• onze waardering

Nulpunt - Jørn Lier Horst RECENSIE

Recensie: Nulpunt - Jørn Lier Horst

Er is al veel commotie rondom de uitgave van Eeuwig nummer één, de autobiografie van de bekende atlete Sonja Nordstrøm. Maar op de dag zelf komt Sonja nergens opdagen. Celebrityblogger Emma Ramm gaat op onderzoek uit en ontdekt in het huis van Sonja enkele sporen en een memo op de televisie met nummer 1 erop. Wat heeft dit te betekenen? Waar is Sonja en wie zit hier achter? Samen met haar nieuwe informant bij de politie, rechercheur Alexander Blix, gaat ze op onderzoek uit. Verandert deze celebrityblogger in de nieuwe Noorse misdaadverslaggeefster terwijl ze op zoek zijn naar deze moordenaar? 

Nulpunt is de nieuwe Scandinavische thriller van het schrijversduo Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Deze twee bekende thrillerschrijvers hebben in Nulpunt voor het eerst de koppen bij elkaar gestoken en het resultaat mag er zijn. Nulpunt is precies wat je van een Scandinavische thriller verwacht, zonder voorspelbaar of cliché te zijn.

Als lezer wordt je gelijk in het verhaal getrokken door een flashback van 9 mei 1999. En hoewel het verhaal daarna zijn eigen start maakt in 2018, blijft deze gebeurtenis toch door je hoofd spoken. Want wat heeft deze gebeurtenis met het verhaal te maken? En dat is precies waar Jørn Lier Horst en Thomas Enger enorm goed in zijn. Het beschrijven van een enorme puzzel en steeds een klein stukje weggeven, zodat de lezer zelf de puzzel af kan maken. Zo kan de oplettende lezer al vrij vroeg in het verhaal ontdekken wie de mogelijke dader zou kunnen zijn, maar toch weten ze je nog meerdere keren op het verkeerde been te zetten. 

Als lezer heb je eigenlijk helemaal niet door dat het verhaal geschreven is door twee verschillende schrijvers. Het verhaal is vloeiend geschreven en het tempo ligt hoog. Naarmate de climax dichterbij komt, weten ze het verhaal zelfs in een nog hogere versnelling te zetten, waardoor je Nulpunt onmogelijk naast je neer kan leggen voordat het uit is. Alles is verbonden en er blijven bijna geen losse eindjes over. Toch blijft er bij mij iets knagen. Als Emma het huis van Sonja binnengaat, staat de televisie aan op een sportzender. Zonder erover na te denken zet ze hem uit. Later zegt ze wel tegen Blix dat ze dat heeft gedaan, maar toch wordt hier niks meer mee gedaan.

Al mag dat de pret niet drukken. Het einde is spannend, verassend en genoegend. En misschien nog wel beter, het einde is geen compleet einde. Alles wijst erop dat we Emma en Blix gaan terug zien in een tweede deel. Het voordeel van een serie is dat de schrijvers wat meer tijd nemen voor de achtergrondinformatie bij de personages, zodat de lezer ze goed leert kennen. Dit zorgt ook voor een extra uitdaging voor de lezer: je moet de relevante informatie voor het mysterie onderscheiden van de extra informatie. Toch krijg je zo een beter inkijkje in het ontstaan van de band tussen Emma en Blix. Bovendien maken Horst en Enger goed gebruik van stereotypen (de stugge politiechef die alles volgens het boekje wil doen, de pittige redacteur aan het hoofd van news.no) waardoor het verhaal nog sprekender wordt dan het al is. 

Al met al is Nulpunt een heerlijke thriller die zeker niet op de leeslijst van fans van Scandinavische trillers mag ontbreken. Ookal lijkt de combinatie van rechercheur en blogger/journalist niet heel verassend, dit duo verveelt zeker niet. Het verhaal zit goed in elkaar en lijkt volledig af te zijn. Toch hebben Jørn Lier Horst en Thomas Enger mijn aandacht zo getrokken dat ik niet kan wachten op deel twee.

Recensie: Nulpunt - Jørn Lier Horst

Nulpunt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Oslo, 2018. De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de boekpresentatie van haar omstreden autobiografie. Als celebrityblogger Emma Ramm later die dag naar Nordstrøms huis gaat, ziet ze dat de deur openstaat en treft ze binnen tekenen van een worsteling aan. Op de televisie zit een papiertje geplakt met daarop het cijfer 1.
    Rechercheur Alexander Blix krijgt de leiding over de zaak-Nordstrøm. Er zijn verschillende aanwijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijkt zorgvuldig gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nog niet kunnen overzien?
    Uiteindelijk worden Blix en Emma gedwongen om samen te werken. Ze zijn beiden vastbesloten de moordenaar te vinden. Die hunkert naar aandacht – en hij heeft de smaak nog maar net te pakken…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen