• onze waardering

Het dikke vaderlandse dierenboek - Marianne Busser RECENSIE

Recensie: Het dikke vaderlandse dierenboek - Marianne Busser

Het dikke vaderlandse dierenboek geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder zit vol weetjes over wilde dieren in Nederland en België. Zowel in tekst als in de illustraties van ivan en ilia is te zien hoe deze dieren eruitzien en waar we ze kunnen vinden. Dit is een boek dat zowel volwassen als kinderen kan verwonderen over de natuur in ons eigen land. Op alfabetische volgorde komen in 123 pagina's zoveel dieren voorbij, dat je helemaal niet op vakantie hoeft om bijzondere wilde dieren tegen te komen!

Ieder dier in Het dikke vaderlandse dierenboek begint met een spread met versjes en daarna een spread vol weetjes. In de versjes worden de dieren geïntroduceerd in een aantal coupletten. De rijm maakt de korte verhaaltjes fijn om voor te lezen en naar te luisteren. Ook in dit rijmende gedeelte worden interessante feiten genoemd, waardoor je als lezer pagina na pagina in een rap tempo omslaat om meer te weten te komen over deze boeiende dieren. Hierna volgt steeds een spread gevuld met allemaal bijzondere feiten over het dier. In deze spreads ga je steeds dieper in op hoe en waar ze leven, wat hun verblijfplaats is, hoe oud ze kunnen worden, de voortplanting, over het opgroeien van de jongen, of de dieren alleen leven of samenleven, gedrag, bijnamen, hun vijanden en de verschillen tussen het mannetje en het vrouwtje. Het is erg leuk dat je zelfs over dieren die zo alledaags zijn als de egel, kikker of de haas nieuwe feiten leest. Ook het karakter van een dier leer je beter kennen met weetjes over of een dier netjes of juist heel slordig is en of het de jongen opgroeit of aan zijn lot overlaat. Hier denk je niet snel over na, maar dit zegt wel iets over zijn karakter en is daarom wel zeer Interessant om te weten! 

Wat Het dikke vaderlandse dierenboek zo mooi, fijn en leuk maakt om te lezen zijn de illustraties van het illustratorenduo ivan en ilia. De illustraties geven aan in welke leefomgeving je de dieren kunt vinden terwijl ze opzoek zijn naar eten of met de jongen op pad zijn. Er zijn mooie kleuren gebruikt in de illustraties, waardoor de platen echt in het oog springen. Ook de afwisselende spreads van beeldvullend tot alleen een gevulde linkerpagina en enkele kleine details op de witte rechterpagina, maakt elke pagina die je omslaat verrassend. Daarnaast worden de dieren erg lief en met duidelijke gezichtsuitdrukkingen afgebeeld, zodat ze voor jonge kinderen ook aantrekkelijk zijn om naar te kijken. 

Dit boek is voor kinderen vanaf 3 jaar en ouder erg leuk om te lezen en te bekijken. Je leert in Het dikke vaderlandse kinderboek van Marianne Busser en Ron Schröder op een leuke manier over deze dieren. Je krijgt zin om al deze dieren op te zoeken in de natuur. Zo zie je maar weer hoeveel dieren we hebben in ons eigen land, waarvan je er veel hebt gezien, maar er nog veel meer niet hebt gezien.

Recensie: Het dikke vaderlandse dierenboek - Marianne Busser

Het dikke vaderlandse dierenboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Heel veel weetjes en versjes over alle Nederlandse en Belgische wilde dieren!

  Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over alle wilde dieren die je in Nederland en België kan vinden. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een mannetjeshaas een rammelaar heet? Of dat de baby's van een zwangere hermelijn pas na 300 dagen in haar buik beginnen te groeien?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • recensie: Het dikke kriebelbeestjes boek

 • Recensie: De voorleesfiets

 • De vier kaboutertjes in de zomer - Marianne Busser

 • Het woordenwinkeltje - Marianne Busser en Ron Schröder

Zoek in artikelen