• onze waardering

Transport XX. Bestemming Auschwitz - Mark de Geest RECENSIE

Recensie: Transport XX. Bestemming Auschwitz - Mark de Geest

Transport XX is het waargebeurde verhaal van een transport dat op 19 april 1943 van de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz vertrok. Echter, onderweg staan er drie jongemannen met slechts één pistool klaar om de trein tot stilstand te brengen. Het doel? Zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden.

De Vlaamse Mark de Geest brengt in Transport XX een tot nu toe onbekend verhaal naar ons als lezers in Nederland en België. Het is bijzonder dat dit verhaal tot nu toe onbekend is gebleven voor velen, want het is een erg bijzonder verhaal. In het boek volgen we drie jonge mannen. Eén ervan is een joodse dokter. Dat is Youra Livchitz. Hij is de hoofdpersoon en we volgen vrijwel alles door zijn ogen. Van de drie jongemannen is hij absoluut de meest interessante, want hij is joods, maar ondertussen oefent hij met een valse identiteit nog altijd zijn beroep als dokter uit. Een mooie keus van Mark de Geest dus, om juist hem centraal te laten staan. De andere twee mannen, Robert Maistriau en Jean Franklemon zijn zijn companions in de zeer riskante operatie op Transport XX. In Transport XX krijgen we een indringende kijk in het leven van de joden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het is boeiend om te lezen hoe enerzijds de hele wereld in oorlog is, en anderzijds het leven zowel bovengronds als ondergronds ook gewoon doorgaat.

Alhoewel deze drie jongemannen echt hebben bestaan, is dit boek deels fictie. Naast Youra volgen we namelijk ook de joodse activiste Regine en de kleine Simon. Ook zij hebben echt bestaan, maar waren geen bekenden van Youra. Omwille van het verhaal, heeft Mark de Geest ervoor gekozen om ze met elkaar in verbinding te brengen. Het is een goede keuze, maar was niet essentieel. Het maakt dat het verhaal meer de vorm krijgt van een roman en dat we zelfs een romantische verhaallijn krijgen in Transport XX. Wel was het goed om deze personages een plek te geven in het boek. Het geeft de 1631 joden aan boord van de trein een gezicht. En maakt Transport XX meer indringend en beklemmender. Het resultaat is een goed gedocumenteerd boek vol met informatie over de jodenvervolging, de kazerne in Mechelen en de tijdsgeest van dat moment in Mechelen. Na het lezen van dit boek wil je absoluut in de auto stappen naar Mechelen om nog meer te leren over deze verzetsactie.

Al met al is Transport XX een echte aanrader voor iedereen, voor mensen die houden van historie, maar ook mensen die (ondanks alle ellende in het boek) een prachtig mooi voorbeeld willen lezen van moeder, naastenliefde en heldendom.

Recensie: Transport XX. Bestemming Auschwitz - Mark de Geest

Transport XX. Bestemming: Auschwitz

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen