• onze waardering

California dreamin' - Vivian Lui RECENSIE

Recensie: California dreamin' - Vivian Lui

Met California dreamin' haal je de zomer in huis.
Wanneer je, zoals ik, nooit in Californië bent geweest geeft California dreamin' je het idee dat de op twee na grootste staat van de VS één groot nostalgisch feest is. Heerlijke foto's van de surf- en skatecultuur, foodtrucks, fruitbomen, verse kruiden en wijngaarden ondersteunen het beeld en ook de gerechten doen je geloven dat het altijd zomer is. Dat het verschil tussen de hoogst gemeten temperatuur ooit en de laagst gemeten temperatuur maar liefst precies 100 graden is blijkt uit niets in California dreamin'. En gelukkig maar want dat wil je ook helemaal niet weten. California dreamin' wil juist het droombeeld verstevigen. Dat is gelukt.
Ook wijst niets op de eetcultuur die wij voor ogen hebben wanneer we denken aan de Verenigde Staten. Geen kant-en-klaar voedsel, geen vette happen en geen diepvries pizza's. Nee, Californië is een culinaire hotspot met een enorm aanbod aan verse streekproducten die gecombineerd worden met een enorme culturele diversiteit. Bekende streekproducten zijn onder andere avocado's en citrusvruchten. Bijvoorbeeld de pitloze navelsinaasappel komt hier vandaan.

Geen stamppotten dus in California dreamin'. Wel runderribben van de barbecue en gegrilde vis in vijgenblad. Californië heeft immers een enorme kustlijn dus vis staat regelmatig op het menu. Ook de vele culturen vind je terug in het eten. Tacoschelpen met vis, Tortilla met verse groenten, pepers en kip, Sushi en een Pozole verde, een soep van varken geserveerd met veel verse groenten.

California dreamin' is een schitterend uitgevoerd boek en bevat ruim 220 pagina's met meer dan 80 recepten die je wilt maken. Voor je ontbijt of lunch, om mee te nemen of toch voor buiten op je het terras met een heerlijk wijntje uit Central Valley. Californië is niet voor niets de grootste wijnproducent van de Verenigde Staten!

Ik probeerde zelf de Hamburger zonder broodje. Zo bestel ik hem zelf ook altijd in een restaurant. Daar wordt ik soms vreemd op aangekeken, maar Vivian Lui geeft er nu ook een recept voor met lekker veel  kaas, sla en andere (zelf ingemaakte) groenten. Altijd een klassieker natuurlijk, maar deze is ook nog eens vers, gezond en lekker fris.

Iets specialer was de Sperziebonensalade met spinazie waarbij paneermeel met knoflook, chilipeper en citroen wordt gebakken in olie en ansjovis. De combinatie met sperziebonen, babyspinazie en Parmezaanse kaas maakt het vervolgens een heerlijke verrassende salade.

De Californische eetcultuur past prima bij onze Nederlandse zomers waarin gezellig en langdurig buiten tafelen en foodtruckfestivals steeds vaker gemeengoed zijn. California dreamin'  is een echte aanrader dus!

Recensie: California dreamin' - Vivian Lui

California Dreamin'

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Californië: dé bakermat van de 'organic food revolution', culinaire smeltkroes, oorsprong van de foodtruckers. Thuishaven van iconische restaurants 'Chez Panisse' en 'The French Laundry', bruisend San Francisco; de fitgirls, skateboarders en surfers van Venice Beach en de wijngaarden van Napa Valley. Maak kennis met de Californische keuken, een van de meest avantgarde van onze tijd: veelzijdig en verrukkelijk lekker.

    Proef de zee en maak een lentesalade met groene asperges en garnaaltjes, maak de lekkerste poké bowls of geniet gewoon van sappige BBQ Short Ribs of taco's met vis. Ontdek de diversiteit van de Californische keuken: van fusiongerechten tot en met klasssiekers. Van ontbijt-, brunch- en lunchgerechten en prachtige salades tot en met diners, desserts en basisrecepten. Met 'California Dreamin''heb je niet alleen een prachtig boek in handen, maar laat je ook
    zien dat Californië een culinair en swingend walhalla is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen