• onze waardering

De hoeken van het hart - Francoise Sagan RECENSIE

Recensie: De hoeken van het hart - Francoise Sagan

Als Ludovic Cresson ternauwernood een zwaar auto-ongeluk overleeft, verklaren zijn familieleden hem voor gek. Ze stoppen hem weg in ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken. Maar dan breekt na drie jaar eindelijk het moment aan waarop Ludovic terugkeert naar huis. Zijn vrouw, Marie-Laure, blijft liever in haar rol als rijke weduwe en ook de andere huisgenoten weten zich geen raad met hem. Daarom besluiten ze een groot feest te geven om de buitenwereld te bewijzen dat hij niet gek is. Als Fanny, de moeder van Marie-Laure, daarvoor een paar weken komt logeren, brengt ze het al zo broze evenwicht aan het wankelen. Zou zij Ludovic zien als een dorpsgek, of ziet zij de knappe jongeman die hij eigenlijk is?

De schrijfster van De hoeken van het hart is in 2004 al overleden, toch is De hoeken van het hart pas net gepubliceerd. Hoe dit kan? Dat wordt uitgelegd in de inleiding van dit boek. De inleiding is geschreven door Denis Westhoff, de zoon van Francoise Sagan. Hij vond het onvoltooide manuscript en besloot het zelf te herschrijven en te voltooien en ondertussen de typische stijl van Francoise Sagan te behouden. Een lastige taak, die zoals het lijkt, goed is gelukt.

De bewoners van La Cressonnade vormen een opmerkelijk gezelschap. Zo heb je Henri, de man des huizes, die na het overlijden van zijn eerste vrouw onvermurwbaar is en met harde hand het huis regeert. Zijn tweede vrouw is Sandra, die haar tijd meer doorbrengt in haar bed dan in het gezelschap van de anderen. Haar broer, Phillipe, woont ook met enige regelmaat in het huis. Vroeger was hij een echte rokkenjager, maar tegenwoordig slijt hij zijn tijd met zijn achterdocht. Dan hebben we nog de vrouw van Ludovic, de zoon van Henri, Marie-Laure. Een hooghartige dame die puur voor het aanzien met Ludovic is getrouwd. Tot slot hebben we nog Fanny, de vrolijke, openhartige moeder van Marie-Laure, die alle bewoners wakker schudt. Een bij elkaar geraapt zooitje waarvan de karakters worden geprojecteerd in de inrichting van het huis.

Het verhaal van De hoeken van het hart leest snel. Het verhaal zou eerst een filmmanuscript worden en dat herken je terug in de tekst. Er wordt weinig achtergrondinformatie gegeven en het gaat vooral om de gebeurtenissen in het nu. Er wordt veel tijd besteed aan het creëren van aansprekende karakters en minder aan de denkwijzen of de causaliteit van handelingen. 

Francoise Sagan heeft geprobeerd een literair kunstwerk te maken van De hoeken van het hart. Ze heeft de woorden zorgvuldig gekozen, waardoor er weelderige zinnen ontstaan. Er wordt gesproken over monastieke kamers en de textuur van de bladeren van de plantaan die wordt vergeleken met de gevoelens van de personages. Het verhaal heeft een hoog tempo waardoor de de draad van het verhaal wel eens kwijt is. Ook het einde is bijzonder, het voelt niet af en toch is alles gezegd wat gezegd moest worden.

Al met al is De hoeken van het hart typisch literair. Er wordt gebruik gemaakt van de eigenaardige personages en de afspiegeling van deze in de inrichting van het huis. Een beestenboel, die letterlijk compleet wordt met de komst van Ganache. Het is een verhaal dat door elke lezer anders gelezen zou worden en dat maakt De hoeken van het hart bijzonder.

Recensie: De hoeken van het hart - Francoise Sagan

De hoeken van het hart

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een echte Sagan zoals we haar kennen van Bonjour tristesse: een setting in een welvarend milieu, levendige personages en een ironische stijl

    Na een zwaar auto-ongeluk, waarvan niemand had gedacht dat hij het zou overleven, laat staan helemaal zou herstellen, moet Ludovic Cresson weer zien te wennen aan het leven thuis. De drie jaar durende tocht langs ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken was zwaar voor hem, maar niet voor zijn vrouw Marie-Laure, die haar nieuwe rol als rijke weduwe maar al te graag omarmde. Ze vindt het verschrikkelijk om haar man nu weer aan haar zijde te hebben en wil van hem scheiden.

    Hun prachtige huis is eigendom van Ludovics vader Henri, die er ook woont met zijn tweede vrouw Sandra. Henri heeft doorgaans weinig aandacht voor zijn gezin maar als hij hoort hoë Marie-Laure zijn zoon op een avond bot afwijst als hij het bed met haar wil delen, besluit hij zijn zoon te hulp te schieten. Hij nodigt een prostituee uit om het zelfvertrouwen van Ludovic op te vijzelen. Hij is ervan overtuigd dat zijn plan het huwelijk van de twee zal redden. In afwachting van een groot feest dat op het landhuis zal plaatsvinden blijft ook Fanny, de aantrekkelijke moeder van Marie-Laure, een aantal weken logeren. Lang genoeg om de heren des huizes in verwarring te brengen en het precaire evenwicht in huis danig te verstoren.

    De hoeken van het hart in de pers

    "De liefhebber van Sagan herkent met plezier die onbezorgde, lichte, schaamteloze toon die haar handelsmerk was.' NRC Handelsblad

    "Toegankelijk met een natuurlijke allure. We herkennen met plezier Sagans gevoel voor humor, haar onverschilligheid en haar elegantie. De hoeken van het hart beantwoordt ons verlangen naar authentieke verhalen.' Le Monde

    "In De hoeken van het hart biedt Françoise Sagan ons een ritje in een cabrio: razendsnel rijden met de haren in de wind door de wegen van Normandië. In gracieuze stijl schildert ze een charmant beeld van de bourgeoisie dat een onuitgesproken duivelse en grensoverschrijdende boodschap bevat.' Livres Hebdo

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Lichaamstaal van de liefde

  • Voorbestemd - Jennifer Probst

  • Door het grote vuur - Alice Winn

Zoek in artikelen