• onze waardering

Een veld vol klaprozen - Deborah Carr RECENSIE

Recensie: Een veld vol klaprozen - Deborah Carr

Gemma woont tijdelijk in een kleine boerderij in Frankrijk om deze op te laten knappen voor de verkoop. Aannemer Tom helpt haar met de renovatie van de woning en bijgebouwen. Tijdens het klussen stuitten ze op brieven van ene Alice aan haar geliefde. Dankzij deze brieven maakt Gemma kennis met verpleegster Alice. Alice Le Breton werkt tijdens de Eerste Wereldoorlog in een veldhospitaal. Één van de patiënten is Edgar Woodhall. Tegen de regels in worden Alice en Ed verliefd en ontmoeten elkaar in een veld vol met klaprozen. Hoe loopt de romance tussen deze twee geliefden af?

In deze historische roman van auteur Deborah Carr spelen twee vrouwen de hoofdrol: Alice en Gemma. Ze leven in een heel verschillende tijd, maar hebben ook overeenkomsten, zo werken ze beide als verpleegster en raken verliefd. Beide vrouwen zijn op zoek naar geluk, maar voldoen daarmee niet altijd aan de verwachtingen van hun ouders. Desondanks proberen ze hun eigen weg te vinden en zoeken ze hun eigen geluk, al kiezen ze misschien niet altijd de makkelijkste weg. 

Een kleine boerderij in Frankrijk met een veld vol prachtige klaprozen. Dit is de locatie waar, een eeuw na elkaar, twee romances opbloeien. Tussen de twee verhaallijnen zit een verschil van honderd jaar. Dit verschil is duidelijk zichtbaar in de omgang tussen man en vrouw. Zo was het vroeger veel minder makkelijk om als geliefden samen af te spreken en werd intimiteit voor het huwelijk niet geaccepteerd door familie. Daarnaast is het verschil in tijd duidelijk te merken in de medische mogelijkheden die er zijn. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog zijn deze veel beperkter dan een eeuw later. Toch moeten Alice en haar collega's de gewonde soldaten zo goed mogelijk verplegen. Jonge mannen met de meest verschrikkelijke verwondingen door granaten en mosterdgas komen kermend binnen en worden met veel liefde verzorgd.

Een veld vol klaprozen is de eerste roman van auteur Deborah Carr dat in het Nederlands is verschenen. Ze woont op het eiland Jersey, waar ook de hoofdpersonages uit dit boek vandaan komen. Carr is geïnteresseerd geraakt in boeken die gesitueerd zijn in de Eerste Wereldoorlog, door een onderzoek wat zij gedaan heeft naar haar overgrootvader, die bij de cavalerie zat ten tijde van deze oorlog. 

Deborah Carr heeft een toegankelijke en beeldende schrijfstijl die vlot leest. De auteur heeft ervoor gekozen om heden en verleden om en om aan bod te laten komen. Dit zorgt voor cliffhangers in het verhaal en stimuleert nieuwsgierigheid bij de lezer. 

Een veld vol klaprozen is een prachtige historische roman over twee vrouwen met veel overeenkomsten, maar toch ook grote verschillen door de tijd waarin zij leven. Twee liefdesverhalen worden verbonden door een sfeervolle locatie: een veld vol met prachtig rode klaprozen.

Recensie: Een veld vol klaprozen - Deborah Carr

Een veld vol klaprozen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee eeuwen. Twee liefdes. Een verborgen geschiedenis.
  De jonge verpleegster Gemma worstelt met trauma's die ze door haar baan in de zorg heeft opgelopen. Om hieraan te ontsnappen besluit ze te helpen met de renovatie van een vervallen boerderij in Doullens, een klein stadje in de buurt van de Somme, Frankrijk.
  Op een van de eerste dagen vindt Gemma in een dichtgetimmerde kast een blik, omwikkeld in oude kranten. Het blik bevat een schat aan geheime brieven, die vertellen over het liefdesverdriet van de jonge verpleegster Alice Le Breton, vrijwilliger bij een meldpunt voor oorlogsslachtoffers vlak bij de frontlinie in de Eerste Wereldoorlog.
  Zowel in het heden als tijdens de gruwelijke oorlogsjaren vinden beide vrouwen de kracht en moed om zich zelfs in de moeilijkste tijden staande te houden. Uiteindelijk zijn het de woorden en de onvoorwaardelijke liefde van Alice voor haar minnaar aan het front die Gemma weer kracht geven en haar laten inzien wat het ware leven betekent.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen