• onze waardering

Hoe je thuis de wereld kunt redden - Tara Shine RECENSIE

Recensie: Hoe je thuis de wereld kunt redden - Tara Shine

Hoe je thuis de wereld kunt redden is een gids die je helpt om inspiratie op te doen om je ecologische voetafdruk in de wereld te verminderen. Het boek is verdeeld in hoofdstukken die elk een verschillende ruimte van een huis bespreekt. Denk hierbij aan de keuken, de badkamer of bijvoorbeeld de garage of schuur. Elke ruimte kent weer een onderverdeling waarin de meest voorkomende gebruiksvoorwerpen worden uitgelicht. Het leuke hieraan is bekende én minder bekende voorwerpen worden besproken. Zo zijn er voorwerpen die waarschijnlijk al in je op komen zonder er hard over na te hoeven denken. Iedereen weet ondertussen wel hoe slecht folie voor de natuur is en hoe vervuilend wegwerpdoekjes zijn. Maar ook worden er dingen genoemd waar je waarschijnlijk nog nooit zo bij hebt stilgestaan. Want wist je bijvoorbeeld dat een simpel theezakje ook een behoorlijke aanslag op het milieu is? En wat dacht je van luchtverfrissers, in welke vorm dan ook...

Elk voorwerp krijgt een geruime hoeveelheid aan tekst. Hierin wordt wat algemene informatie gegeven, zoals de herkomst en het gebruiksdoel ervan. Elk item krijgt een geheel eigen lijst met tips waarmee je zelf aan het werk kunt. Sommige kunnen door middel van een kleine aanpassing gemakkelijk worden toegepast in de meeste huishoudens, maar natuurlijk geeft Tara Shine ook tips die wat meer moeite kosten. De tips bieden hulp en zijn nergens dwingend. Hoe je thuis de wereld kunt redden is echt geschreven om ideetjes op te doen waarmee je de natuur een handje helpt. Vermoedelijk merk je tijdens het lezen dat je onbewust een aantal dingen al in je eigen huishouden hebt veranderd. De feitjes die in de teksten staan maken je bewust met welke onbewuste dingen je dus eigenlijk al bezig bent! 

Tussen de hoofdstukken vind je gekleurde pagina's die extra informatie bevatten. Hierin staan veelal feiten en hoewel de stof erin wat saai en droog is, is het toch best interessant om een keer gelezen te hebben. Het gehele boek omvat slechts 250 pagina's, maar het lettertype dat de tekst weergeeft is bijzonder klein. Het is een flinke lap met informatie en daarom is dan ook aan te raden om het boek in etappes te lezen. Het is te overweldigend om in een keer op te slaan. Ook kun je het boek gebruiken om meer informatie over bepaalde voorwerpen te vinden of om gewoon inspiratie op te doen. Door de verdeling van de verschillende ruimtes in een huis kun je in de inhoudsopgave gemakkelijk de weg vinden naar het item waar je naar op zoek bent. 

Natuurlijk staan er niet alleen maar gouden tips in Hoe je thuis de wereld kunt redden. Shine geeft aan dat het fijn zou zijn om kleding minder te wassen en ze beter kunt laten luchten in de buitenlucht. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties van vervuiling, maar na een gemiddelde werkdag zal een zeebriesje waarschijnlijk niet de nodige verfrissing kunnen bieden om de kleding de dag erna weer aan te trekken en op deze manier 9 wasbeurten te omzeilen. Zo staan er meer voorbeelden in waarbij je waarschijnlijk een wenkbrauw zult optrekken. Toch is het leuk om eens te lezen welke kleine dingen er al groots kunnen zijn en ook nog eens prima uitvoerbaar. 

Hoe je thuis de wereld kunt redden is een actueel boek dat mensen een steuntje in de rug kan geven bij het verminderen van hun ecologische voetafdruk, zonder een dwingende toon te hebben. De genoemde voorwerpen komen in de meeste huishoudens voor en juist dat maakt het boek leuk voor iedereen die iets wil bijdragen aan het milieu. Alle beetjes helpen en je kiest zelf in welke mate je wilt helpen.

Recensie: Hoe je thuis de wereld kunt redden - Tara Shine

Hoe je thuis de wereld kunt redden een ding tegelijk

  • Auteur:

    Tara Shine
  • Verschenen:

    22 april 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789021575520
    Uitgever Kosmos
    256 pagina's
  • Uitgever:

    Kosmos
  • Genre:

    Non-fictie
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In "Hoe je thuis de wereld kunt redden' laat milieuwetenschapper Tara Shine zien wat je allemaal zelf thuis kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. In deze prachtige gids geeft ze ongeveer 100 alledaagse voorbeelden van dingen die je gemakkelijk kunt veranderen en die echt een positieve impact hebben. Van het omruilen van flesjes vloeibare zeep tot het vervangen van huishoudfolie: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen besparen ze ook nog geld. Duurzamer leven is leuk!

    Dr. Tara Shine is een expert op het gebied van klimaatverandering en adviseert wereldleiders, regeringen en maatschappelijke organisaties. Zij heeft ook tv-programma's gepresenteerd, waaronder Brave New World met Stephen Hawking in 2011.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen