• onze waardering

Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon RECENSIE

Recensie: Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon

Stel, je bent achtentwintig en de dokter vertelt je dat je leven voorbij is. Niet echt, maar wel het leven dat je je had voorgesteld. Want je hebt baarmoederhalskanker. Alles wat je ooit wilde, alles wat je dacht te hebben is opeens weg, en komt nooit meer terug. Dit is waar Monique van Loon doorheen ging en vervolgens ook nog een boek over schreef.

In Je bent jong en je krijgt wat schrijft van Loon over haar ervaringen als kankerpatiënt. Een nogal zwaar onderwerp zul je denken. Dat is het zeker ook, maar van Loon weet hierover te schrijven met een zeldzame soort humor die niet alleen een luchtige toon aan ieder hoofdstuk weet te geven, maar ook een tempo in Je bent jong en je krijgt wat weet te bouwen, zodat je lekker door kunt banjeren. Toch voelt het niet alsof ze haastig door dit onderwerp heen wil banjeren. Integendeel. Ze neemt de tijd voor elke afspraak, elk hoekje en gaatje van het ziekenhuis, elke overwinning en elke verloren wedstrijd. Vooral de herstelperiode, na al deze ellende, begint het mentale gevecht.

Van Loon draait nergens omheen. Ze heeft een nuchtere kijk op veel dingen, die vast door velen zal worden gezien als een frisse wind. En dit is waarschijnlijk ook wat Monique heeft bedoeld met Je bent jong en je krijgt wat. Een boodschap aan vrouwen die hier ook moeite mee hebben, of zullen hebben, of hebben gehad. Een boodschap aan partners van die vrouwen die er moeite mee hebben. Een boodschap aan artsen, en ziekenhuizen en specialisten die hier mee te maken hebben. Want deze ervaring is traumatiserend, voor iedereen in de omgeving, en het meeste nog voor diegene die kanker krijgt. Maar van Loon laat zien dat je geen slachtoffer hoeft te zijn. Je kunt juist voor jezelf gaan staan, en na alles nog steeds de wereld recht in de ogen kijken en trots je rug rechten en zeggen: "Ik mag er ook zijn".

Van Loon is een lichtend voorbeeld in een soms wat schuwe maatschappij. Dit soort onderwerpen worden nog te weinig besproken, en het lijkt erop dat van Loon met Je bent jong en je krijgt wat dit taboe probeert te doorbreken. Laten we hopen dat dit lukt, want dit onderwerp is te belangrijk om te laten liggen. Het wordt tijd dat we durven praten over moeilijke tijden, ook al lijkt het soms alsof we de enige zijn. Want van Loon laat zien dat dit zeker niet het geval is, hoe hopeloos het ook lijkt te zijn.

Recensie: Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon

Je bent jong en je krijgt wat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat en juist flink carrière aan het maken bent? Het overkwam Monique van Loon. In Je bent jong en je krijgt wat beschrijft zij soms tussen neus en lippen door, soms expliciet, hoe het is om als jonge vrouw ziek te worden. Hopeloos verliefd te worden, terwijl sommige vriendschappen onverwacht niet tegen de situatie bestand blijken te zijn. Hoe de ene dokter je verdrietig en vol vragen achterlaat, terwijl de ander je steun en toeverlaat wordt. Hoe je je sexy kunt blijven voelen nadat je baarmoeder verwijderd is. Van Loon schrijft vol zelfspot en humor over een leven met en na baarmoederhalskanker.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen