• onze waardering

Chef Toub - Mounir Toub RECENSIE

Recensie: Chef Toub - Mounir Toub

Chef Toub is het derde kookboek van Mounir Toub, die we natuurlijk kennen van 24Kitchen en later ook van 'Koken met Max' en 'Tijd voor Max'. Mounir Toub legt in de eerste bladzijden uit wat het verschil is en wat de overeenkomsten zijn tussen de Nederlandse en de Arabische keuken. Door onze multiculturele samenleving gaan keukens bovendien steeds vaker door elkaar lopen. Chef Toub heeft daar geen enkel probleem mee en maakt er zelf ook dankbaar gebruik van. Wat te denken van een couscouskroket of een taboulehkroket bijvoorbeeld. Ook de Arabische keuken is natuurlijk niet één keuken. In Chef Toub vinden we gerechten uit onder andere Marokko, Syrië, Tunesië en Turkije. De veelgebruikte ingrediënten zijn tegenwoordig in Nederland alom verkrijgbaar: olijfolie, kaneel, dadels, munt, gember, kikkererwten, koriander. Het zijn producten die je het best standaard in huis kan hebben wil je wat vaker Arabisch koken.

Chef Toub bevat, verdeeld over 176 pagina's, meer dan 80 recepten. Van brood en kruidenmengsels als ras-el-hanout en baharat tot soepen, tajines en nagerechten. En van salades tot drankjes en smooties. Voor sommige recepten schakelde Mounir Toub de hulp in van collega-koks. Zo werkte Bart van Olphen mee aan een recept met pijlinktvis en zeevruchten. De crème brûlée komt van Hidde den Brabander en theesommelier Kasia Vermaire ontwikkelde een aantal (ijs)theerecepten die goed passen bij de Arabische keuken.

Ondanks dat de ingrediënten goed verkrijgbaar zijn is Chef Toub geen boek dat je om vijf uur uit de kast trekt om vervolgens om zeven uur aan tafel aan te schuiven. In heel veel recepten wordt gebruik gemaakt van mixen of recepten die ergens anders in het boek beschreven staan. In sommige gevallen kan dat worden ondervangen door kant-en-klare kruidenmixen te kopen, maar dat zal niet de bedoeling zijn van Mounir Toub. Wil je het boek op zijn best gebruiken dan zal je aan de bak moeten met kruiden, olie, het inleggen van citroen of het maken van harissa en smen. Maar dan haal je ook wel de echte Arabische keuken in huis.

Zelf koos ik voor de mujadara uit het hoofdstuk groente en peulvruchten. Daarbij geen verwijzing naar andere recepten uit het boek. De mujadara, een gerecht van rijst, linzen en gefrituurde uien en gekruid met voornamelijk komijn, knoflook en rode peper vonden we verrassend lekker. Wij aten het als hoofdgerecht, maar ik kan me voorstellen dat ik dit nog een keer maak als onderdeel van een uitgebreid buffet!

Mijn tajine komt zo nu en dan tevoorschijn en meestal maak ik dan een Tajine Marocain met lamsvlees. Tijd dus om het een keer met kabeljauw en zoete aardappel te proberen. Voor dit recept had ik zowel baharat als ingelegde citroen nodig. De recepten hiervoor staan eerder in het boek. Ik gebruikte echter producten van de toko. Ook daarmee werd het een heerlijke maaltijd.
Fijn is het dat bij ieder recept staat aangegeven wat de bereidingstijd is. Dat geeft zeker enige houvast.

Wanneer je houdt van de Arabische keuken en wat vaker wil afwisselen is Chef Toub zeker een aanrader. Bedenk wel dat het geen 'fast-food' is, de gerechten vergen meestal wat meer tijd en voorbereiding.

Recensie: Chef Toub - Mounir Toub

Chef Toub - Lekker Arabisch

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lekker Arabisch van chef Mounir Toub: het kookboek vol moderne Arabische gerechten voor iedereen

    De Arabische keuken is veelzijdig, verrukkelijk en verrassend! In Lekker Arabisch laat Mounir Toub je kennis maken met deze heerlijkheden. Van Marokko tot Turkije, van Libanon tot Afghanistan. Elke dag van de week zet je snel en makkelijk de heerlijkste Arabische gerechten op tafel.

    Geniet op een doordeweekse dinsdag van een Marokkaanse couscoussalade, een Turkse linzensoep, of pak op zaterdag uit met een mezze lunch voor de hele familie. Zoals Mounir altijd zegt: kook en eet met veel liefde en plezier!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen