• onze waardering

Dit mag niemand weten - Martine Kamphuis RECENSIE

Recensie: Dit mag niemand weten – Martine Kamphuis

In Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis maken we kennis met verschillende karakters op een middelbare school. Renske, Wouter en Iris zijn hierin de hoofdpersonen. Renske en Wouter hebben een tijd lang een relatie gehad, maar Renske heeft het met hem uitgemaakt omdat ze onder andere nooit bij hem thuis mocht komen. Als ze tijdens een les naar buiten kijkt ziet ze dat haar schoolgenoot Iris naar Wouter toekomt en hem een briefje geeft. Renske vertrouwt het niet en besluit Iris en Wouter in de gaten te houden. Ze besluit om de twee te volgen en ze ziet dat ze elkaar elke dinsdagmiddag ontmoeten. Wat moet Iris met Wouter? Zijn de gevoelens van Iris wel oprecht? Of is Renske gewoon jaloers?

Dit mag niemand weten begint meteen spannend. Zo lezen we over het verhoor van een van de personages. Diegene hangt een verhaal op dat de politie niet geloofd. Er is namelijk geen bewijs dat zijn of haar verhaal ondersteund. Doordat je niet weet om wie het gaat, wil je meteen doorlezen om te zien waar het verhaal heen gaat. Hierna kabbelt het verhaal wat langzaam voort. Het duurt erg lang voordat je bij de gebeurtenissen komt die in de proloog en op de achterkant van het boek worden beschreven.Ik raad daarom ook aan om de achterkant van Dit mag niemand weten niet te lezen, zodat je echt verrast wordt door het boek.

De snelle wisselingen tussen de personages zorgt ervoor dat het boek ontzettend snel wegleest. Dit boek is geschreven voor de wat jongere Young Adult lezers en ik denk dat dit een perfect vertel tempo is. Daarnaast heeft Martine Kamphuis ook een erg fijne schrijfstijl. Toch mist het verhaal wel diepgang en blijven de personages allemaal oppervlakkig en stereotype. Aan de ene kant zullen de jongere lezers zich zeker wel in één van de karakters kunnen vinden, maar doordat elk karakter heel oppervlakkig blijft zullen de lezers niet echt geraakt worden door de personages.

Doordat het vrij lang duurt voordat het verhaal bij het punt komt wat je aan het begin hebt gelezen zit je echt te wachten tot het moment dat er echt iets gaat gebeuren. Als het eenmaal zover is miste ik persoonlijk een grote plottwist. Het was al snel duidelijk hoe het in elkaar zat. Daarnaast had de aanleiding naar deze twist ook beter omschreven kunnen worden. Voor mij kwam het vrij uit de lucht vallen. Tegen het einde van Dit mag niemand weten zitten er wel een aantal spannende stukken in, die zeker de jongere lezers op het puntje van hun stoel zullen houden. Vervolgens eindigt het boek vrij abrupt. Voor mij persoonlijk had het boek nog iets meer afgerond mogen worden. Nu blijft de lezer een beetje op zijn honger zitten.

Al met al is Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis zeker geen slecht boek, maar het is ook geen hoogvlieger. Door de oppervlakkige karakters en het voortkabbelende verhaal zal je het boek snel weer vergeten zijn. Desalniettemin is het een prima boek om een keer gelezen te hebben. Daarom beoordeel ik het boek met 3 hartjes.

Recensie: Dit mag niemand weten – Martine Kamphuis

Dit mag niemand weten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jeugdthriller over drie jongeren die elk iets met zich mee dragen wat niemand mag weten.

    Een 16-jarige scholier steekt een onbekende man neer. De politie probeert het motief van de dader te begrijpen, maar die vertelt een vreemd verhaal. Als de politie dat natrekt, lijkt er niets van te kloppen. Dan wordt een klasgenoot van de dader aangevallen. Heeft de ene zaak met de andere te maken?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen