• onze waardering

Reis naar toen - Olga van der Meer RECENSIE

Recensie: Reis naar toen - Olga van der Meer

Ellis en haar vriendinnen kennen elkaar al sinds de middelbare school. Sindsdien komen ze wekelijks bij elkaar. Als Ellis te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, zijn haar vriendinnen haar dan ook tot grote steun. Ze besluiten op vakantie te gaan naar Blanes, waar ze vroeger samen op vakantie gingen. Het wordt een reis vol herinneringen.

Olga van der Meer verweeft vaak een belangrijk thema in haar boeken. In Reis naar toen is dit niet anders. Het vertelt een verhaal over toekomst, verleden, verdriet en vriendschap en hoe daarmee om te gaan. In dit boek gaat het om een hoofdpersoon die ongeneeslijk ziek is. Geen gemakkelijk onderwerp en knap dat de schrijfster in de belevingswereld van iemand die dit meemaakt is gedoken.

Reis naar toen laat de lezer kennismaken met Ellis en haar groep vriendinnen, die elkaar al lang kennen. Als Ellis ziek wordt en hoort dat er niets meer aan te doen is denkt ze steeds meer aan vroeger. Samen met haar vriendinnen besluit ze nog een keer op vakantie te gaan. Eenmaal daar blikken ze met elkaar terug op de goede oude tijd. Maar ook tijdens de vakantie gebeuren er dingen die levensbepalend zijn. De dames maken belangrijke beslissingen, nemen grote stappen en genieten van elkaar en van de tijd die hen samen nog rest.

Olga van der Meer weet dit alles op perfecte wijze te omschrijven. De hechte band van de vriendinnen, het verschil in hoe ze reageren op het slechte nieuws, hoe Ellis omgaat met het feit dat ze niet lang meer zal leven. De vriendinnen komen al net zo haarfijn uit de verf als personage als hoofdpersoon Ellis. Het maakt het boek minder zwaar, doordat ook en misschien wel vooral de mooie kanten van het leven benadrukt worden.

Terugblikken op het verleden terwijl je weet dat je zelf geen toekomst meer hebt. Loodzwaar, en niet altijd makkelijk om te lezen, vooral niet als je in je nabijheid zoiets hebt meegemaakt of op dit moment meemaakt. Het verhaal grijpt dan ook naar de keel. Het blijft je na het lezen nog wel even bij. Maar het leert je ook hoe waardevol vriendschappen zijn. In goede maar vooral ook in slechte tijden. En hoe belangrijk het is om te genieten van het leven en elkaar. Reis naar toen loopt niet af met een verrassing, maar toch is het even slikken die laatste delen van Reis naar toen. Een prachtige roman, niet te zwaar maar wel eentje die je laat nadenken.

Recensie: Reis naar toen - Olga van der Meer

Reis naar toen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Olga van der Meer geeft in 'Reis naar toen' het aangrijpende verhaal van de ongeneeslijk zieke Ellis, die samen met haar vriendinnen haar laatste wensen in vervulling laat gaan.

  De ernstig zieke Ellis heeft in 'Reis naar toen' van Olga van der Meer niet lang meer te leven. Haar beste vriendin Josta besluit haar te verrassen met een lang weekend naar Blanes, samen met hun vriendengroep van vroeger. Tijdens deze vakantie komt er van alles naar boven. De fijne herinneringen, maar ook de ruzies en ellende. Een voor een ontdekken ze tijdens die beladen vakantie wat er écht toe doet in het leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

 • Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen

 • Eerste hoofdstukken Blade Breaker van Victoria Aveyard nu te lezen

 • De meest standaard dingen in boeken die boekenwurmen irritant vinden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen