• onze waardering

Het geheim van de malamander - Thomas Taylor RECENSIE

Recensie: Het geheim van de malamander - Thomas Taylor

Herbert Citroen is de ´gevonden voorwerper´ van het Grand Hotel Nautilus. Hij zorgt voor de gevonden voorwerpen en brengt ze terug naar de eigenaar wanneer dat mogelijk is. Wanneer er plotseling een meisje naar hem toe komt met de vraag of hij haar kan helpen haar ouders te vinden, kan hij geen nee zeggen. Zou het legendarische monster van Owee aan Zee, de malamander, iets te maken hebben met haar verloren ouders?

Herbert Citroen is een jongen van twaalf-of-zoiets. Hij is als kind gevonden in een krat met citroenen (vandaar zijn naam) en ze weten niet precies hoe oud hij is. Gelukkig heeft hij een baantje bij het hotel, waar hij mag wonen, want anders zou hij nergens heen kunnen. Herbert is een grappige jongen, met een hart op de goede plek, maar ook een beetje ondeugend. Al houdt hij ervan dat alles gewoon zijn gangetje gaat, en alles hetzelfde blijft als altijd.

´Gauw, Herbie! Springen!´

Nu heb jij intussen vast al wel in de gaten dat ik geen Gauw, Herbie! Springen!-soort jongen ben. Ik bedoel, springen en uitroeptekens zijn in het dagelijks leven van een gevonden-voorwerper niet vaak nodig. (p. 11)

Zoals je ziet, is het boek van Thomas Taylor grappig geschreven. Er zijn verschillende stukken waar je hardop zult lachen om de woordkeuze en ook om de manier waarop Herbert Citroen praat en zich gedraagt. Ik heb meerdere keren hardop moeten lachen om de gekke manier waarop dingen verwoord worden in Het geheim van de malamander. Thomas Taylor is oorspronkelijk illustrator. Zijn eerste klus was het ontwerpen van de kaft van Harry Potter en de steen der wijzen! 

Het enige nadeel aan Het geheim van de malamander, is dat er soms samengestelde woorden zijn, die het lezen wat moeilijk maken. Ook is het taalgebruik soms wat moeilijk voor kinderen, en dat is jammer. 

Ben jij benieuwd van een leesapotheek is? Juist, daar ga je naartoe en daar typt de magische Zeemeeraap een recept voor je uit, waarop staat waar je het boek kunt vinden wat jij op dat moment nodig hebt. Je gaat dus niet op zoek naar een boek, maar het boek kiest jou. Hoe gaaf is dat?!

Er zit heerlijk veel fantasie in het boek en als je eenmaal begint, ben je al snel nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal. Ook de geheimzinnige malamander maakt het boek spannend en je vraagt je af hoe het zit met het monster. Daar gaan Herbert en Violet ook naar op zoek.

Het enige nadeel aan het boek is dat niet alle zinnen even gemakkelijk lezen, anders zou hij zeker 5 hartjes van me krijgen! Het geheim van de malamander is een spannend en grappig boek voor kinderen, maar ook als volwassene kan je van het verhaal genieten. Een echte aanrader, dus.

Recensie: Het geheim van de malamander - Thomas Taylor

Het geheim van de malamander

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Herbert Citroen (alias Herbie), 'gevonden-voorwerper' van het Grand Hotel Nautilus, weet dat het niet gemakkelijk is om verloren voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen - zeker wanneer het verloren voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje.

    Niemand weet wat er 12 jaar geleden gebeurd is met de ouders van Violet Purperwier. Wanneer ze Herbie vraagt om haar te helpen, ontdekken ze dat de verdwijning misschien iets te maken heeft met het legendarische zeemonster, de Malamander. Owee aan Zee is altijd een sinister kustplaatsje geweest, waar vreemde verhalen aanspoelen. En het zal nog vreemder worden...

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen