• onze waardering

Sara's Walkabout -  Inez van Loon RECENSIE

Recensie: Sara's Walkabout -  Inez van Loon

Saar krijgt op haar dertiende nieuws waar ze kapot van is: haar ouders vertellen haar dat ze als gezin naar Australië gaan verhuizen! Dat wil ze dus echt niet; ze heeft leuke vriendinnen en een vriendje, Joris. Ze wil koste wat het kost terug naar Nederland, want in Australië is niemand erg aardig tegen haar. Maar zo gemakkelijk is dat natuurlijk niet!

Sara's Walkabout speelt zich af in het jaar 1959. Haar vader is doodsbang dat er nog een oorlog uit gaat breken, en omdat Nederland overbevolkt is, stimuleert de overheid gezinnen om te emigreren. Inez van Loon heeft research gedaan naar het leven van Nederlanders die in die tijd naar Australië zijn verhuisd, en heeft het verhaal zo realistisch mogelijk geschreven. Zo hadden de Dutchies, zoals de Australiërs hen noemden, het de eerste jaren erg moeilijk op financieel gebied. Vrouwen waren in Nederland huisvrouw en de mannen waren kostwinners, maar om rond te komen moesten ook de vrouwen in Australië gaan werken. In het boek zie je hoe moeilijk Saar het heeft met de overgang: ze heeft al een slechte band met haar vader, en haar moeder heeft geen tijd om met haar te praten.

Eigenlijk heet ze Saar, maar in Australië noemt iedereen haar Sara. In het begin heeft ze daar moeite mee, maar later wordt het minder erg. Ze went eraan, net als aan het leven down under en aan het andere klimaat. Al kost dat wel enige moeite, hoor! Maar wat is een walkabout nou precies?

´Het is een tocht die je maakt om volwassen te worden,´ antwoordt Otis na even denken. ´De stamoudsten sturen jongens van mijn leeftijd er voor zes maanden alleen op uit in de bush. Om over jezelf na te denken en... te laten zien dat je op de traditionele manier kan overleven. Je gaat weg als jongen, en je komt terug als man.´ - pagina 157

Otis is een jongen waar Saar vrienden mee wordt in Australië. Hij is een halfbloed; half blank, half Aboriginal. De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. In Sara's Walkabout leer je wat meer over dit volk en hoe zij de wereld zien.

Achterin het boek staat een lijst met verklarende woorden. Deze heeft Inez van Loon toegevoegd om (Australische) woorden uit te leggen zonder dat ze dat in haar verhaal moet doen. Hier staan bijvoorbeeld diersoorten in die wij hier niet kennen (Wallaby's) of legt ze de betekenis van een wat onbekender woord uit. De woorden staan in de hoofdstukken dikgedrukt en achterin kun je per hoofdstuk opzoeken wat het woord betekent. 

Sara's Walkabout is een mooi jeugdboek, maar ook als volwassene is het best leuk om te lezen. Je leest hoe moeilijk Saar het heeft in het nieuwe land en wat haar drijfredenen zijn voor de keuzes die ze maakt. Je kunt dit boek in een mum van tijd uitlezen.

Recensie: Sara's Walkabout -  Inez van Loon

Sara's Walkabout

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een ontroerende roman tegen een historische achtergrond. Voor lezers die van avontuur en reizen houden vanaf 11 jaar.
    Stel: je vindt je leventje perfect. Je hebt veel vriendinnen, je zit op een leuke school en je bent stapelverliefd op je eerste vriendje. Maar dan komen je ouders met de mededeling dat ze met het hele gezin naar Australië willen emigreren … Het overkomt Saar in 1959. Haar hele leven staat op z'n kop in down-under! Totdat ze in het nieuwe land bevriend raakt met Otis, een "halve' Aboriginaljongen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid om hem heen. In de uitgestrekte outback ontdekt Saar steeds meer over zijn verleden. Maar aan de andere kant van de wereld komt ze ook zichzelf tegen …

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Mijn zusje

  • Recensie: Mathilde, ik kom je halen

  • Recensie: Annas grote reis

Zoek in artikelen