• onze waardering

Het Dilemma - B.A. Paris RECENSIE

Recensie: Het Dilemma - B.A. Paris

Livia heeft nooit de bruiloft gehad die ze had gewild. Daarom geeft ze op haar veertigste verjaardag een grandioos feest, om verloren tijd in te halen. Eten, drinken, gasten, alles wordt uit de kast gehaald. Alleen haar dochter, Marnie, kan doordat ze in Japan zit, niet bij het feest zijn. Hoewel Livia dat vreselijk vindt, is ze ergens ook opgelucht. Ze moet Adam, haar partner, namelijk iets vertellen.

Ondertussen heeft Adam als verrassing vliegtickets voor Marnie gekocht, maar het noodlot slaat toe. Moet hij Livia vertellen wat er is gebeurd? Of gunt hij haar nog een paar uur geluk?

Het Dilemma begint precies na het feest, voordat 'de beslissing' gaat vallen. Toch word je ineens teruggetrokken naar het begin van de dag, als Livia en Adam samen wakker worden. Het zet meteen een gespannen sfeer, die het grootste gedeelte van Het Dilemma aanhoudt. Zelfs halverwege, als Paris eindelijk de twee kanten van het grote dilemma onthult, blijf je nagelbijten. De spanning wordt toch een hoogtepunt gebracht als je denkt dat alles uitkomt, en Adam en Livia elkaar toch verkeerd lijken te begrijpen. Paris heeft hiermee een extreem goede sfeer te pakken, eentje die je mag verwachten van een psychologische thriller zoals deze.

Hoewel Paris in Het Dilemma vrijwel elk hoofdstuk wisselt van perspectief tussen Livia en Adam, is er een overzicht van wat waar gebeurd. Er is geen moment waarop het warrig wordt, of chaotisch. Zelfs in de drukkere scenario's, zoals die midden in het feest, blijft er een bepaalde rust bewaard. Heel belangrijk, zeker met het plot dat Paris opbouwt. Er zijn geen losse eindjes, en de manier waarop alles opgerold wordt, hoe bizar ook, is heel bevredigend. Het Dilemma, na de laatste pagina, is echt afgesloten, zelfs met dit open einde. Je hoeft je niet af te vragen hoe het verder gaat met Livia of met Adam, want het is goed zo.

Paris heeft gekozen voor de psychologische kant, in plaats van die van de thriller met Het Dilemma. Een weg die ze nog niet eerder heeft bewandeld, maar het lijkt alsof ze dit al boekenlang heeft gedaan. Het voelt fris, maar toch vertrouwd. Op een bepaalde manier voelt het zelfs bijna als thuis, daar op het Engelse platteland. Een sterk staaltje, wat niet veel schrijvers haar na zullen doen. Het Dilemma gaat schitteren in Paris' repertoire en zal de eerste ster zijn aan de hemel van een nieuw universum.

Recensie: Het Dilemma - B.A. Paris

Het dilemma

  • Auteur:

    B.A. Paris
  • Verschenen:

    4 mei 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789026351204
    Uitgever Ambo|Anthos
    368 pagina's
  • Uitgever:

    Ambo|Anthos
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het dilemma is de eerste roman van BA Paris. Eerder publiceerde ze de bestsellers Achter gesloten deuren, Gebroken en Breng me terug.

    In Het dilemma van BA Paris geeft Livia een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn…

    Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven? Eerder schreef BA Paris de bestsellers Achter gesloten deuren, Gebroken en Breng me terug. Met Het dilemma slaat ze een nieuwe richting in.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het Dilemma

Zoek in artikelen