• onze waardering

Het pionnenspel - Steve Berry RECENSIE

Recensie: Het pionnenspel - Steve Berry

In Het pionnenspel wordt er teruggegaan naar de start van de carrière van Cotton Malone, advocaat bij de Amerikaans marine. Hij wordt betrokken in een mysterieuze zaak die alles te maken heeft met de dood van Martin Luther King Jr. Wat volgt is een verhaal vol actie tegen een historische achtergrond.

Het pionnenspel is het veertiende boek van Steve Berry met hoofdpersonage Cotton Malone in de hoofdrol. Aangezien dit boek zich vooral afspeelt toen Malone nog jong en onervaren was, zo'n dertig jaar geleden, kan je dit boek perfect losstaand lezen. Er wordt vaak verwezen naar persoonlijke gebeurtenissen die zich later zullen afspelen, maar dit stoort niet. Ze maken de lezer enkel nieuwsgierig naar de andere boeken van deze auteur.

Al draait het verhaal voornamelijk om het leven en de dood van Martin Luther King Jr., toch kan je dit verhaal ook lezen zonder enige voorkennis van het onderwerp. Steve Berry heeft namelijk voor een groot deel zijn eigen verhaal verzonnen en fictieve personages gecreëerd die eigenlijk nooit een rol hebben gespeeld in het leven van King. Toch is het onderwerp erg actueel wanneer je denkt aan de hedendaagse protesten rond "Black lives matter". Het begin van het boek is meer een introductie en draait nog niet onmiddellijk om de hoofdthema's King en racisme. Het is een spannende tocht waarin we Cotton Malone volgen, samen met zijn tijdelijke reisgenote Coleen. Actie en spanning staan hierbij centraal en je vliegt door de pagina's heen. De korte hoofdstukken in Het pionnenspel zorgen zelfs voor een nog hoger leestempo.

In dit boek schrijft Steve Berry volledig vanuit de ik-vorm, het standpunt van hoofdpersonage Cotton Malone. Een schrijfstijl die hij niet standaard hanteert, zoals vermeld in zijn nawoord. Dit nawoord is trouwens een mooie toevoeging aan het verhaal aangezien er duidelijk in staat welke gebeurtenissen en personages al dan niet fictief zijn. Verwacht dus geen waarheidsgetrouw verhaal over de laatste dagen van Martin Luther King Jr., al komt Steve Berry wel met een interessante theorie op de proppen.

Geschiedenis en politiek vormen een groot onderdeel van het verhaal, zoals racisme en het counter intelligence program van de FBI. Het zijn interessante feiten waar Steve Berry graag uitgebreid over vertelt, al gaat hij hierin soms iets te ver. Sommige passages in het boek bestaan uit een indrukwekkend aantal feiten en achtergrondinformatie die na een tijd toch wat gaat vervelen. Gelukkig wordt na een eerder theoretisch stuk al snel weer overgegaan tot volle actie. Er gebeurt echt heel veel in dit boek, denk maar aan ontelbare vuurgevechten, ontvoeringen, ontploffingen, enzovoort. Aan de beschrijving van al deze actie kan je duidelijk afleiden dat Het pionnenspel geschreven is door een mannelijke auteur. De voorkeur gaat naar de actie in plaats van naar de persoonlijkheden van de personages.

Het pionnenspel is een verhaal vol actie en spanning tegen een historische achtergrond. Een knappe thriller rond het hedendaagse thema racisme, met een uitgebreide historische achtergrond. Als extraatje krijg je ook nog een fictieve theorie die de dood van Martin Luther King Jr. verklaart.

Recensie: Het pionnenspel - Steve Berry

Cotton Malone 14 - Het pionnenspel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Cotton Malone onderzoekt een zaak uit de start van zijn carrière waarin gekeken werd of een conflict tussen FBI en het ministerie van justitie de basis vormde voor de moord op Dr. Martin Luther King.
  Het pionnenspel (The Bishop's Pawn) van Steve Berry verscheen vijftig jaar na de moord op Dr. Martin Luther King Jr.
  50 jaar na de moord op Dr. Martin Luther King Jr, moet Cotton Malone de waarheid achterhalen over wat er werkelijk gebeurde in Memphis op 4 april 1968. Het brengt hem terug naar het begin van zijn carrière waarin hem gevraagd werd een zaak te onderzoeken waarbij de FBI tegenover het ministerie van justitie kwam te staan. Lag deze vete, waarin FBI-baas J. Edgar Hoover een hoofdrol had, aan de basis van de moord op Dr. King?
  De boeken van Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen