• onze waardering

Gebroken adem - Latoya Morris RECENSIE

Recensie: Gebroken adem - Latoya Morris

Gebroken Adem van Latoya Morris valt op door de mooie vormgeving, waaronder de mysterieuze omslag. De afbeelding van een vrouw voor een bewolkte omgeving geeft de lezer al echt een Ierse gevoel. Tel hier de afbeeldingen tussen de hoofdstukken bij op, wat duidelijk maakt dat Hamley Books specifieke aandacht besteed aan de vormgeving van zijn boeken.

De negentien jarige Patrick baalt enorm als hij met zijn ouders en zusje Judith op vakantie gaat bij zijn oom en tante in Ierland. Deze vakantie wordt opeens interessanter wanneer de mooie en ongrijpbare Morgayne opduikt. Hij wordt stapelverliefd op haar. Maar er is iets vreemds met haar aan de hand, waar de directe omgeving niet direct een vinger op kan leggen. Totdat men op een dag kennis neemt van een vreemde legende, dat veel overeenkomsten met de mysterieuze jonge vrouw.

Het is duidelijk dat Gebroken Adem gebaseerd is op een Ierse legende. Daarbij spelen menselijke zeewezens tot de verbeelding en creëert Latoya Morris moeiteloos een mysterieuze en magische sfeer. Mooi detail hierbij is, dat er een belangrijke rol aan het onstuimige weer wordt gegeven, wat bijdraagt aan de sinistere sfeer van het boek. Vooral de personages van Patrick en zijn zusje Judith zijn mooi gekozen. Vooral Judith valt op door haar vurige karakter. Dit levert spitse dialogen op tussen de twee; aan de ene kant kunnen ze elkaar niet luchten of zien. Aan de andere kant zijn ze op bijzondere wijze ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is nog extra bijzonder, wanneer je het boek eenmaal uitgelezen hebt.

Latoya Morris laat Patrick in Gebroken Adem duidelijk worstelen met zijn gevoelens voor Morgayne. Aan de ene kant voelt hij duidelijk dat er iets mis is. Aan de andere kant wil hij echt geloven in de ware liefde. Wel wordt er aan het eind van het boek wat details gegeven, die heel plotseling aanvoelen. En juist dit plotselinge element kan de geloofwaardigheid aantasten. Om volledig aan te sluiten bij het gevoel van de lezer had de auteur deze details eerder in het boek wat meer in kunnen leiden. Het einde van Gebroken Adem is tragisch, maar juist daarom passend in het verhaal. Latoya Morris had hierbij ook kunnen kiezen voor een ander einde, maar juist het huidige slot draagt bij aan de mysterie en de duisternis van het boek. Mooi hierbij is dat de auteur in de epiloog kiest voor een sprong in de toekomst, wat ondanks het tragische einde, de lezer toch bevredigend achterlaat..

Gebroken Adem is een mysterieus en tragisch verhaal dat erg tot de verbeelding spreekt en rijk is aan Ierse mythologie. Zeker een toevoeging aan het young adult genre.

Recensie: Gebroken adem - Latoya Morris

Gebroken Adem

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een Iers dorp wordt opgeschrikt door een eeuwenoude legende over mensen die het water kunnen beheersen. Wanneer Patrick en zijn zus Judith samen met hun ouders het dorp bezoeken, komen ze in aanraking met een mysterieuze jonge vrouw. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen