• onze waardering

Niksen - Olga Mecking RECENSIE

Recensie: Niksen - Olga Mecking

We hebben de afgelopen jaren al kennisgemaakt met hygge, ikigai en talloze andere zelfhulptrends uit met name Scandinavië en Azië. Nu is het tijd voor een rage van Nederlandse bodem: niksen. Olga Mecking is niet de enige die over deze filosofie schrijft (Niksen van Maartje Willems is net verschenen en De kleine gids van het niksen van Daphne Deckers is aangekondigd voor oktober), maar is dankzij haar succesvolle artikel over niksen in de New York Times misschien wel de bekendste. In Niksen legt ze uit wat niksen is, waarom het goed voor je is en hoe je zelf meer tijd kan vrijmaken om te niksen.

In een paar opzichten is Niksen paradoxaal. Het is één van de vele zelfhulpboeken (of wellnessboeken, zoals Mecking ze noemt) die pretenderen tegen de stroming in te gaan en geen zelfhulpboeken te zijn. Dit concept is inmiddels niet nieuw meer. En – ten tweede – hoewel niksen juist afwezigheid van activiteit doet vermoeden, is het blijkbaar toch zo veelomvattend dat er 222 pagina’s nodig zijn om uit te leggen hoe je het moet doen.

Toegegeven, het fenomeen niksen lijkt voor de meeste Nederlanders vanzelfsprekend, maar is nog best lastig te definiëren. Het is een heleboel dingen niet (werk, emotionele arbeid, mindfulness, luiheid, verveling of surfen op sociale media) en een heleboel dingen wel (een pauze nemen, zelfzorg of dagdromen). Met de nodige humor en een vlotte pen onderzoekt Mecking de Nederlandse kunst van het luieren.

Niksen bevat een aantal open deuren voor geoefende lezers van zelfhulpboeken: de keerzijde van de positieve psychologie komt aan bod en het ‘druk zijn’ als statussymbool in de huidige prestatiemaatschappij wordt besproken. Toch biedt Niksen ook nieuwe inzichten. De verschillende perspectieven op het fenomeen niksen zetten je aan het denken. De term ‘emotionele arbeid’ was voor mij bijvoorbeeld een eyeopener. Heel sterk is het laatste hoofdstuk, waarin Mecking uitlegt dat niksen niet voor iedereen werkt en alternatieven biedt.

Het boek heeft een duidelijke opbouw. De hoofdstukken met overzichtelijke tussenkoppen en behapbare paragrafen worden onderbroken door passages getiteld ‘In de schijnwerpers’. Elk hoofdstuk sluit af met een samenvatting. In de bijlagen vind je korte overzichten met praktische en concrete tips. Hierdoor leest het boek lekker weg. Olga Mecking heeft een vlotte schrijfstijl. Herkenbare anekdotes en interessante weetjes wisselen elkaar af. Zo nu en dan komt er een mooie quote langs: ‘Zorgen voor jezelf betekent dat je een leven opbouwt waaraan je niet wilt ontsnappen’, bijvoorbeeld. Zonde zijn de zinsneden die aan clickbait doen denken: ‘Ben je nieuwsgierig naar het land waar dit woord vandaan komt? (Lees dan verder!)’ Dat maakt het af en toe wat geforceerd.

Niksen is een toegankelijk zelfhulpboek waarin nuttige tips en nieuwe inzichten op humoristische wijze besproken worden. Zit je, net als een groot deel van de wereldbevolking, thuis in deze ontwrichtende tijden? Verdiep je dan eens in deze nieuwe Nederlandse rage. Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil ontsnappen aan de waan van de dag en wil leren (over) niksen.

Recensie: Niksen - Olga Mecking

Niksen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  In ‘Niksen’ licht Olga Mecking de internationale hype over Hollands niksen toe. In een wereld die verwacht dat we constant output leveren, is niksen – de kunst van het niets doen – moeilijker dan het klinkt. Olga Mecking laat met humor en inzicht zien hoe we meer kunnen luieren en dat nu even niets ons creatiever en gelukkiger maakt. Het bewijs: Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Het boek staat boordevol tips en grappige anekdotes en is onderbouwd met meningen van experts. Ontdek de Dutch Art of niksen.

   

  ‘Niksen. Deze Nederlandse way of life is zo simpel als, eh, niets doen.’ – Time Magazine

   

   

  ‘Niksen is perfect voor mensen die meditatie frustrerend vinden.’ – NBC News

   

   

  ‘Tijd maken voor non-productiviteit maakt je gelukkiger en gezonder.’ – The Times

   

   

  Olga Mecking (Rijswijk) is journalist, auteur, moeder en nietsnut. Ze komt uit Polen en woont al tien jaar in Nederland. Als journalist schreef ze rake observaties over haar nieuwe thuisland en haar artikelen over niksen veroorzaakten een wekenlange mediatsunami.

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

 • Hildes beloning - Marie Lamballe

 • You’d be home now - Kathleen Glasgow

 • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen