• onze waardering

Het Gerucht - Lesley Kara RECENSIE

Recensie: Het Gerucht - Lesley Kara

Joanna woont in een klein dorpje vlakbij Londen. Wanneer er een gerucht rond gaat dat een oude vrouw die als kind een ander kind vermoord heeft, met een schuilnaam bij haar in het dorp woont, weet Joanna niet meer wie ze moet vertrouwen. Helemaal niet wanneer het erop lijkt dat zij de geruchten erger heeft gemaakt, en de moordenaar het op haar en haar zoontje voorzien lijkt te hebben.

Het gerucht is de eerste thriller van Lesley Kara. Het boek begint met een toepasselijke quote van Friedrich Nietzsche:

´Wie met monsters vecht, moet oppassen niet zelf in een monster te veranderen en als je lang in een afgrond kijkt, opent de afgrond zich ook voor jou.´

Deze quote wordt in het boek zelf ook uitgesproken door een personage. Het is een rake zin die zeker bij het verhaal past.

In Het gerucht worden verschillende perspectieven afgewisseld. Het grootste deel is geschreven vanuit Joanna, vanuit de eerste persoon. Ook zitten er nieuwsberichten tussen die Joanna vindt over Sally McGowan, de kindermoordenaar. Er zitten ook een paar stukjes over de moord in verwerkt. Tenslotte zit er af en toe een stukje tussen vanuit het perspectief van Sally, om het spannend en mysterieus te maken.

Omdat Joanna en haar zoontje in een klein dorpje wonen, gaan geruchten snel en worden ze behoorlijk uitgeplozen. Het is dan ook niet gek dat zij erg geïnteresseerd is in het verhaal, en steeds meer op gaat zoeken over de beruchte vrouw die in hun midden woont. Dat is niet gek, omdat ze er constant mee geconfronteerd wordt. Dit is meteen ook een nadeel aan het boek. Er gebeurt niet zoveel; het gaat vooral over dingen die in het verleden gebeurd zijn. 

´Ik hoor niemand rondscharrelen. De trap kraakt als ik naar boven loop, voorzichtig, behoedzaam. Zonlicht stroomt door de ruit van de voordeur en de trapspijlen maken strepen op het glas van de zwart-wit foto's aan de muur.´ (p. 185)

Er zitten stukjes in Het gerucht die erg beeldend beschreven zijn. Dit zorgt voor spanning, wat nodig is om een succesvolle thriller te schrijven. Joanna weet niet meer wie ze kan vertrouwen, en ziet daardoor overal gevaar.

Het gerucht is een prima thriller, maar het grootste nadeel eraan is dat er weinig in gebeurd. Als er iets meer vaart in had gezeten had ik hem 4 hartjes gegeven, maar doordat je vooral ziet wat Joanna in haar dagelijks leven doet, is het minder spannend dan het had kunnen zijn.

Recensie: Het Gerucht - Lesley Kara

Het gerucht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Joanna, een alleenstaande moeder, hoort op het schoolplein dat een beruchte moordenaar een nieuw leven leidt in haar kustdorpje. Sally McGowan was 10 jaar toen ze 48 jaar geleden kleine Robbie Harris doodstak - er zijn geen foto's bekend van na haar vrijlating. Dus wie is die moordenaar die nu tussen hen schijnt te wonen, die het moorden misschien wel niet verleerd is? Ze zal leren hoe gevaarlijk één gerucht kan zijn en hoe ver ze moet gaan om degenen van wie ze houdt te beschermen. Joanna krijgt spijt dat ze ooit een woord heeft doorverteld.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen