• onze waardering

Over inpakken - Meneer Wateetons en René Zanderink RECENSIE

Recensie: Over inpakken - Meneer Wateetons en René Zanderink

Elk gerecht in een mooi pakketje

Het kookboek Over inpakken van Meneer Wateetons en René Zanderink is misschien wel het meest bijzondere kookboek dat je ooit hebt gezien. De mannen bundelen hun krachten en brengen duurzaamheid en oeroude kooktechnieken samen. Meneer Wateetons heeft 7 kookboeken geschreven over robuuste onderwerpen zoals het maken van worst, het roken van producten en dranken maken. Hij geeft ook meerdaagse cursussen aan professionals over vlees bereiden en fermenteren. René Zanderink heeft in 2015 een prijs gewonnen voor het beste en meest duurzame kookboek. Kortom, een goede combinatie voor een interessante samenwerking! Het boek bevat geschiedenislessen over de manieren van het bereiden van eten.

Het boek is onderverdeeld in 5 hoofdstukken. Deze hoofdstukken bevatten allen een andere manier van inpakken en koken. Zo is er een hoofdstuk inpakken in groen, in korst en in hout. De andere 2 hoofdstukken gaan over het inpakken in dieren en in de grond. Het 'oerinpakken' wat door onze voorvaderen gebeurde met een andere reden, namelijk om het voedsel te garen in vuur en aarde. Met de omslag van het boek is gelijk de titel van het boek duidelijk. Op de voorkant staan meerdere pakketjes met verschillende verpakkingen, zoals bananenbladeren.

Wat erg praktisch is, is dat er achterin het boek een leverancierslijst met materialen en ingrediënten is opgenomen. Voor de soms wat unieke materialen en producten die je nodig hebt, is het zeer fijn een website te hebben waar je bijvoorbeeld rookhout of houtvellen kan kopen. Er staat veel informatie over de producten bij waardoor je veel nieuwe informatie krijgt. Wat verder erg prettig is, is dat de bereiding van het recept stap voor stap duidelijk staat aangegeven. De volgorde van bereiding hebben zij genummerd, op deze manier kan je snel onthouden bij welk nummer van de bereiding je bent gebleven.

Wanneer je sommige foto's van gerechten ziet, zal je eerste indruk zijn dat het er erg ingewikkeld uit ziet. Maar als je de bereidingswijze leest zie je dat het best mee valt. De bereidingen in de hooikist en composthoop zien er ook ingewikkeld uit, maar deze zijn wel lastig. Je moet je even goed in deze kookwijze inlezen. Hier helpt het boek je goed bij.

Tijdens het bladeren door het kookboek val je van de ene in de andere verbazing; van een in as gepofte knolselderij tot een Toscaanse fazant in leemkorst. Je nieuwsgierigheid is wel direct gewekt en je gaat het recept lezen omdat je wil weten hoe het in elkaar zit en welke technieken er gebruikt zijn. Het is een eerlijk boek zoals blijkt uit de opmerking dat sommige producten er voor de bereiding mooier uitzien dan erna. De schrijvers zijn in Over inpakken realistisch en eerlijk.

Beef Wellington van diamanthaas met cantharellen

Een klassiek gerecht dat ingepakt is in bladerdeeg. De Beef Wellington kent iedereen wel of heeft het wel eens gegeten. Ik had hem nog nooit zelf gemaakt dus dit was mijn kans. Het gerecht bestaat uit 21 stappen, je bent dus wel even bezig maar dat is het ook helemaal waard! Het gerecht is rijk van smaak en je proeft de verschillende kruiden die gebruikt worden nog goed terug. De diamanthaas is ingepakt in rauwe ham. Deze zoutige smaak proef je wel, maar overheerst totaal niet. Het gerecht is mooi in balans qua smaken. Voor dit recept heb je een kernthermometer nodig, je kunt dus precies je gewenste roodheid van het vlees op tafel zetten. Er staat duidelijk aangegeven hoeveel graden de thermometer moet aangeven voor rare en medium-rare. Je moet wel even uittrekken om het gerecht te maken, maar dan kan je ook een mooi eindresultaat op tafel zetten.

Ingepakt vruchtendessert

Bij dit enorm mooie gerecht mag natuurlijk een prachtig toetje niet ontbreken. Er staan niet veel desserts in het boek, namelijk maar 2. Dit toetje heeft een zeer chique uitstraling. Dit is typisch zo'n recept waarvan je na het zien van de foto denkt dat het een ingewikkelde bereidingswijze heeft. Als je begint te lezen, zie je dat het best meevalt. Je hoeft alleen maar alle dranken even op te warmen en hier de gelatineblaadjes in op te lossen. Je kan alle kanten op door er de vruchtjes in te doen die je zelf lekker vindt. Er staan bij het recept ook genoeg mogelijkheden en ideeën. Ook staat er een goede tip bij over welke vruchten je niet moet gebruiken in verband met het enzym bromelaïne die de eiwitten in gelatine stuk maken. Het gerecht ziet er niet alleen mooi uit maar heeft ook een gezonde uitstraling. Ik heb witte – en blauwe druiven, blauwe bessen, mandarijnen en perzik gebruikt. De smaken gingen goed samen, er zat een zoete smaak in van de vruchten en een lichte zure smaak van het limoensap. Het was niet een te zoet dessert. Deze zou ik zeker nog een keer gaan maken!

Dit boek krijgt 4 hartjes. Het kookboek Over inpakken is erg interessant. Het is naast een kookboek ook een leerzaam boek. De foto's van de manieren van inpakken en bereiden zijn indrukwekkend maar ook de verhalen die verteld worden. De verhalen gaan over hoe de bereiding van voedsel vroeger ging en wat je daar in deze tijd nog van kan leren en overnemen. Dit kookboek is geschikt voor de koks die graag nieuwe technieken willen leren en niet bang zijn voor een experiment. Je moet even alle ingrediënten bij elkaar zoeken, maar dan kan het grote avontuur beginnen.

Recensie: Over inpakken - Meneer Wateetons en René Zanderink

Over inpakken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Over inpakken leren Meneer Wateetons en René Zanderink je modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken. Ze laten je zien hoe je aroma's en smaken kunt creëren en behouden door je eten in te pakken in leem, bladeren, groente, zout, hout, dierlijke materialen, en de aarde zelf.
    Naast talloze recepten zoals parelhoen in blauwaderkool, zeebaars in zoutkorst, fazant in Drentse leem en een Amerikaanse clam bake bevat Over inpakken, ook talloze how-to's voor het maken van een grondoven en het in elkaar timmeren van een hooikist. Met een goede leverancier en een gewone oven in de keuken kan iedere lezer de recepten zelf uitvoeren en ervaren hoe belangrijk het is om de geuren en smaken in het gerecht te behouden.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Over Charcuterie – Meneer Wateetons

Zoek in artikelen