• onze waardering

The Deep - Alma Katsu RECENSIE

Recensie: The Deep - Alma Katsu

Vanaf het moment dat de Titanic uitvaart vinden er onverklaarbare gebeurtenissen plaats aan boord van het enorme schip. Mysterieuze verdwijningen en een plotselinge dood doen de opvarenden, onder wie dienstmeisje Annie Hebbley, gast Mark Fletcher en miljonairs Madeleine Astor en Benhamin Guggenheim, vermoeden dat iets of iemand bezeten is en kwade bedoelingen heeft. Voordat ze echter door hebben wat er precies aan de hand is slaat het noodlot toe.

Jaren later heeft Annie, die de verschrikkelijke rampnacht heeft overleefd, haar leven weer op proberen te pakken en gaat ze aan de slag als verpleegster op de zesde reis van zusterschip van de Titanic, de Britannic dat is omgebouwd tot hospitaalschip. Daar komt ze Mark Fletcher, nu een soldaat in WW I, weer tegen. Met zijn terugkeer komen echter ook diepgewortelde gevoelens en geheimen naar boven en al snel komen ze erachter dat de verschrikkingen van vier jaar geleden nog niet verdwenen zijn.

Wie kent de Titanic niet? Het luxe schip dat op haar eerste reis een tragisch noodlot onderging, is al vele malen het decor geweest in films, voorstellingen en boeken. Auteur Alma Katsu heeft daar met The Deep een twist aan gegeven door het schip te plaatsen in een sinistere omgeving waarin bovennatuurlijke krachten een rol lijken te spelen. In The Deep volgen we voornamelijk dienstmeisje Annie, haar werkzaamheden en haar relatie met de gasten aan boord. Het verhaal wisselt tussen haar werkzaamheden op de Titanic in 1912 en haar werk als verpleegster op zusterschip de Britannic in 1916. Hierdoor krijg je stukjes informatie vanuit de toekomst die bepaalde zaken toelichten of juist nieuwsgierig maken naar wat er precies gebeurd is.

Het begin van het verhaal was even inkomen en de wisseling in perspectief tussen de diverse opvarenden maakten het wat verwarrend om goed bij te kunnen houden wie wie is en wat de relatie tussen elkaar is. Ook de verspringing tussen 1912 en 1916, wekte hier en daar verwarring op door overlappende karakters en een nagenoeg zelfde omgeving. Naar mate het verhaal vordert kom je echter beter in het verhaal en begin je te begrijpen hoe alles in elkaar zit. Pas echt op zijn plek vallen doet alles pas op het einde. Maar daar zit ook de kracht van het verhaal.

De plot zelf is niet bijzonder sterk. De verwachtingen waren hoog, maar zijn helaas niet helemaal waargemaakt. Jammer genoeg is het paranormale aspect een relatief klein onderdeel ten opzichte van de rest van het verhaal, waardoor het verhaal je – los van de Titanic zelf – niet direct vanaf het begin pakt. De onverklaarbare gebeurtenissen zijn op subtiele verwerkt waardoor je je zeker afvraagt wat er aan de hand is, maar ze brengen niet de gehoopte spanning met zich mee. Dit had zeker nog meer aan bod mogen komen. Pas aan het einde, als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, zit de vaart er goed in en wil je het boek niet wegleggen. Alma Katsu weet met name dan de nieuwsgierigheid naar wat er is gebeurd goed vast te houden.

De schrijfstijl van Alma Katsu in The Deep is vlot en beeldend en geeft je het gevoel zelf op de Titanic aanwezig te zijn. Zeker met de film in je achterhoofd kun je je een goede voorstelling maken van het leven aan boord. De research die ze hiervoor heeft gedaan komt duidelijk terug in het verhaal. Zeker als je de details van de Titanic een beetje kent, heb je enorm veel herkenningspunten gedurende het verhaal.

Hoewel Alma Katsu het verhaal van de Titanic een bovennatuurlijk tintje heeft gegeven, blijft de historische gebeurtenis intact. Bijzonder is dat dienstmeisje Violet Jessop de grote inspiratiebron voor Alma Katsu is geweest. Waar Annie Hebbley een fictief karakter is, is Violet dat namelijk niet. Dit in combinatie met de geschiedenis van zowel de Titanic als de Britannic – voor zover je die nog niet kent – maakt het interessant om jezelf na het lezen van dit boek (nog) eens te verdiepen in de geschiedenis.

Hoewel je als lezer misschien meer verwacht van het verhaal en het bovennatuurlijke aspect, is The Deep toch erg plezierig om te lezen. Het is dan ook zeker een aanrader voor zowel liefhebbers van de Titanic als mensen die hier wellicht niet veel over weten. Waan je even in de wereld van dit luxueuze schip op het moment dat er nog niets aan de hand is en dompel je onder in de bijzondere geschiedenis.

Recensie: The Deep - Alma Katsu

The Deep

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Someone, or something, is haunting the ship. That is the only way to explain the series of misfortunes that have plagued the passengers of the Titanic from the moment they set sail.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen