• onze waardering

D-Day Girls - Sarah Rose RECENSIE

Recensie: D-Day Girls - Sarah Rose

Indrukwekkende prestaties vrouwelijke spionnen

Vrouwelijke spionnen? Men had het er maar wat moeilijk mee aan het begin van de Tweede Wereldoorlog .Totdat kapitein Jepson van de Britse SOE (Special Operations Executive) er de hand mee lichtte, aangedreven mede door een tekort aan mannen. Churchill vond dat het goed was.

Ze hebben er geen spijt van gehad. In D-Day Girls geeft Sarah Rose een gedetailleerde verklaring voor het waarom. Nog altijd is er grote scepsis over de rol van 39 dappere vrouwen, noemen gerenommeerde historici het heldenepos ‘romantisch geleuter’, maar wist generaal Eisenhower wel beter. “De inzet van 39 moedige vrouwen heeft de oorlog met een half jaar bekort en vele duizenden slachtoffers bespaard.”

Het boek confronteert met negen heldinnen die namens de SOE in Frankrijk de nazi’s dwarsbomen. Na een opleiding die je als beulswerk kunt kwalificeren. Slechts één van haar is goed genoeg, want ook bij de instructeurs is er de twijfel of vrouwen dit wel aan kunnen. De kille verhouding van de Britten met De Gaulle in Londen is een complicerende factor.

Interessant datgene wat Rose vertelt over het antisemitisme, dat bepaald niet aan Hitler voorbehouden blijft. Een getalenteerde Jodin kan het schudden bij de SOE, mag blij zijn dat ze als winkeljuf aan verdere vernedering ontkomt. Boeiend hoe in D-Day Girls de karakters worden uitgesponnen. Hoe de auteur ze in hun kracht zet. De beschrijving van de risicovolle avonturen is meeslepend. Maakt je los van je fysieke omgeving en roept een situatie op waarbij je je deelgenoot voelt van de acties,

De lezer krijgt een goed idee hoe spionage werkt, de noodzaak om jezelf weg te cijferen en foutloos te handelen. Het teamwork, de improvisatie. Fouten hebben soms een catastrofale uitwerking. Neem die keer dat iemand in de trein een koffer met belastende gegevens laat liggen, wat (in)direct de dood van minimaal 250 en mogelijk zelfs 1.500 mensenlevens veroorzaakt.

De vreselijke martelingen, waarbij niets wordt nagelaten om de gevangen genomen spionnen geheimen te ontfutselen. Hoe sterk tonen zich juist deze vrouwen, die bij totale ontmenselijking de mond gesloten houden. Gebroken botten, uitgetrokken nagels, verminkte ledematen, geen woord! D-Day Girls zoemt in op de verraders, de mannen die bezwijken en naar het andere kamp overstappen.

Wat een sfeertekening bij de confrontatie tussen degenen die de rug recht houden en hun voormalige collega’s. De anekdotes breken de spanning. Steeds het ophogen van de spanningsboog in mooie volzinnen De noten zijn van grote toegevoegde waarde. Ze beslaan zeventig pagina’s, bieden de lezer een platform voor een eigen oordeel.

Alles draait om D-Day. Het versluieren van de dag waarop de geallieerden de oversteek maken. In het ontwrichten van de infrastructuur hebben de 39 vrouwen een groot aandeel. Rose verklaart de lastige situatie voor Britten en Amerikanen: Hitler elimineren met de dreiging voor Europa van een andere dictator uit Rusland. Het eindigt voor de heldinnen waar het begint: onderschatting van hun inbreng bij de decoraties. Sarah Rose opent met dit boek de ogen voor de wezenlijke inbreng van dappere vrouwen bij het beteugelen van de nazi’s.

Recensie: D-Day Girls - Sarah Rose

D-Day Girls

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  1942 was het kanteljaar in de Tweede Wereldoorlog. Het was tot op dat moment nog niet eens zeker dat de geallieerden in staat zouden zijn de As-mogendheden te verslaan. Duitsland en Japan leken op alle fronten de overhand te hebben.
  Churchill was ervan overtuigd dat Groot-Brittannië verwikkeld was in een existentiële strijd en had in die wetenschap een geheime dienst opgericht, de Special Operations Executive (SOE). De spionnen in de SOE waren tot het uiterste getraind, van verwoesting en sabotage tot scherpschieten. Hun taak was, zo verklaarde Churchill, om Europa in "lichterlaaie' te zetten. Maar met nagenoeg alle mannen aan het front was de SOE gedwongen over te gaan tot een ongeëvenaarde stap: het rekruteren van vrouwen.
  39 vrouwen lieten hun families en geliefden achter en meldden zich aan… Dit is hun verhaal.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen