• onze waardering

Het fortuin van Fausto - Oliver Jeffers RECENSIE

Recensie: Het fortuin van Fausto - Oliver Jeffers

Er was eens een man, Fausto, die besloot dat alles van hem was. De bloemen, de dieren, de bomen, de bergen,... Fausto bezitte alles en al wie het tegendeel beweerde toonde hij wie de baas was.

Als Fausto ongelijk kreeg werd hij boos, dan begon hij te schreeuwen en te stampvoeten tot hij uiteindelijk zijn gelijk kreeg. En Fausto kreeg altijd zijn gelijk. Op een dag besloot hij dat al zijn bezit niet genoeg was, hij wou ook de zee bezitten en besloot de zee eens te tonen wie de baas is.

Het fortuin van Fausto gaat over een man die alles wil bezitten en daarvoor alles op het spel zet om zijn gelijk te halen. Fausto is het hoofdpersonage en hij staat centraal in het boek. Alles draait rond hem en zijn wil is wet. Dat is meteen duidelijk vanaf de eerste pagina. Zijn sterke karakter werd heel mooi en duidelijk neergezet door schrijver Oliver Jeffers.

Op de kaft van het boek staat dat het een fabel is, en dat is ook zo. Het fortuin van Fausto is zeker geen doorsnee kinderboek. Het is een verhaal dat de focus echt legt op de waarde die er achter zit. Het verhaal wil een bepaalde boodschap meegeven en dat is hier heel erg goed gelukt.

De boodschap die het verhaal overbrengt zorgt ervoor dat dit een prachtig kinderboek is om in de boekenkast te hebben. Het is ook een boek dat door kinderen van elke leeftijd gelezen kan worden en aanzet tot een gesprek of samen filosoferen. Het is een boek waar je echt alle kanten mee uit kan, zowel thuis als in de klas.

Buiten de tekst en de mooie waarde bevat Het fortuin van Fausto ook erg mooie, eenvoudige illustraties. De illustraties sluiten perfect aan bij het verhaal en omdat Oliver Jeffers koos voor het gebruiken van slechts enkele kleuren (bruin, blauw, wit, geel en felroze) geven de illustraties ook heel erg goed de sfeer van het verhaal weer.

Aan de illustraties zie je trouwens goed dat Oliver Jeffers naast schrijver ook kunstenaar is. Hij gebruikt mooie technieken en weet met enkele penseelstreken meteen de juiste sfeer te creëren. Alleen al door de prenten te bekijken begrijp je het verhaal en dat maakt het ook erg leuk voor kinderen die nog niet of nog niet zo goed kunnen lezen.

Ik heb nog niet veel kinderboeken gelezen in een stijl gelijkend op Het fortuin van Fausto dus ik kan het boek niet echt vergelijken. Maar door de manier van schrijven en de gehele sfeer van het boek vind ik dat Oliver Jeffers zonder twijfel geslaagd is in zijn opzet. Het fortuin van Fausto krijg bij mij alleszins een ereplaats in de boekenkast!

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Het fortuin van Fausto is prachtig van begin tot eind en zo veel meer dan een eenvoudig verhaal. Met de weinige woorden die dit verhaal bevat vertelt Oliver Jeffers een prachtig verhaal met een krachtige boodschap die zijn lezers aan het denken zet en aanzet tot filosoferen.

Recensie: Het fortuin van Fausto - Oliver Jeffers

Het fortuin van Fausto

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De hebzucht van Fausto wordt hem fataal. Oliver Jeffers, een van de grootste kunstenaars van deze tijd, maakte een prachtige moderne fabel over de hebzucht van de mens en onze relatie met de natuur.

  Het fortuin van Fausto is een modern fabel van prentboekmaker Oliver Jeffers. Het is een pracht geïllustreerd cadeauboek van een van de grootste kunstenaars van onze tijd.

  Er was eens een man die geloofde dat alles van hem was. Hij ging op pad om zijn eigendom te overzien. "Jij bent van mij,' zei Fausto tegen de bloem, het schaap en de berg en zij bogen voor hem. Maar dit was nog niet voldoende voor Fausto. Hij bemachtigde een boot en zette koers naar zee…
  Het fortuin van Fausto is een fabel over de hebzucht van de mens en onze relatie met de natuur, en is nu urgenter dan ooit.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen