• onze waardering

Onderschat - Marijke Verhoeven RECENSIE

Recensie: Onderschat - Marijke Verhoeven

Marijke Verhoevens Onderschat is de opnieuw uitgebrachte thriller van deze Nederlandse schrijfster. Ze heeft inmiddels 4 misdaad boeken geschreven, allemaal gesitueerd in Nederland en een misdaad trilogie, die zich afspeelt op een Deens eiland. Onderschat was al eerder uitgebracht in 2013 bij een andere uitgever en nu in januari van dit jaar dan via De Crime Compagnie, wat mooi is want het thema van Onderschat is nog steeds actueel.

De Groningse Marcia Stark komt in een stroomversnelling van angstige gebeurtenissen terecht als blijkt dat haar tweede man Norbert van der Linden betrokken is bij duistere zaken. Marcia was ooit getrouwd met Oscar en heeft samen met hem een 16 jarige dochter Hannah én ze hebben een gezamenlijk bedrijf: Les Cuisiniers Créatifs, een restaurant en cateringbedrijf. Na de scheiding leefde Marcia een tijd alleen met Hannah, maar toen het bedrijf van haar en Oscar (met wie ze nog altijd vrienden is en die overigens ook hertrouwd is) failliet dreigde te gaan kon ze via Norbert, een lening krijgen. Ze trouwt met Norbert en de lening kan ze op haar gemak terugbetalen, of ze moet het in één keer terugbetalen als het huwelijk zou falen. Die clausule hangt nu, 8 jaar later, als een molensteen om Marcia's nek. Het huwelijk met Norbert is een totale ramp. Norbert ging al gauw vreemd en inmiddels heeft Marcia ook een lover: onderzoeksjournalist Gabriel. Ze heeft het geld echter niet om Norbert in één keer terug te betalen en Oscar, zijn vrouw Desiree, Hannah en Marcia zelf zijn qua inkomen afhankelijk van Les Cuisiniers, dus ze kan het bedrijf ook niet ten onder laten gaan. Kortom, ze zit aan Norbert vast. Maar Norbert zit zwaar in de problemen en de organisatie waar hij mee te maken heeft, zet Marcia ook onder druk en ontvoeren zelfs dochter Hannah. Ineens is niemand in Marcia's leven meer wie ze dacht dat ze zijn en wie kan Marcia nu nog vertrouwen.....

Het is goed dat de boeken van Marijke Verhoeven opnieuw aandacht krijgen, want Onderschat is beslist een aanrader! Marijke Verhoeven heeft een hele vlotte begrijpelijke schrijfstijl. Je bent direct helemaal in het verhaal en het leest lekker snel weg. Geen ingewikkelde zinsopbouw, maar bijna spreektaal zodat je je helemaal in het moment bevindt. Marijke Verhoeven benoemt de dingen gewoon zoals iedereen dat normaal zou doen. Lekker duidelijk. Waar het allemaal om draait is niet moeilijk te doorgronden, maar het dient ook als kern waar nog een heleboel omheen gebeurt. Dit maakt dat het verhaal blijft boeien. In de eerste instantie is de link tussen die gebeurtenissen niet direct duidelijk, maar op het eind komen alle puzzelstukjes mooi bij elkaar en is er nog een heel verrassend eind.

Marijke Verhoeven introduceert in de eerste pagina's gelijk al de voornaamste hoofdrol spelers en met een paar vlotte situatieschetsen is de lezer direct op de hoogte van de setting. De verstandhouding tussen moeder en dochter is moeizaam; die met ex-man en diens vrouw Desiree is juist goed. De relatie met arrogante Norbert is een ellende; die met lover Gabriel is spannend en troostend en dan komt er nog de jonge zeer aantrekkelijke Steven in haar leven. Het veilige luxe leventje van society vrouw Marcia komt op ruwe wijze volledig op zijn kop te staan en haar leven is zelfs in gevaar.

Marcia woont met Norbert in het Groningse Haren, maar komt over als een soort 'Gooise Vrouw'. Ze heeft Franse grootouders en via haar moeder heeft ze een huis in Frankrijk geërfd, wat haar thuis ver van alles is geworden. Haar toevluchtsoord. Ze wil al langer van Norbert af, maar door de lening zit ze aan hem vast. Als blijkt dat Norbert op de hoogte is gebracht van haar affaire met Gabriel vindt ze dat eigenlijk niet zo'n probleem. Wat wel een probleem is, is dat Norbert betrokken is bij een Franse drugsorganisatie van een zekere Monnier en geld gestolen heeft en dat dit invloed heeft op Marcia en iedereen die zij wél liefheeft. Omdat Marcia natuurlijk dat huis in Frankrijk heeft is het duidelijk hoe Norbert in aanraking gekomen is met Monnier. Maar ook Gabriel heeft interesse in Monnier en zelfs Hannah is op een andere manier bij de ellende betrokken.

Onderschat is geen doorsnee thriller waar het alleen om misdaad en het oplossen ervan draait. Marijke Verhoeven combineert romantiek met spanning en actuele thema's en weet er precies de juiste mix van te maken. De spanning bouwt zich heel langzaam op en hoewel je hier en daar denkt te weten wat er gaat gebeuren, weet Marijke Verhoeven je toch iedere keer weer te verrassen. 

Onderschat van Marijke Verhoeven is een boeiend boek dat snel weg leest, maar toch de spanning behoudt. Letterlijk tot de laatste zin. Zeker een aanrader dus en het krijgt van mij dan ook 4 hartjes.

Recensie: Onderschat - Marijke Verhoeven

Onderschat

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wie kun je vertrouwen als alles instort?
    Het huwelijk met haar tweede echtgenoot heeft Marcia niet gebracht wat ze ervan had verwacht. In het Groningse villadorp Haren leiden zij en haar man beiden een eigen leven. Als Marcia plots op onaangename wijze wordt gechanteerd en haar echtgenoot van fraude wordt beschuldigd, komt Marcia's leven in een stroomversnelling. Wie is er nog te vertrouwen? En wie juist niet?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen