• onze waardering

De Held - Lee Child RECENSIE

Recensie: De Held - Lee Child

Lee Child beschouwt de mensheid

In De Held houdt Lee Child een wetenschappelijk vertoog over de ontwikkeling van de mensheid. Dat wat de Neanderthaler onderscheidt van de Homo Sapiens. Een verhandeling over etymologie, taal en de verfijning ervan, waardoor de mens meer en meer afstand neemt van andere diersoorten. Maar om in de beeldspraak te blijven, ook dwaalwegen die hem/haar voor (de) aap zetten.

Hij toont aan dat er altijd voortrekkers,hij duidt ze in dit geval als helden, nodig zijn om de ontwikkeling op te stuwen. Het woord held is gaandeweg niet meer zuiver te verknopen met positivisme . In De Held geeft Child voorbeelden van verwatering. Interessant om te ervaren dat van veel woorden de betekenis een wending heeft genomen.

Lang niet altijd is ontwikkeling inherent aan verbetering. Neem de papaver die in het vroegste stadium een milde vorm van gelukzaligheid veroorzaakt, maar via morfine en heroïne een verwoestende uitwerking heeft. Je moet dus niet alles op het woord geloven. De geneeskracht in botsing met de verslaving.

De Held focust zich op de volgzaamheid van de massa in de sfeer van verhalen. Ze transformeren in een handomdraai onmogelijkheden in realiteit, daar waar het echte leven zoiets alleen via wonderen ziet gebeuren. Van een primitieve diersoort naar de intellectuele mens.

Het is wel even wennen om Child als vermaardheid op het vlak van de thrillers, met Jack Reacher als zijn held, nu in zijn nieuwe rol als schepper van non-fictie te zien veranderen. Altijd weer de spanning; in dit werk juist aaneengeschakelde verklaring. De uitgever is er kennelijk niet helemaal gerust op dat de lezer dit moeiteloos verwerkt. De Held sluit af met een uitgebreide opsomming van datgene Child aan thrillers en verhalen debiteerde. Hij ontving er de hoog aangeslagen Diamond Dragger Award voor.

Een enorme omschakeling waarvoor moed nodig is. De auteur toont aan dat hij ook vat heeft in het verwoorden van serieuze zaken. En juist in de wijze waarop hij materie verwoordt blijft Child Child. De Held geeft een aansprekende verhaallijn. Daardoor ontworstelt het boek zich aan de saaiheid die al snel aan zo’n onderwerp kleeft. We zijn er heel benieuwd naar hoeveel van zijn trouwe volgers in het fictie genre hij ermee over de streep trekt.

Recensie: De Held - Lee Child

De held

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe herkennen we een held? Lee Child is dé persoon om deze vraag te beantwoorden. Zijn eigen expertise en onderzoek zorgt voor een aangrijpend verhaal over de geschiedenis en wetenschap achter fictie.

  In zijn eerste non-fictie-uitgave onderzoekt Lee Child, auteur van de wereldwijd succesvolle Jack Reacher-serie, het belang en het doorzettingsvermogen van helden.

  Child laat ons niet alleen zien dat deze eeuwenoude mythen een fundamenteel onderdeel zijn van onze mensheid, maar dat onze wereld er nog steeds door beïnvloed en gevormd wordt – juist in een tijd waarin we dat meer nodig hebben dan ooit.

  Van het stenen tijdperk tot de Griekse tragedies en van Shakespeare tot Robin Hood: Child neemt je mee langs alle grote helden – inclusief zijn eigen held, Jack Reacher.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen