• onze waardering

Victor - David Steenmeijer RECENSIE

Recensie: Victor - David Steenmeijer

Victor is het debuut van de 24-jarige David Steenmeijer. In dit boek staat het Amsterdamse nachtleven en met name de dancefeesten centraal. Een onderwerp dat Steenmijer erg aan het hart ligt en volgens hem maar mondjesmaat wordt beschreven in de literatuur. De uitdaging was dus om hier zelf een boek over te schrijven, waarin zijn generatie zich in kon herkennen.

En dat is gelukt: het boek beschrijft heel treffend en beeldend deze bizarre wereld voor seks, drugs en muziek. Voor de vaste bezoekers misschien herkenbaar, maar als deze wereld een ver-van-je-bedshow is, behoorlijk heftig.

De hoofdpersoon is, zoals de titel al doet vermoeden, de negentienjarige student Victor. Nadat hij zijn vwo-diploma heeft gehaald, besluit hij psychologie te gaan studeren in Nijmegen. Het lijkt of hij dit vooral doet hij om zijn 'oude' leven met een bemoeizieke, drankverslaafde moeder en overheersende vriendin te ontvluchten. Vrij snel aan het begin van het schooljaar komt hij Twan tegen, een jongen uit Amsterdam die hem meeneemt in het Amsterdamse nachtleven, waar alles mag en kan. Victor blijkt heel ontvankelijk voor alle verleidingen en al snel gaat het bergafwaarts met hem.

Zoals al eerder gezegd, is dit een heftig verhaal. Het bevat veel expliciete scènes en neemt je mee in de psyche van iemand die drugs gebruikt, van een xtc-pil tot cocaïne en alles wat daartussen zit.
Dit drugsgebruik vormt de rode draad in het verhaal. In het begin boeide het mateloos en leefde je heel erg mee met de hoofdpersoon. Later in het verhaal ging ik als lezer meer verwachten, maar dat gebeurde niet. Het verhaal bleef voor mijn gevoel steken, de situatie en het karakter van de hoofdpersoon maakte weinig ontwikkeling door. Toch wil je blijven doorlezen, omdat je nieuwsgierig blijft hoe het afloopt met Victor. Om de paar hoofdstuk neem je als lezer een duik in het verleden van de hoofdpersoon. Op deze manier leer je hem goed kennen en voel je ook sympathie voor. Graag zou je hem willen beschermen tegen alles wat hem in het boek overkomt.

Het verhaal blijft in je hoofd hangen en zet je aan het denken. Het vooral in op de negatieve kanten van deze wereld, waardoor je het boek niet met een vrolijk gevoel weglegt. Toch haalt Victor voor zijn gevoel ook veel moois uit deze wereld. Maar weegt dat op tegen alle narigheid die je als lezer voorgeschoteld krijgt?

Victor is een intrigerend verhaal, maar mist op een gegeven moment een zekere diepgang. Toch geeft het boek je een kijkje in een wereld die onbekend zal zijn voor velen en laat het je erg meeleven met Victor, die ondanks alles een lieve jongen is die simpelweg gezien en gehoord wil worden. Ik geef het boek drie sterren.

Recensie: Victor - David Steenmeijer

Victor

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Victor is een student psychologie uit de provincie die gebukt gaat onder een bazige vriendin en een dominante moeder. Min of meer toevallig leert hij de dj Twan kennen, een rising star in de Amsterdamse dancescene. Twan neemt Victor mee in het nachtleven, waar alles lijkt te mogen en alles lijkt te kunnen. En waar hij de perfecte vrouw ontmoet.

  Victor denkt zijn bestemming te hebben gevonden. Maar hoe langer zijn ontdekkingstocht door deze nieuwe wereld duurt, hoe dieper hij afdaalt in de krochten van zijn eigen psyche.

  'Victor' is een roman over zoeken en vluchten, vriendschap, jaloezie, seks en drugs. Over de underground van de dancescene, weekendverslaving en existentiële onzekerheid. Een roman ook die de generatie van de yogasnuivers een stem geeft.

  'Direct, fris, ontwapenend. Een meeslepend debuut van een jonge hond die nog lang niet is uitverteld.' Peter Buwalda

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen