedingsmiddelen. Vaak is het wel een extra uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen als je vegetarisch of zelfs veganistisch eet. Proteïne Power geeft jou de inspiratie om ontzettend lekkere vegetarische gerechten te maken met veel eiwitten. Het boek is een kookboek uit de reeks 'De Groentekeuken' van Emilie Franzo. Hiermee bevestigd ook zij de trend om meer groente te eten (lekker EN gezond!).

Het boek Proteïne Power van Emilie Franzo bevat 30 (hoofd)gerechten met veel eiwitrijke producten. In de gerechten wordt er vooral veel gekookt met kikkererwten, bonen en linzen. Ze worden door redelijk standaard kruiden op smaak gemaakt, dit helpt als je niet 1000 kruidenpotjes in je keuken wilt zetten. Alle recepten zijn 100% vega, maar daarnaast is 50% vegan en zelfs 30% glutenvrij. Bij elk recept staat dit ook duidelijk aangegeven. Door de foto's krijg je direct zin om aan de slag te gaan met de recepten, ze zien er namelijk verrukkelijk uit.

Het zijn zeer gevarieerde recepten zoals zwarte bonen burgers, spinazie falafel, dahl van spliterwten of een herfstsalade met linzen. Hierdoor heb je qua verschillende smaken genoeg keuze. De meeste recepten kosten wel wat tijd om te maken, zo moeten veel dingen ongeveer 20 minuten voorbereid worden, 30 minuten rusten of bijvoorbeeld nog 40 minuten in de oven. Ben je opzoek naar snel en makkelijk ben je hier niet aan het juiste adres.  

Daarnaast is het een redelijk klein en handzaam boekje, als je dit vergelijkt met sommige dikke kookboeken is dit ook wel fijn. Het boek bevat enkel en alleen recepten, helaas geen begeleidende verhalen over waarom het nuttig en relevant is om meer eiwitten te eten. Je zou bij een boek met de naam Proteïne Power meer verwachten over de waarde van proteïne in een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Voor de gemiddelde recreatieve (vegetarische) sporter is simpelweg gezond eten genoeg en krijg je daardoor al alles binnen wat je nodig hebt. Voor de fanatieke sporter moet je wel wat meer op gaan letten wil je genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Ik had daarom ook graag gezien dat de voedingswaarden van de recepten waren toegevoegd, zodat je ook kunt zien hoeveel eiwitten je daadwerkelijk binnen krijgt.

Als jouw focus vooral ligt bij het ontdekken van nieuwe vegetarische (eiwitrijke) recepten, ben je met Proteïne Power aan het juiste adres. Ben je opzoek naar een boek die jou kan helpen met sporten en voeding, dan zou ik nog even verder zoeken.

Quesadillas met zwarte bonen

Dit recept is vegan en glutenvrij (als je maistortilla's gebruikt). Het is een relatief makkelijk recept die je ook prima voor de lunch, als voorgerecht of bij de borrel kunt gebruiken. De ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen en je hebt verder weinig nodig. Het was voor mij nog wel een uitdaging om de tortilla's om te draaien in de pan zonder dat de vulling er direct uit viel. Qua smaak was het door de paprikapoeder en komijnpoeder heel lekker.

Zie hier het resultaat:

Geroosterde pompoen, linzen en bulgur

Dit recept sprong er voor mij direct uit, omdat ik zelf ontzettend van pompoen hou. Ook voor dit recept kon ik makkelijk naar de supermarkt en had ik geen 'bijzondere'  ingrediënten nodig. Verder was het super easy te bereiden, want je hoeft eigenlijk alleen maar wat ingrediënten te mengen en het  mengsel in de oven zetten. Ik had alleen niet helemaal opgelet dat hij 2x 20 minuten in de oven moest, waardoor ik wat langer bezig was dan ik had verwacht. Lange bereidingstijden zie je bij meer gerechten in het boek terugkomen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar veel volume en veel eiwitten in maaltijden zodat je minder snel een hongerig gevoel krijgt. Al deze recepten zijn gemaakt met 'normale' producten met (relatief) veel eiwitten, dus ik ga zeker vaker gerechten maken uit Proteïne Power. Het inspireert om minder vlees, zuivel en eieren te eten én toch genoeg eiwitten binnen te krijgen. Wil je vooral meer leren over macro's, eiwitten en een 'gezond' voedingspatroon (als sporter) dan zou ik andere opties overwegen.

Recensie: Proteïne Power - Emilie Franzo

De Proteïne Power - De groentekeuken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Proteïne Power: 30 vegetarische recepten vol groene eiwitten voor de stevige trek. Het nieuwste kookboek uit De Groentekeuken, voor vega's, vegans en iedereen die meer groente wil eten.

  De lekkerste gemakkelijke recepten met groente, dat is wat de boekenserie De groentekeuken biedt. Altijd vegetarisch, vaak ook vegan en veelal glutenvrij. Met als nieuwste thema Proteïne power: de lekkerste groentegerechten vol stevige eiwitten. Ideaal voor sporters of iedereen die een beetje meer energie nodig heeft. Nooit eerder waren 250 gram per dag zo'n makkie om te halen. 100% vegetarisch, leuk en gezond om te krijgen en te geven.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

 • YA vervolg delen in 2023

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen