• onze waardering

Souvenir - Suzanne Vermeer RECENSIE

Recensie: Souvenir - Suzanne Vermeer

Nienke probeert alle ballen in de lucht te houden: de zorg voor haar zoontje Levi nu ze in een vechtscheiding zit met haar ex Kevin, de zorg voor haar moeder Carolien terwijl die steeds verder afglijdt door Alzheimer, én haar werk. Om even een welverdiende pauze in te lassen én nog een keer met haar moeder in een ontspannen sfeer iets leuk te doen, gaan ze samen naar Umbrië. Op een ochtend wordt Carolien vermist en moet Nienke op zoek naar haar in Florence, waar Carolien in haar jeugd een paar jaar heeft gewoond. Zal Nienke haar moeder ongeschonden terugvinden?

De naam Suzanne Vermeer is geen onbekende als we het hebben over toegankelijke thrillers met een vakantiegevoel en daar is Souvenir geen uitzondering op. De zuiderse sfeer van Italië wordt goed weergegeven en je krijgt een goed beeld van Umbrië. Het wordt op de achterflap beloofd met de zin 'Zomerse ontspanning' en dat wordt waargemaakt.

Toch heeft Souvenir een vrij lange aanloop nodig om tot het eigenlijke spanningselement te komen en daardoor heb je als lezer toch wat moeite om vlot te blijven lezen. De situatie in Italië is mysterieus en vereist vrij veel toevalligheden om goed in elkaar te kunnen passen. Net dat zorgt toch op bepaalde ogenblikken voor opgetrokken wenkbrauwen tijdens het lezen en komt de geloofwaardigheid niet ten goede.

Als je de toevalligheden even buiten beschouwing laat levert Suzanne Vermeer wel weer een uiterst leesbaar spannend boek af. Of je het een thriller moet noemen, dat is een volgende vraag. Er zit wel spanning in het verhaal, zeker in de tweede helft, maar echt nagelbijtend is het nooit. De schrijfstijl zorgt er wel voor dat, eens je in het verhaal zit, de pagina's vlot omgedraaid kunnen worden tijdens het lezen. Je kan op een erg ontspannen manier lezen en het geeft ook niet als je af en toe afgeleid wordt. Het verhaal in Souvenir is makkelijk te volgen en de personages zijn erg herkenbaar.

Die diepgang van de personages laat wel wat te wensen over. De Alzheimer van Carolien is een poging om het verhaal meer lagen mee te geven, maar aangezien het voelt als een middel om een doel te bereiken en eigenlijk niet verder wordt uitgewerkt, moet je het als lezer ook naast je neerleggen. Toch zijn de personages wel aantrekkelijk en weten ze de lezer wel aan zich te binden. De reacties blijven voorspelbaar, maar toch roepen Nienke en consorten geen afkeer op.

Het afwisselen tussen de twee verhaallijnen in het begin van het boek en het samenkomen van die verschillende invalshoeken zorgt nog wel voor enige dynamiek en maakt je als lezer ook wel nieuwsgierig. Waar gaat dit heen? Toch kan je met gokken en gevoel wel al vanaf het begin van het boek raden waar het allemaal gaat eindigen en daar moet je van houden.

De vrolijke cover is herkenbaar en roept zeker een zomers gevoel op. Als dat is waar je naar op zoek bent in een spannend verhaal, dan is Souvenir wat voor jou. Wil je je kunnen vastbijten in een plot vol twists en actie, en wil je personages die evolueren? Dan kan je misschien beter voor een andere titel kiezen.

Recensie: Souvenir - Suzanne Vermeer

Souvenir

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een Italiaanse zomer vol geheimen...

  Nienke Dijkstra en haar moeder Carolien zijn op vakantie in Umbrië, waar ze een meerdaagse kookcursus combineren met wandelen, wijnproeven en uitstapjes naar de mooie stadjes in de regio. Op een avond is Carolien echter ineens verdwenen. Ze blijkt een taxi naar Florence te hebben genomen, de stad waar ze als tiener enkele jaren heeft gewoond, maar daar loopt het spoor dood. Nienke is ten einde raad. Haar moeder vertoont sinds twee jaar verschijnselen van dementie en lijkt niet te weten wat ze doet. Met niets anders dan een medaillon als aanwijzing gaat ze op onderzoek uit, maar intussen ontspint zich thuis in Nederland nog een ander drama…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

 • Cumulus - Neal Shusterman

 • Een huwelijk in het Duincafé - Debbie Johnson

 • De meestervervalser - Annemarie Jongbloed

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Winnen: 5x Zomeravond van Suzanne Vermeer

 • Gezocht: recensenten

 • De beste zomerboeken in 2021

Zoek in artikelen