• onze waardering

De kinderplaneet - Riikka Pulkkinen RECENSIE

Recensie: De kinderplaneet - Riikka Pulkkinen

Vlak voor de kerstdagen besluiten Frederika en Henrik uit elkaar te gaan, maar ze houden het nog even stil tot na de feestdagen. Daarna begint een ingewikkelde tijd. Wie neemt wat mee? Hoe verdelen ze de tijd met hun dochter? Is dit wel echt wat ze willen? En hoe moeten ze nu verder? Frederika analyseert haar gevoel en situatie meedogenloos en vraagt zich af of een normaal gezinsleven of totale overgave in de liefde wel mogelijk is voor haar.

De kinderplaneet van Riikka Pulkkinen gaat over scheiden en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. Hoofdpersoon Frederika denkt heel veel na en je leert haar goed kennen door al haar herinneringen, gedachten, observaties en zelfreflectie. Ze maakt dan ook een mooie zelfontwikkeling door.

Frederika is niet de enige die je leert kennen. Er zijn namelijk ook hoofdstukken over Frederika’s jeugd en de manische psychose waar zus Julia mee worstelde. Deze hoofdstukken zijn allemaal getiteld ‘’De geschiedenis van angst’’. Riikka Pulkkinens schrijfstijl leent zich er goed voor om in het hoofd van Julia te kruipen en te begrijpen wat er in haar omgaat en hoe ze zich voelt. Deze hoofdstukken zijn dan ook erg sterk.

Daarnaast wordt het verhaal van de pony en de leeuw verteld. Dit is een verhaal dat Frederika aan haar dochter verteld, maar waarvan ze ook een donkerdere versie voor zichzelf houdt.

De verhaallijnen worden vanuit een wisselend perspectief verteld: de hoofdstukken over de scheiding worden vanuit Frederika’s perspectief verteld en de hoofdstukken over Julia’s psychose worden verteld vanuit de derde persoon. De kinderplaneet is verdeeld in vier delen: winter, lente, zomer en herfst. Als lezer lees je over de scheiding aan het begin van het boek, en vervolgens volg je Frederika door het eerste jaar na haar scheiding.

Riikka Pulkkinen heeft een bijzondere, filosofische en bijna poëtische schrijfstijl. Voor lezers die hier van houden zal De kinderplaneet een feestje zijn om te lezen! Maar voor lezers die hier niet zo van houden, zullen Frederika’s vele gedachten en analyses te veel van het goede zijn. Het hoofdonderwerp van dit boek bestaat namelijk uit Frederika’s (en Julia’s) gevoelswereld. Het lijkt er niet zozeer om te gaan welke richting het boek opgaat, maar wat er onderweg mentaal gebeurd, en daar moet je maar net van houden.

Om een gelukkige gezinsidylle te creëren is namelijk eerst en vooral vereist dat je rotsvast kunt geloven dat het sluiten van de deur tussen thuis en de wereld geen gruwelijke gevolgen heeft, dat de angsten niet losbarsten zodra alleen de gezinsleden nog binnen de vier muren van de woning verkeren. Je moet geloven dat het ‘ik’ van degenen die het dichtst bij je staan – ikken die alleen door een heel dunne huid van elkaar worden afgegrensd – je eigen ik niet verstikt, dat de eindeloze strijd van die ikken om levensruimte en tijd de schoonheid van het samenzijn niet verstikt. Je dient er rotsvast op te vertrouwen dat een gezin uiteindelijk alleen dit is: de wens om samen met de mensen van je keuze de tijd te aanvaarden.

Dit boek is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar lezers die van een filosofische schrijfstijl houden, zullen dit een heerlijk boek vinden. Het zit namelijk vol met pareltjes van gedachten en mooie beschrijvingen, waarvan sommige dingen misschien ook wel heel herkenbaar zullen zijn voor mensen die zelf een scheiding hebben meegemaakt.

Recensie: De kinderplaneet - Riikka Pulkkinen

De kinderplaneet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een ogenschijnlijk aimabel gesprek op de bank op een zaterdagmiddag, terwijl in de kamer ernaast een kind slaapt, heeft de kracht om een gezin uiteen te scheuren. Omdat de kerstdagen zich aandienen houden Frederika en Henrik hun scheiding nog even voor zich. In januari worden ze geconfronteerd met pijnlijke taken: ze moeten elk object in het huis classifi ceren als "van jou' of "van mij'. Weken worden opgedeeld in een ingewikkelde grafi ek die defi nieert wie het recht heeft om tijd door te brengen met hun dochter.

    Terwijl ze soms het gevoel heeft dat ze haar verstand verliest, ontleedt Frederika meedogenloos haar relatie met Henrik. Ze vraagt zich af of het gezinsleven of totale overgave in de liefde voor haar wel mogelijk is.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De beste van alle mogelijke werelden

Zoek in artikelen