• onze waardering

Mijn jaar na jou - Nina de Pass RECENSIE

Recensie: Mijn jaar na jou - Nina de Pass

Negen maanden geleden heeft de zeventienjarige Cara met haar beste vriendin een auto-ongeluk gehad. G heeft het niet overleefd, en Cara weet niet hoe ze verder moet met haar leven. Schuldgevoel vreet aan haar. In het leven heeft ze weinig zin meer. Radeloos stuurt haar moeder haar naar een school in Zwitserland, met de hoop dat het daar beter zal gaan. Maar Cara is niet van plan om haar best te gaan doen.

Cara heeft het ontzettend moeilijk, en dat is iets wat iedereen wel kan begrijpen. Ze heeft namelijk last van overlevingsschuld: waarom heeft zij het ongeluk wel overleefd, maar G niet? Waarom kan zij ook niet dood zijn?

Na het ongeluk heeft het uren geduurd voordat Cara uit de auto gered werd. Hierdoor heeft ze een behoorlijke angst voor kleine, besloten ruimten en voertuigen gekregen. Weer iets wat voor honderd procent te begrijpen is. Het hoeft niet uitgelegd te worden dat de tiener het ontzettend zwaar heeft. Dit is dan ook een groot en terugkerend iets in het boek. Daardoor is het wel een heftig boek om te lezen, en dat kan ervoor zorgen dat niet iedereen Mijn jaar na jou leuk zal vinden. Het verhaal moet je echt liggen.

Nina de Pass heeft Mijn jaar na jou geschreven. Het lukt haar uitstekend om je als lezer te laten voelen hoe ongelukkig Cara is. Langzaamaan begint ze toch vrienden te maken op haar nieuwe school, al doet ze nog zo haar best om iedereen op afstand te houden. De school is een soort laatste kans voor leerlingen met problemen, dus Cara is niet de enige die het moeilijk heeft. De problemen van sommige anderen komen ook aan bod, maar het verhaal gaat toch vooral over Cara.

Wat een beetje frustrerend is aan Mijn jaar na jou, is dat je er pas na honderd pagina's achter komt wat er precies op Oudejaarsavond gebeurd is. Dat vergt dus wat geduld, en wat mij betreft had het iets eerder bekend mogen worden. Maar als je eenmaal weet wat er is gebeurd wordt daar ook goed op ingegaan, waardoor het verhaal interessant blijft.

Mijn jaar na jou is een mooi boek voor jongeren, maar ook voor oudere lezers. Er worden heftige dingen besproken, en achterin het boek wordt ook nog verwezen naar organisaties die je kunnen helpen als jij je in zo'n nare situatie bevindt. Een mooie en zinvolle toevoeging aan dit boek van Nina de Pass.

De kans is groot dat als je aan dit verhaal begint, je er heel snel doorheen bent!

Recensie: Mijn jaar na jou - Nina de Pass

Mijn jaar na jou

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een indringende YA voor fans van Rainbow Rowell en Jandy Nelson

    Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk de bedoeling was.

    Oudjaarsavond, San Franciso. Het feest van het jaar eindigt in een tragisch ongeluk. Cara overleeft het. Haar beste vriendin Georgina niet.
    Negen maanden later besluit Cara's moeder dat een kostschool in de Zwitserse Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen.

    Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara's verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af. Vooral de ongewone, oprechte Hector, die beter dan wie dan ook begrijpt hoe ze zich voelt. Hoe dichter Cara naar Hector toe groeit, hoe meer Georgina wegglijdt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar Cara weet niet zeker of ze wel een tweede kans verdient.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen