• onze waardering

Dubbelleven - Chinouk Thijssen RECENSIE

Recensie: Dubbelleven - Chinouk Thijssen

Ivy Maron is zeventien jaar en haar grote droom is modeontwerpster te worden. Ze zit op de modevakschool en werkt daar hard om haar droom werkelijkheid te laten worden. Ze heeft een nieuwe vriend, Sander. Zowel haar opleiding als Sander vragen veel aandacht en Ivy heeft nog maar weinig tijd voor haar beste vriendinnen Marsha en Kim. Sander vindt Ivy's vriendinnen maar kinderachtig, Ivy kan best wat afstand nemen. Kim en Marsha maken zich echter zorgen over Ivy.

In 2015 debuteerde Chinouk Thijssen met Blindelings. Dit boek heeft ze nu herschreven en onder de titel Dubbelleven uitgebracht bij haar uitgever Clavis. Dubbelleven is een geslaagde young adult roman met actuele thematiek. Op de eerste bladzijden heeft de uitgever trefwoorden opgesomd en daaruit blijkt dat in het boek een loverboy voorkomt. Het zal ook geen verrassing zijn dat dat Ivy's vriend Sander is. Als het boek begint, heeft Ivy al een poosje een relatie met hem en heeft ze de laatste tijd maar weinig contact met haar vriendinnen gehad.

Vriendschap speelt een belangrijke rol in Dubbelleven en het is heel prettig om te lezen dat Ivy's vriendinnen zich oprecht zorgen maken over Ivy. Ze confronteren haar ook met de situatie, want wat weet Ivy nu eigenlijk precies over Sander? Dat blijkt niet zoveel te zijn, dat realiseert Ivy zichzelf ook wel. Vervolgens durft ze dat kleine beetje, dat ze wel weet, niet met haar vriendinnen te delen. De vriendschap gaat zo diep, dat Kim en Marsha Ivy uit alle macht proberen te beschermen en daartoe drastische stappen durven te zetten.

Niet alleen Ivy werkt zich steeds dieper in de problemen. Ook Marsha en Kim hebben met de nodige tienerproblemen te maken, zoals gescheiden ouders en ouders die het zo druk met zichzelf hebben dat ze geen aandacht meer hebben voor hun kinderen. Dit speelt zich echter vooral op de achtergrond af, het verhaal draait vooral om Ivy.

Chinouk heeft een prettige schrijfstijl en weet je binnen enkele bladzijden direct in het verhaal te slepen. Het kost geen moeite om in het verhaal te komen. Je begrijpt direct wie wie is en hoe de verhoudingen liggen. Ze beschrijft heel nauwgezet en duidelijk op welke manier Sander zijn net uitzet en hoe hij Ivy steeds meer in zijn macht weet te krijgen. Het verbaast je misschien dat Ivy het zelf niet inziet, maar dat is nu precies hoe subtiel en doordacht mensen als Sander te werk kunnen gaan.

Als je Dubbelleven hebt gelezen, begrijp je goed waarom ouders er niet zo happig op zijn dat hun minderjarige dochter een relatie heeft met een volwassen man. Daarnaast heeft het boek de hele duidelijke boodschap dat je voorzichtig moet zijn met wie je vertrouwt. De grens tussen goed en fout is maar heel smal en mensen kunnen zich heel anders voorzien dan ze eigenlijk zijn.

Dubbelleven is een boek dat de doelgroep absoluut zal aanspreken, alleen al omdat het zo lekker leest en prettig is geschreven. De problematiek is actueel en iedereen kan zich een beeld vormen van wat er gebeurt. Het verhaal is spannend en meeslepend, je kan goed meeleven met de hoofdpersoon. Dubbelleven toont aan dat Chinouk Thijssen eind 2019 terecht is genomineerd voor Chicklits beste young adult van 2019!

Recensie: Dubbelleven - Chinouk Thijssen

Dubbelleven

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Een realistisch en meeslepend verhaal over een meisje dat zichzelf letterlijk verliest in de liefde. Voor young adults.
  De zeventienjarige Ivy Maron heeft één grote droom: modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander noemt Ivy's vriendinnen kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen. Maar Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wat weet ze eigenlijk over Sander? Niet veel, zo blijkt. En wat ze over hem weet, durft Ivy niet met haar vriendinnen te delen …

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Do Revenge

 • Elfenstof - Carrie Jones

 • Film & Serie Top 6: oktober 2022

 • Young adult top 6: oktober 2022

 • Fictie top 6: oktober 2022

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen