• onze waardering

Niemandsland - Angelo Vergeer RECENSIE

Recensie: Niemandsland - Angelo Vergeer

Op een dag komt de vader van Simon thuis met een jonge, Jimmy. Jimmy is in de war: hij beweert wit te zijn terwijl iedereen om hem heen zegt dat hij zwart is. Volgens hem is hij op zesjarige leeftijd ontvoerd door een zwarte familie. Tijdens een brommerreis proberen Simon en Jimmy samen de waarheid boven water te krijgen. Ze willen erachter komen wie Jimmy's echte ouders zijn.

Niemandsland is een boek van Angelo Vergeer. Na het lezen van de achterflap verwacht je een spannend en mysterieus verhaal. Een zwarte jongen die beweert dat hij wit is? Klinkt heel vreemd, maar het maakt je toch nieuwsgierig. Daarnaast wordt vermeld dat Simon en Jimmy met de brommer dwars door Zuid-Afrika gaan. Ook dat klinkt erg interessant! Maar al na het lezen van twee hoofdstukken zie je al aankomen dat dit boek de plank misslaat.

Het begint al op het moment dat de vader van Simon vertelt dat er een zwarte jongen, Jimmy, bij hen in huis komt logeren. De reactie van de moeder van Jimmy zorgt er al voor dat je als lezer geen letter meer wilt lezen van Niemandsland. Ze beweert geen dief in huis te willen. Als dat al niet genoeg is, zet de schrijver Angelo Vergeer Jimmy in een heel kwaad daglicht. Tijdens het avondeten eet Jimmy heel onfatsoenlijk, waarna hij natuurlijk het nodige commentaar van de moeder van Jimmy kan verwachten. En wanneer Jimmy zijn best heeft gedaan in de tuin, vertelt de vader van Simon dat Jimmy onder de douche staat, want "die zwarte mensen ruiken". Maar het gaat nog verder, want wanneer de vader van Simon vertelt dat Jimmy en Simon samen op een kamer zullen slapen, denkt Simon: "Pardon? Wat zei pa nou? Ik schrok ervan. Samen slapen? Krijg nou wat, ik ben toch geen homo?". Echt, onbegrijpelijk hoe je deze woorden op papier durft te zetten.

Wellicht valt te begrijpen dat schrijver Angelo Vergeer racistische en discriminerende personages wilt creëren, om zo duidelijk te maken dat apartheid nog zeker een ding is in Zuid-Afrika. Echter zal de lezer zich heel erg kunnen storen aan feit dat er door Angelo Vergeer continu gebruik wordt gemaakt door het woord "blank", in plaats van "wit". Dit lijkt een klein dingetje, maar het gebruik van het woord "blank" is exact de reden waarom apartheid nog steeds in de wereld bestaat. Angelo Vergeer begeeft zich op glad terrein, waardoor dit verhaal bij sommige lezers in het verkeerde keelgat zou kunnen schieten.

Naast het feit dat de personages in dit boek niet leuk zijn om te lezen, zijn ze ook nog eens heel oppervlakkig geschetst. Geen enkel personage kent ook maar een beetje diepgang, waardoor het verhaal nog moeilijker wordt om door te komen. Het verhaal zelf is namelijk ook niet interessant. Waar de lezer een heuse roadtrip door Zuid-Afrik wordt beloofd, wordt de omgeving erg slecht geschetst en heb je eigenlijk geen idee dat dit verhaal zich in Zuid-Afrika afspeelt. Oké, Angelo Vergeer heeft ervoor gekozen om af en toe een woordje Afrikaans door de zinnen te gooien, maar dit is een slechte oplossing om de lezer mee te nemen naar Zuid-Afrika. Het komt nu neer alsof Zuid-Afrika alleen wordt geschetst door racistische en discriminerende personages, en door af en toe een woord Afrikaans te praten.

Niemandsland is een slecht, warrig verhaal met verschrikkelijke oppervlakkige personages. Het boek is totaal niet interessant om te lezen.

Recensie: Niemandsland - Angelo Vergeer

Niemandsland

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee jongens die tot voor kort vreemden voor elkaar waren, besluiten om op een brommer Zuid-Afrika te doorkruisen, op zoek naar de waarheid over de afkomst van een van hen.

  Dit is geen boek, maar een roadmovie. Over twee jongens die op een brommer dwars door Zuid-Afrika trekken. De een helpt de ander met het zoeken naar zijn afkomst. Want die ander denkt dat hij niet zwart, maar blank is. Dat hij als kind is ontvoerd uit een wit gezin en als slaaf is misbruikt door een zwarte familie … Kijk maar, hij is toch blond? Maar wie gelooft zo'n waanzinnig verhaal? Jij?
  Een broeierig verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. Over vriendschap en vertrouwen. Maar ook over het ontdekken van je eigen identiteit én de identiteit van anderen. Voor young adults.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Spider-Man 3 titel en eerste beelden onthuld

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met De verborgen apotheek

 • Luca trailer onthuld door Disney Pixar

 • Deze films en series verschijnen in maart op Amazon Prime Video

 • Deze films en series verschijnen in maart op Netflix

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen