• onze waardering

Nouveau Fuck - Stella Bergsma RECENSIE

Recensie: Nouveau Fuck - Stella Bergsma

Voor Stella Bergsma is schrijven als seks; orgastisch, obstinaat maar ook gewoon een vorm van literaire aanranding. Als je dit niet aan kunt kan je beter niet beginnen aan Nouveau Fuck. Hét manifest om als feminist fatale het moderne leven aan te kunnen. Door dit boek te lezen en het manifest te volgen wordt je volgens Stella vanzelf een echte Fucker. 

Nouveau Fuck start met 7 stellingen: "nouveau fuck klaagt niet, maar constateert. Nouveau fuck let op taal. Nouveau fuck fileert zonder vingerwijzen. Nouveau fuck is scherp op de inhoud, niet op de persoon. Nouveau fuck is kritisch, creatief en geestelijk lenig. Nouveau Fuck heeft luchtig lak en schijt met stijl. Nouveau fuck leeft en spreekt altijd haar waarheid."  Door zich te houden aan deze 7 stelling van het manifest doet Stella gewaagde uitspraken over thema's zoals ongelijkheid, discriminatie en racisme, waarbij ze niet zeurt, maar constateert. Soms wordt er wat ver gegaan in haar constateringen of op de inhoud, maar deze onverschrokkenheid biedt ook wel een nieuw (vrouwelijk) perspectief. 

Het hele boek draait om 'de norm' versus de totale revolutie van de vrouw. Hoe kun je als vrouw gestimuleerd worden om de normen van de maatschappij te doorbreken? Volgens Stella doe je dit door een fucker te worden en af te stappen van jouw positieve 'vrouwelijke'  kant. De maatschappij prijst passiviteit, dus moet je stoppen met passief zijn en jezelf op elke mogelijke manier uiten. Nouveau Fuck biedt hierin de uitkomst voor Stella, ze uit zich in elke alinea, zin en zelfs met elk woord in dit boek. De schrijfstijl van Bergsma voelt aan als een schreeuw om aandacht en een roep om verandering. 

Daarnaast spelen seks en vrouwelijk genot een grote rol in Nouveau Fuck, alles rondom seks zal moeten worden genormaliseerd. Daardoor krijg je een soort ruig seksueel feminisme, waar je wellicht wat van kan schrikken als je wat preuts bent. Preutsheid is namelijk geen woord wat voorkomt in dit boek. Ze is namelijk niet bang voor heftige uitspraken en provocerende scheldwoorden.

Alles aan dit boek is dwars, Stella is dwars, de woorden zijn dwars, de kaft is dwars en Stella is vooral boos op de maatschappij en dat kun je lezen in elke letter. Ze neemt geen blad voor de mond en roept andere vrouwen op dit ook niet meer te doen. Nouveau Fuck is echt een boek waarover je kunt zeggen: You Love It or You Hate It, want er zit echt niks tussen in.

Recensie: Nouveau Fuck - Stella Bergsma

Nouveau Fuck

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nouveau Fuck is het antwoord op alles: het is schijt hebben met stijl. Het is een nieuwe manier om alles te benaderen. Nouveau Fuck is moeiteloos gevaarlijk. Iets saais doen met Nouveau Fuck is zoveel beter dan gevaarlijk zijn zonder. En door iets gevaarlijks te doen met Nouveau Fuck ontstaat er kunst.

    Wanneer worden vrouwen eens echt gevaarlijk? Als ze ophouden met behagen. Alle strikjes van zich afgooien en Nouveau Fuck krijgen, of het zich aanmeten. Nouveau Fuck is een beweging, een levensstijl, een manier van kijken. Aan de hand van het werk van rebelse mensen uit de wereld van literatuur en kunst als Erica Young, Elizabeth Wurtzel, Mona Eltahawy, en Valerie Solanas schrijft Stella Bergsma over onderwerpen als schaamte, woede, kwaadaardigheid, jezelf zijn en wel of niet deugen. Hoe ben je als vrouw onvermijdelijk? Meedogenloos? Nouveau Fuck is een manifest over eigenzinnigheid en je eigen zinnen schrijven.
     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen