• onze waardering

De gemene moord op Muggemietje - Ted van Lieshout RECENSIE

Recensie: De gemene moord op Muggemietje - Ted van Lieshout

In De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout proberen Boek en de letters samen de moordenaar op Muggemietje op te sporen. Muggemietje vliegt rond in de klas op zoek naar vers bloed, maar als ze op de bladzijde van Boek staat klapt Boek ineens dicht. De kinderen wijzen Boek aan als de dader, waardoor het voor altijd wordt opgeborgen in de kast. Kunnen Boek en de letters elkaar helpen om de dader te vinden?

De gemene moord op Muggemietje is een boek als geen ander. Als (jonge) lezer word je meegenomen in dit moordmysterie waarin je als een detective op onderzoek uitgaat. De letters vertellen niet alleen een verhaal, maar komen ook in actie. Hierdoor lijkt het alsof je naar het verhaal kijkt met letters die alle kanten op springen en die hun stem willen laten horen. De letters zijn hierdoor in De gemene moord op Muggemietje meer geworden dan alleen letters die een middel zijn voor de schrijver om een verhaal te vertellen. De letters en het boek worden personages die het verhaal leiden. Het is zeer bijzonder hoe Ted van Lieshout bedenkt hoe de letters en het boek de moordenaar kunnen vinden. Het verhaal is van het begin tot het einde geen moment voorspelbaar geweest.

Wat bijdraagt aan de beleving van het verhaal is de vormgeving die het ijzersterk maakt. Het boek is volledig gehuld in zwart, geel en het knallende rood van de moord van Muggemietje. Ook wordt er gespeeld met de plaatsing en kleur van de letters, waardoor het verhaal spannend blijft om naar te kijken. Door rijm in de tekst toe te passen, is het verhaal erg leuk om te lezen. De letters worden schuin, groot, klein, op een hoopje, door elkaar heen of in een hoekje geplaatst. De letters van Boek zijn boos op Boek, maar het Boek weet ook wel hoe hij moet terugvechten. De heftige ruzie wordt met het geweld dat de papieren pagina's door de letters wordt aangedaan origineel verbeeld.

De gemene moord op Muggemietje is een spel van taal, tekst en vormgeving, waarin Boek, de letters en een dader de rollen hebben verdeeld. Dit verhaal zet je aan tot nadenken over de rol van letters en het boek als uitingsvorm. Als een film speelt dit verhaal zich voor je ogen af, waardoor je het in een rap tempo uit hebt, weglegt, weer oppakt en opnieuw wordt meegenomen in de mysterieuze moord op Muggemietje.

Recensie: De gemene moord op Muggemietje - Ted van Lieshout

De gemene moord op Muggemietje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aanstekelijke whodunnit in dichtvorm met een boek in de hoofdrol van Ted van Lieshout.

  Juf heb jij het al gehoord?
  Muggemietje is vermoord.
  Ze zat op een bladzijde, het arme wicht.
  Toen sloeg het boek zijn kaften dicht.
  Ze ligt gestorven in een plas
  waar eerst gewoon een letter was.
  Dit boek, wij zagen het meteen,
  is vals, is boos, het is gemeen.

  Een boek kan uit zichzelf niet dichtslaan, zegt de juf. Maar toch wordt het boek naar de kast verbannen.

  De letters zijn boos. Maar Boek blijft volhouden dat het onschuldig is. Wie is dan de moordenaar?

  De letters bedenken een plan. Eerst moet Boek weer uit de kast.

  En dan is het tijd voor WRAAK!

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Vinnie & Flos Op bezoek - Marte Jongbloed

 • Dieet voor een betere Planeet - Hanneke van Veghel

 • Recensie: A Week Away

 • Zonnige dagen in het Duincafé - Debbie Johnson

 • Afstandsmoeders - Christel Don

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Schuldig kind

 • Boer Boris: een paard voor Sinterklaas - Ted van Lieshout

 • Boer Boris, hoe gaan we erheen? - Ted van Lieshout & Philip Hopman

Zoek in artikelen