• onze waardering

Recensie: Bitterzoete honing - Letitia Clark RECENSIE

Recensie: Bitterzoete honing - Letitia Clark

Sardinië in je eigen keuken

Het kookboek Bitterzoete Honing is geschreven door Letitia Clark. Het boek bevat de smaken van de Sardinische keuken, er staan heel veel recepten in die uit deze keuken komen. Als je het boek opent kom je er eigenlijk pas na een aantal bladzijden achter dat het om een kookboek gaat. Het boek bevat erg veel tekst, het bevat een lange inleiding en veel persoonlijke details. Na alle tekst volgen daarna, gelukkig, de recepten van heerlijke gerechten. Je waant je direct op Sardinië. Dit komt ook door de foto's die tussen de gerechten staan. De mooie Italiaanse huisjes en de natuur lachen je tegemoet. De inleidingen van de hoofdstukken bevatten ook veel tekst, deze kan je op je gemak een keer lezen maar je merkt dat je graag naar de recepten door wil om deze te kunnen gaan maken. Zelfs de recepten hebben ook weer een inleiding, kortom erg veel tekst met wel hele leuke en vrolijke kleurenfoto's, het is een kleurrijk kookboek.

Er wordt tegen het einde pas duidelijk waarom het boek Bitterzoete honing heet. Bitterzoetheid is een belangrijk element van Sardinische gerechten. Het gaat in de gerechten om de balans tussen bitter en zoet. Deze smaak is te vinden van het aperitief tot aan het avondeten. Volgens Letitia Clark is een van de meest bezongen en karakteristieke producten: Miele di corbezzolo, de honing. Aan deze smaak en dit product dankt het boek haar titel.

Je leert door dit boek wel weer nieuwe producten kennen. Er wordt in de gerechten niet vaak een standaard pasta gebruikt zoals penne of fusilli, maar er wordt bijvoorbeeld trofie gebruikt. Er wordt beschreven hoe je dit kan maken, met als goede tip dat je niet moet bezuinigen op olijfolie. De rest van de producten is volgens Letitia Clark toch goedkoop dus aan de olijfolie mag je geld uitgeven. Als je in Italië op vakantie bent, is het leuk om wat lokale producten mee te nemen voor in je voorraadkast. Deze kan je gebruiken wanneer je een recept uit het kookboek gaat bereiden. Altijd handig om een goede olijfolie of wat Italiaanse pasta in huis te hebben.

Je kunt dit boek gebruiken voor een complete Sardinische maaltijd, je vindt er aperitieven, voor-, hoofd- en nagerechten. Bij de recepten staat geen bereidingstijd, dit is wel een minpuntje. Wanneer je een complete maaltijd gaat maken is het lastig inschatten wanneer je moet beginnen om alles op tijd af te krijgen.

Venkelgratin

Om een barbecue een Italiaans/Sardinisch tintje te geven heb ik het kookboek Bitterzoete honing erbij gepakt. Ik kwam al snel bij de venkelgratin. Deze kan je heerlijk naast de vleesgerechten serveren. Je moet wel opletten dat je de venkel inderdaad maar 2 minuten kookt, dan komt de venkel lekker knapperig en stevig uit de oven. Je kunt de venkel alvast koken en als de gasten er zijn het in de oven schuiven. De geur uit de oven is erg speciaal, de combinatie van venkel en kaas is heerlijk. Daarnaast ruik en proef je ook de slagroom met knoflook goed terug, maar deze overheersen niet. Een minpuntje is dat de paneermeel over de venkel niet mooi bruin werd, de oven moet op 175 graden Celsius. Dit gerecht ga ik zeker nog een keer maken, maar de volgende keer ga ik de oven wel wat hoger zetten om een bruiner korstje te krijgen.

Gesmoorde courgette met munt, chilipeper en amandelen

Nog een gezond groentegerecht voor bij de barbecue naast alle satéstokjes is gesmoorde courgette. Tijdens het bereiden komt de geur van knoflook je al tegemoet. Er moeten 3 teentjes in, 2 teentjes zou ook voldoende zijn voor de smaak van het gerecht. Er zit lekker veel groenten in dit gerecht namelijk 700 gram courgette. De combinatie munt, courgette en amandelen had ik nog nooit voorbij zien komen en is zeker het onthouden waard. De volgende keer zou ik minder olijfolie in de pan doen, de courgette was erg vet van de olijfolie. Hij was wel goed gesmoord, maar de olie was er wel erg ingetrokken. De munt en de citroenschil zorgen voor een frisse tint, dit is zeker een toevoeging die niet mag ontbreken. De geschaafde amandelen vallen een beetje weg in het gerecht. De knoflook moet je in dunne plakjes snijden, dit lijkt dus een beetje op de amandelen. Door de smaak houd je de gebruikte producten uit elkaar, door het uiterlijk niet.

Het boek Bitterzoete Honing krijgt 3 hartjes. Als je meer zou willen weten over Sardinië, de gebruiken en het leven van Letitia Clark heb je veel leesplezier aan dit boek. Na het openen van het kookboek merk je dat je echt zit te wachten tot de recepten beginnen. Er staan lange inleidingen in en het duurt even voordat de gerechten na ook weer een inleidende tekst eindelijk beginnen. De gerechten die in het boek staan smaken heerlijk.

Recensie: Bitterzoete honing - Letitia Clark

Bitterzoete honing

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Bitterzoete honing neemt Letitia Clark je mee op reis naar het veelzijdige, rustieke Sardinië. De nadruk op traditie en het belang van goed eten is hier nog meer uitgesproken dan in de rest van Italië. De Sardinische keuken weerspiegelt het leven op het eiland: men neemt de tijd en hanteert de technieken die er al sinds jaar en dag worden gebruikt. Verlekker je aan de geroosterde aubergines met honing, munt, knoflook en burrata, of geniet van een frisse, pittige salade van selderij, sinaasappel, ansjovis en hazelnoot of Malloreddus (de schelp-vormige pasta uit de regio) met krab, saffraan en tomaat. Alle recepten en het verhaal erachter zullen je meenemen naar de glinsterende, turquoise wateren en relaxte levensstijl van dit Italiaanse paradijs. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes, is Bitterzoete honing een vakantie, een kookboek en een gedroomde levensstijl in de zon in één.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen