• onze waardering

Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa - Tosca Menten RECENSIE

Recensie: Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa - Tosca Menten

In Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa gaan Goos en Dummie op schoolreis naar de dierentuin. Daar ontmoeten ze Hamid de krokodillenverzorger. Zijn lievelingskrokodil Toemsa moet naar een andere dierentuin verhuizen omdat hij heeft gevochten met Nilo, een andere krokodil. Maar Dummie is vastbesloten om Toemsa en Hamid te helpen. Tijdens de jubileumparade doen veel verzorgers trucjes met hun dieren, waarbij ze een grote prijs kunnen winnen. Dus waarom doen ze niet mee met Toemsa, zodat hij kan laten zien dat hij belangrijk genoeg is om te blijven? Maar dan loopt alles mis...

Dummie de mummie en het geheim van Toemsa is al het negende deel in de reeks. Dit boek is redelijk goed los te lezen van de rest van de serie, maar je zal wel met enkele vragen zitten (bijvoorbeeld: hoe kan een mummie tot leven komen?) Tosca Menten heeft ook met dit deel een leuk en spannend verhaal geschreven waarvan jongens en meisjes kunnen smullen: het zit boordevol avontuur, vriendschap en humor!

Wat erg leuk is, zijn de stukjes uit het oude Egypte. Dummie krijgt soms dromen over zijn leven in het oude Egypte en zo krijgen de lezers een inkijk in de gebruiken van toen. Het boek is dus niet alleen entertainend, maar ook leerrijk. Ook over woorden kunnen kinderen heel wat bijleren. De tekst is eenvoudig geschreven, maar soms worden er wel wat moeilijkere woorden gebruikt. Dummie begrijpt die woorden echter vaak niet, waardoor ze uitgelegd worden. Zo kunnen kinderen heel wat woorden bijleren!

Toch heb ik ook wat bedenkingen bij Dummie de mummie en het geheim van Toemsa. Zo zijn alle personages karikaturen: De directrice is een boze feeks, een klasgenootje is een pestkop, Hamid is een lieve jongen die nooit boos wordt.... Ook al is het een kinderboek, er had heus wat meer variatie en flexibiliteit in de personages kunnen zitten. Daarnaast was het verhaal erg voorspelbaar. Eens de grote lijnen van het verhaal waren uitgezet, kwamen er zo goed als geen verrassingen meer aan bod. Erg jammer, er had veel meer in het verhaal kunnen zitten!

Dummie de mummie en het geheim van Toemsa van Tosca Menten is een grappig en spannend verhaal in de reeks van Dummie de mummie. De personages zijn karikaturaal en het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar kinderen kunnen desalniettemin erg genieten van het verhaal en heel wat bijleren.

Recensie: Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa - Tosca Menten

Dummie de mummie 9 - Dummie de mummie en het geheim van Toemsa

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een geweldig nieuw avontuur van Dummie en Goos!
    Het negende deel in de doldwaze Dummie de mummie-serie

    Maashi! Dummie en Goos gaan op schoolreisje. In de dierentuin ontmoeten ze krokodillenverzorger Hamid en zijn lievelingskrokodil Toemsa. Tot Hamids verdriet moet Toemsa binnenkort verhuizen. Alleen een wonder kan dat nog tegenhouden. Kon Toemsa maar iets bijzonders doen tijdens de jubileumparade in de dierentuin. Maar krokodillen kun je niks leren. Of wel?

    Toemsa blijkt een geheim te hebben en als Dummie dat per ongeluk ontdekt, is er opeens weer hoop. Samen met Goos en Hamid bedenkt hij een waanzinnig plan. Maar daar lijkt niet iedereen even blij mee te zijn. Op de dag van de parade gaat er iets afschuwelijk mis…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Kinderboekenweek 2012: Hallo Wereld!

  • Dit zijn de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

  • Recensie: Dummie de mummie en het geheim van Toemsa

  • Pech onderweg - Jozua Douglas en Tosca Menten

  • Recensie: Siem en Struis en de waanzinnige schuimbom

Zoek in artikelen