• onze waardering

Hier zijn we - Graham Swift RECENSIE

Recensie: Hier zijn we - Graham Swift

Graham Swift is een Engelse schrijver met meerdere literaire prijzen op zijn naam. Ook zijn nieuwste boek Hier zijn we is weer een waar kunstwerk. In Hier zijn we lezen we het verhaal van Evie, Jack en Ronnie, waarbij Ronnies verhaal het grootste deel inneemt. Het is de tijd van de jaren 50 waarin de mensen nog geen televisies thuis hadden en dol waren op variété shows in theaters. Ronnie is een illusionist in zo'n variété show, in een theater op de pier van Brighton. Evie is zijn assistente en Jack is de spreekstalmeester die de show aan elkaar praat. We lezen hoe Ronnie, Evie en Jack van drie beginnende artiesten veranderen in de sterren van een uiterst populaire show, waarbij de act van illusionist Ronnie de grootste publiekstrekker is. De drie gaan relaties met elkaar aan die gecompliceerd blijken te zijn en vooral Ronnie heeft nogal wat emotionele bagage die hij met zich mee draagt. Terwijl ze hun shows opvoeren komt dit alles tot een onvoorspelbare en zeer originele climax.

Het verhaal van Hier zijn we wordt op poëtische, bijna magische wijze verteld. Graham Swift is een schrijver die in zijn boeken vaak het thema van herinneringen gebruikt. En ook in dit boek ontmoeten we weer een hoofdpersoon die terugblikt op haar leven. Het verhaal zit vol terug- en vooruitblikken waardoor de spanning subliem wordt opgebouwd. Je voelt dat er iets gaat gebeuren maar je kan met geen mogelijkheid voorspellen hoe het verhaal zich zal ontvouwen. Het is alsof het verhaal zelf ook een briljante magische illusie is.

De show in het theater op de pier speelt zich af in de jaren 50. Maar Hier zijn we vertelt ook een groot gedeelte over de jaren daarvoor, tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin Ronnie als jonge evacuee wordt weggehaal van zijn moeder in Londen om zo de bombardementen te ontvluchten, en bij een familie in Oxfordshire moet gaan wonen. Graham Swift duikt in de psychologische uitwerking die zo'n evacuatie op een kind als Ronnie gehad moet hebben.

Graham Swift is een meester in het neerzetten van sfeervolle - voornamelijk Engelse - settings. In Hier zijn we schept hij weer zo'n typische setting met het theater op de pier van Brighton. Met revuemeisjes in veren rokjes, hoofdtooien en veel lovertjes en glitters. Konijnen die uit een hoed worden getoverd, het publiek dat verrukt griezelend kijkt naar gillende assistentes die doormidden gezaagd worden en spannende verdwijntrucs. Graham Swift laat die beelden in dit boek tot leven komen, en geeft zijn lezers met Hier zijn we net zo'n spanning als destijds het publiek in de shows. Het boek is niet heel dik, het heeft 114 bladzijdes, dus als je wilt kun je in één ruk door blijven lezen hoe dit magische verhaal zich ontvouwt.

Recensie: Hier zijn we - Graham Swift

Hier zijn we

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Brighton, 1959. Het theater aan het einde van de pier heeft sinds jaren niet zo'n goed zomerseizoen gekend. Ronnie, een briljante jonge illusionist, en Evie, zijn oogverblindende assistente, zijn de sterren van de show en zorgen avond aan avond voor volle zalen. Jack Robinson is de bij iedereen geliefde presentator, een geboren entertainer die de hele voorstelling draagt.

    Terwijl de zomer vordert, voltrekt zich buiten het zicht van het publiek tussen hen drieën een drama dat een schaduw werpt over hun succes en dat ieders leven ingrijpend en voorgoed zal veranderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Waterland

Zoek in artikelen