• onze waardering

The Dark Vault serie: The Archived & The Unbound - V.E. Schwab RECENSIE

Recensie: The Dark Vault serie: The Archived & The Unbound - V.E. Schwab

The Dark Vault reeks van V.E. Schwab bestaat uit een tweeluik: The Archived en The Unbound en is al in 2015 uitgekomen. Victoria E. Schwab is ons wel bekend van de "Kleuren van Magie"reeks. De Dark Vault serie is nu nog alleen in het Engels verkrijgbaar. Het bevat tevens een kort bonus verhaal.

Victoria Schwab is een meester in het creëren van unieke werelden en ook nu weer in deze Dark Vault serie, zet ze een aparte, ietwat duistere wereld neer. Een wereld die gelinkt is aan andere dimensies, waar Librarians (Bibliothecarissen) waken over de geschiedenissen die de levens van mensen op Aarde vormen als zij overleden zijn. Deze levensgeschiedenissen worden opgeslagen in The Archive, een Archief. Deze geschiedenissen of History, van de doden, hun geesten, als je het zo ziet, zijn derhalve: The Archived. Tevens moeten verdwaalde of ontsnapte geesten weer teruggebracht worden naar het Archief. Dit wordt geregeld door de Keepers.

De tiener Mackenzie Bishop is zo'n Keeper. Haar grootvader, Da, was een Keeper en hij heeft haar op jonge leeftijd gekozen om hem op te volgen. Hij heeft haar dan ook opgeleid. Mac's leven neemt echter een rare wending, als haar broertje Ben verongelukt en zelf een 'History' wordt. Haar moeder kan het niet aan om het verlies onder ogen te komen en zij vlucht letterlijk weg in allerlei vage projecten die ze aanpakt om maar bezig te blijven. Haar zachtaardige vader geeft zijn vrouw in alles haar zin. Zo gebeurt het dat Mac haar vertrouwde leventje achter zich moet laten, als ze verhuizen naar een andere stad voor haar moeders nieuwste gril en in de Coronado terecht komt. Een oud voormalig hotel, dat nu omgebouwd is tot appartementen gebouw, met op de begane grond een voormalig cafeetje, dat haar moeder nu nieuw leven wil inblazen. Geheel alleen, want ook haar hartsvriendin heeft ze moeten achterlaten, moet Mac nu haar weg zien te vinden. Als getraumatiseerde tiener, die niet goed kan rouwen om haar verloren broertje. Haar ouders willen er niet over praten, zwijgen Ben dood en hebben zelfs zijn spullen weggegooid en daardoor heeft Mac nachtmerries. Maar ook als Keeper, want Mac is geen normale tiener: ze heeft een full time job als geestenjager ernaast. Doordat ze een Keeper is kan ze wel bij Bens History en dat geeft wat verlichting, maar ook schuldgevoel....

De sfeer en setting is iets minder complex dan in de 'Kleuren van Magie', een reeks die duidelijk voor volwassenen is en The Dark Vault serie is zeker een echte Young Adult reeks. Het boek The Archived begint wat verwarrend met een terugblik. Je pakt niet gelijk op wat er aan de hand is en dat is intrigerend. Je wilt gelijk verder lezen, om de setting te begrijpen. Als je de Kleuren van Magie gelezen hebt, ben je inmiddels van V.E. Schwab gewend, dat ze niet direct alle kaarten op tafel legt. Ze laat in het begin veel aan de lezers zelf over om in te vullen en daardoor blijf je juist helemaal in het verhaal. Als je doorleest wordt al gauw duidelijk welke wereld V.E. Schwab gemaakt heeft en waar het verhaal over gaat.

The Dark Vault-serie is wederom ingenieus van opzet. De sfeer heeft wat weg van het oude hotel met vele deuren uit de horrorfilm The Shining. Dit slaat zowel op het gebouw de Coronado als ook op de tussenwereld, The Narrow, waar Mac als Keeper op geestenjacht moet. Bij de beschrijving van het Archief, moest ik denken aan de film Aeon Flux, waar de herinneringen aan de geleefde levens van mensen in een groot archief in de lucht werden opgeslagen.

