• onze waardering

Weg van jou - Sophie Jansen RECENSIE

Recensie: Weg van jou - Sophie Jansen

Juul, Fenna en Sam gaan met school op reis naar Rome. Een dag voor vertrek zijn ze ontzettend zenuwachtig. Fenna wil romantisch met haar vriendje Niels door Rome wandelen, maar Juul is ook verliefd op Niels. Moet ze hierover praten met hem of niet? Na een paar dagen blijkt Fenna tijdens het avondeten spoorloos verdwenen te zijn. De vriendengroep krijgt vage berichten met aanwijzingen en weten niet goed of ze die moeten volgen of de leiding van de reist moeten inschakelen...

Buitenlandreisjes met school zijn voor veel leerlingen het hoogtepunt van hun schoolcarrière, maar uit Weg van jou van Sophie Jansen blijkt dat het ook een bijzonder enerverende en levensgevaarlijke gebeurtenis kan zijn. Als ouder maken dit soort verhalen je niet echt enthousiast om je kind met op school op reis te laten gaan. In dit boek verdwijnt een van de leerlingen van de ene op de andere seconde en niemand weet waar Fenna kan zijn gebleven. Jansen laat heel subtiel puzzelstukjes achter voor de oplettende lezer, waardoor je een heel eind kan komen met het oplossen van de puzzel.

Bij het lezen van de proloog vraag je je eigenlijk direct af wat deze situatie te maken heeft met een reis naar Rome... Daardoor vergeet je ook weer vrij snel wat er in de proloog gebeurde. Tegen de tijd dat je je dat realiseert, blijkt hoe functioneel de proloog was.

Weg van jou is de eerste veertien hoofdstukken vanuit het perspectief van Juul geschreven. Ze vertelt over de reis, over de camping waar de klas verblijft, over de uitstapjes naar Rome en over het samen eten. Vanaf hoofdstuk 14, iets over de helft van het boek, wisselt het perspectief tussen Juul en Fenna. Hierdoor blijf je Juul en haar vrienden net een stapje voor in het vinden van Fenna.

De reis naar Rome is traditie voor vrijwel alle gymnasiumleerlingen. Het is een slimme zet van Jansen om niet een gymnasiumklas, maar een havoklas naar Rome te laten gaan en het accent niet op cultuur en geschiedenis te leggen. Hiermee bereikt ze naar verwachting een veel bredere doelgroep. Het gaat in dit boek vooral om de vriendschap tussen de leerlingen, de onderlinge relaties en verliefdheden en om de spanning als gevolg van de verdwijning van Fenna. Toch blijft het verhaal op veel punten redelijk oppervlakkig en voorspelbaar.

Weg van jou leest vlot en makkelijk. Ook een veertienjarige kan het in een paar uurtjes tijd uitlezen. Het is niet echt een thriller, al zijn wel wat thriller-elementen te herkennen, meer een lekker spannend verhaal. Een perfect zomers verhaal, vooral leuk voor meisjes, om te lezen op de camping, onderweg in de auto of het vliegtuig of langs de rand van het zwembad...

Recensie: Weg van jou - Sophie Jansen

Weg van jou

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Het leukste van mijn tijd op de middelbare school', dat is wat er over de Romereis wordt gezegd. Juul, Fenna en Sam zijn een dag voor vertrek dan ook op van de zenuwen. Fenna kan niet wachten om samen met haar vriendje Niels romantisch door Rome te wandelen. Maar Juul heeft ook gevoelens voor Niels. Moet ze hier met hem over praten? Dan gebeurt er iets wat de boel op scherp zet: tijdens het avondeten blijkt Fenna spoorloos verdwenen. Als de vriendengroep vervolgens vage berichten met aanwijzingen krijgt, staan ze voor een moeilijke keuze.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

 • In nevelen gehuld - Eva Björg Aegisdóttir

 • Angelique – Angelique Woudenberg en Liddie Austin

 • Ik wil een bos voor mijn verjaardag - Linda de Haan

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Weg van jou

 • Recensie: Weg van jou

 • Weg van jou

 • Recensie: Volg me

 • Film top 6: mei 2018

Zoek in artikelen