- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- In de wacht - Alan Nolan
Recensie: In de wacht - Alan Nolan
Alan Nolan is een man van middelbare leeftijd als hij opgeschrikt wordt door een aandoening aan zijn hart. Tot ieders grote schrik, en zijn eigen verbazing, belandt hij in het ziekenhuis. Nu hij zeeën van vrije tijd heeft analyseert hij alles om hem heen. De gehele Nederlandse samenleving, de geschiedenis van vader- en moederland, zijn familie, zijn eigen handelen en het verplegend personeel: alles komt aan de orde. Hierin neemt Alan geen enkel blad voor de mond en de tijd die verstrijkt weerhoudt hem ervan nutteloos televisie te kijken zoals zijn ziekenhuis-buurman wel doet.
In de wacht beschrijft op een grappige manier de wereld volgens de ietwat norse, brommerige maar heldere Alan. Echt gestructureerd is deze kijk niet, er wordt van onderwerp naar onderwerp gesprongen zonder duidelijke samenhang. Dit stoort echter niet, mede door de fijne schrijfstijl die Alfred Birney heeft gekozen.
Het boek wordt compleet beschreven vanuit het perspectief van Alan Nolan. De hoofdpersoon fungeert ook al belangrijkste karakter in een eerder verschenen roman van Alfred Birney. Ook zonder dit boek eerst te hebben gelezen is In de wacht een goed te begrijpen verhaal. Zonder directe inleiding beginnen Alans harsenspinsels. Op een later moment in het verhaal worden de belangrijkste familieleden, als zijn zoon, pas geïntroduceerd. Ook duurt het wat langer voor duidelijk is wat er met Alan aan de hand is.
Het boek kent weinig echte dialogen, hele passages spelen zich enkel af in het hoofd van Alan. Deze interactie kan een gemis zijn waardoor het boek soms wat langdradig kan worden. Conversaties met het verplegend personeel zijn erg kort en oppervlakkig, dit geeft geen diepgang. De setting waar het verhaal zich afspeelt, voornamelijk in het ziekenhuisbed, leent zich ook niet echt goed voor diepgaande gesprekken maar dit eenzijdige verhaal kan soms wat vervelen.
Alfred Birneys In de wacht neemt de lezer mee in het hoofd van een brommende man van middelbare leeftijd, maar wel mét humor. Hier en daar gaat hij net over het randje maar het personage is altijd eerlijk, ook over zijn eigen gebreken. De wereld volgens Alan Nolan kan verhelderend werken maar dat maakt het boek geen feelgood roman.
Recensie: In de wacht - Alan Nolan
In de wacht
-
Auteur:
Alfred Birney -
Verschenen:
28 april 2020 -
Uitgave:
ISBN 9789044543384
Uitgever De Geus
288 pagina's -
Uitgever:
De Geus -
Genre:
Roman
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Wachtend op een operatie ziet Alan Noland vanaf zijn ziekenhuisbed de multiculturele samenleving aan zich voorbijtrekken. Ongegeneerd etnisch profilerend legt hij zijn tijdelijke leefomgeving onder een microscoop. Wat hij ziet verbaast, ergert en vermaakt hem zodanig dat hij zijn eigen levensgevaarlijke fysieke toestand bijna vergeet.
Voor dit boek, het eerste nieuwe werk na De tolk van Java, heeft Alfred Birney zijn pen geslepen en vervolgens in een vloeistof gedoopt waarvan alleen hij de samenstelling kent. Maar dat er gif en lachgas in zit moge duidelijk zijn. Onduidelijk is wat zijn held tegemoetgaat.
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen
-
Recensie: De zeven zussen
-
Gezocht: recensenten
-
Recensie: Match
-
Gegijzeld - Chinouk Thijssen