Mensen leven hun levens en laten impressies achter. Mac kan deze impressies lezen. Zelfs vanaf voorwerpen die mensen aangeraakt hebben, en die al lang dood zijn. Als Keeper draagt ze een speciale Ring, die haar beschermt tegen de heftige impressies die levende mensen op haar achterlaten als ze haar aanraken. Na hun dood worden hun geesten en hun levens 'Histories', geschiedenissen die worden opgeslagen in een Archief. Soms echter ontsnapt een History en komt dan in de duisternis van de Narrow terecht.  Keepers moeten hen terughalen, voordat zij kunnen ontsnappen naar de gewone wereld van de levenden: The Outer. Ze worden door de Keepers terug gebracht naar Returns. De mensen in de normale wereld weten hier echter helemaal niets van en Mackenzie moet haar acties dan ook geheim houden.

Het Archief is verdeelt over regio's, die heel de wereld beslaan. Iedere regio heeft zijn eigen Keepers, zij zijn de jagers. Sommige Keepers vinden een zielsverwant en dan vormen ze een partnerschap: een Crew.  Ze bezitten elk een sleutel, waarmee ze deuren tussen de dimensies kunnen openen. Dan heb je nog de Librarians, die de Histories opslaan op de planken/kluizen in het Archief, net als normale bibliothecarissen boeken opbergen.

The Archived en The Unbound zijn niet echt hele enge horrorboeken, die alleen gaan over jagen op geesten. Het zijn eigenlijk ook best emotionele boeken over een jong meisje dat onder moeilijke omstandigheden een balans moet vinden tussen leven en dood. Een meisje dat het moeilijk heeft met verwerken van verlies en het willen behouden van haar herinneringen. Ze wil eigenlijk heel graag normaal zijn, maar is ook vreselijk trots erop dat haar grootvader haar uitgekozen heeft als zijn opvolger terwijl iedereen haar te jong vond en ze is erg goed in haar werk. Ze beseft dus dat ze nooit normaal zal zijn.

Mackenzie maakt al snel kennis met Wesley Ayers, een wat aparte jongen in haar flatgebouw. In het begin heeft ze moeite om een vriendschap met hem op te bouwen, omdat ze immers een enorm geheim moet bewaren. Maar al gauw blijkt dat Wesley meer weet dan Mac denkt.

In The Unbound heeft Mac na de nodige avonturen in The Archived haar draai min of meer gevonden. Mede dankzij Wesley, met wie ze nu een Crew vormt. Ze gaat zelfs vol goede moed naar haar nieuwe school. Echter Mac is als iedere tiener op de drempel van volwassenheid. Ze neemt niet altijd de meest volwassen of wijze besluiten. Ze moet de balans tussen leven en dood nog steeds vinden. Maar met vallen en opstaan weet ze zich toch goed staande te houden.

In The Unbound wordt de sfeer wat duisterder en ligt de nadruk wat minder op de relatie tussen Mac en Wesley. De gebeurtenissen volgen elkaar wat sneller op dan in The Archived en er worden ook nieuwe personages geïntroduceerd. Er gebeuren vreemde dingen in het Archief en de normale gang van zaken verandert ingrijpend. Die veranderingen worden in gang gezet door Mackenzies twijfels en die worden weer versterkt door Owen. Mac heeft nog steeds hele enge nachtmerries en de impressies hebben nu zo'n uitwerking op haar, dat het bijna niet meer te verdragen is. Ook de geesten of Returns worden steeds gewelddadiger, zelfs zo dat Mac gewond raakt. De Librarians bieden haar een oplossing om er van af te komen, maar dat houdt in dat Mac haar herinneringen kwijt zal raken en dat wil ze niet.....

The Dark Vault-serie is een verhaal met een aangrijpend onderwerp; spannend, emotioneel, soms best eng en met de nodige plotwendingen. Kortom het pakt je direct en blijft boeien.

Ik vind deze Dark Vault reeks van V.E. Schwab zeker 4 hartjes waard en het is zondermeer een aanrader. Ook fijn dat het een tweeluik is, samengevoegd in één bundel en nog een leuk kort bonus verhaaltje, gezien vanuit de optiek van Wesley.

Recensie: The Dark Vault serie: The Archived & The Unbound - V.E. Schwab

The Dark Vault

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Each body has a story to tell, a life seen in pictures only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive. Mackenzie Bishop's grandfather first brought her here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now her grandfather is dead, and Mac has grown into what he once was: a ruthless Keeper, tasked with stopping often-violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Budget vegan - Sam Dixon

 • Het geeuwvirus - Dries Deschepper

 • Deze films en series verschijnen in oktober 2023 op Netflix

 • De huurster en het poppenhuis - Else Boer

 • Liefdadigheid - Donna Leon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Deze boeken worden nu verfilmd

 • Recensie: Match

Zoek in artikelen