• onze waardering

Het nachtvuur - Michael Connelly RECENSIE

Recensie: Het nachtvuur - Michael Connelly

In 1986 al werd Michael Connelly genomineerd voor de Pullitzerprijs, zowat de hoogste erkenning wat je als schrijver of journalist kunt bereiken. Na tien jaar werken als misdaadjournalist voor de LA Times waagde hij zijn kans als fulltime thrillerauteur. Ondertussen is de Amerikaan uitgegroeid tot een van de beste en populairste thrillerauteurs ter wereld. Al in zijn eerste misdaadverhaal Black Echo dat in 1992 verscheen, voerde hij politie-inspecteur Harry Bosch op. Met Het nachtvuur staat de teller op 22 thrillers rond dit hoofdpersonage. Harry Bosch is ondertussen met pensioen. Als zijn mentor John Jack Thompson komt te overlijden, krijgt hij van diens weduwe een onopgelost moorddossier in handen. Het lijkt een cold case van 22 jaar geleden te zijn. Zonder enige verder informatie moet hij op zoek naar de ware toedracht en vooral de reden waarom zijn oude mentor dit dossier in zijn schuif liggen had. Ondertussen werkt hij ook nog met zijn halfbroer en advocaat Mickey Haller aan zaak rond de moord op een rechter. Omdat hij zonder inside informatie niet verder geraakt, doet Bosch een beroep op Renée Ballard, inspecteur bij de politie, die na een intern geschil met haar oversten, werd overgeplaatst naar de nachtploeg. Wat volgt is een ingenieus verhaal met verschillende plotwendingen. De verschillende verhaallijnen lijken moeiteloos in elkaar te vloeien en Connelly toont wat voor een begenadigd verteller hij is.

Hoewel Bosch, Haller en Ballard in zijn vorige boeken al vele avonturen hebben meegemaakt, is het niet nodig om enige voorkennis te hebben. Alle nodige informatie over de personages is voorhanden in het boek. Die karaktertekening is juist een van de sterke kenmerken van Connelly. Hij typeert raak, duidelijk en zeer menselijk. De hoofdfiguren zijn geen helden, maar mensen van vlees en bloed met hun talenten en onhebbelijkheden. Hij brengt veel dynamiek in het verhaal door elk hoofdstuk van perspectief te wisselen tussen Bosch en Ballard. Hij slaagt erin een heel realistisch en genuanceerd beeld te schetsen van hoe het eraan toe gaat in de wereld van de ordehandhaving in een grootstad als Los Angeles. Hoe hij de verschillende losse uitgangspunten aan elkaar knoopt, is een duidelijk bewijs van zijn schrijverstalent, maar bewijst evengoed hoe goed de auteur op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen dat milieu. De enige opmerking die de lezer kan hebben is dat Connelly wel heel uitgebreid de hele omgeving beschrijft: van de gebouwen waarin alles zich afspeelt tot het eten wat ze verorberen toe. Daarmee wil hij natuurlijk alleen maar bijdragen tot een betere en volledige inleving, maar voor wie graag zijn fantasie laat werken, kan het een stoorzender zijn. Gelukkig maken het plot en de personages dat allemaal goed. Het nachtvuur is misschien niet de thriller waarbij je de hele tijd op het puntje van je stoel zit, maar hij blijft spannend en het is een pageturner door de fantastische vertelstijl van Connelly. Terecht werd het boek door Vrij Nederland als Thriller van het jaar uitgeroepen.

Recensie: Het nachtvuur - Michael Connelly

Renée Ballard 3 - Het nachtvuur

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Toen Harry Bosch net begon als rechercheur, nam John Jack Thompson hem onder zijn hoede en leerde hem alles wat hij moest weten over het vak. Zijn mentor was ervan overtuigd dat je maar op één manier een echt goede politieman kon zijn: door elke zaak persoonlijk op te nemen en met koppig doorzettingsvermogen aan te pakken. Als Thompson overlijdt, wordt Harry benaderd door zijn weduwe, die hem een oud dossier geeft. Het blijkt om een zaak te gaan die Thompson nooit heeft kunnen oplossen. Het dossier had hij op de dag van zijn pensioen tegen alle regels in mee naar huis genomen.

    Om erachter te komen waarom deze zaak Thompson zo dwarszat, gaat Harry naar Renée Ballard en vraagt haar hem te helpen de cold case op te lossen. Terwijl ze eraan werken, rijst de alarmerende vraag of Harry's geliefde mentor het -dossier heeft meegenomen om de zaak tijdens zijn pensioen op te lossen… of om juist te voorkomen dat die ooit opgelost zou worden.
     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen