• onze waardering

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy  RECENSIE

Recensie: De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy 

In De jongen, de mol, de vos en het paard ontmoet een jongen een mol. Ze wandelen, kijken rond en voeren wijze gesprekken. Ze ontmoeten een vos, die vast zit in een klem. Ze helpen en hem de vos gaat met hen mee. De vos zegt niet veel, maar wat hij zegt is de moeite waard. En uiteindelijk ontmoeten ze een paard, een paard met een bijzonder geheim.

De jongen, de mol, de vos en het paard bestaat uit illustraties, vooral illustraties, en een beetje tekst. De illustraties zijn van de hand van de auteur, Charlie Mackesy De illustraties zijn mooi, soms in zwart-wit en soms in kleur, soms paginagroot en soms heel klein. De bijpassende tekst is mooi en ongetwijfeld bijzonder goed vertaald door Arthur Japin. Iedere zin raakt, iedere zin treft je, stof om over na te denken en niet te vergeten.

De uitgave van De jongen, de mol, de vos en het paard is ook bijzonder mooi: gebonden met een rug in afwijkend materiaal en gedrukt op dik en stevig papier.

'Soms voel ik me verloren,' zei de jongen. 

'Ik ook,' zei de mol, 'maar wij houden van je en liefde brengt je thuis.'

Associaties zijn natuurlijk puur persoonlijk, maar het kan zijn dat je bij dit boek moet denken aan Winnie the Pooh, in de originele versie van A.A. Milne, door de illustraties en bijvoorbeeld de manier waarop de jongen en de mol van achteren op een tak zijn afgebeeld. Maar ook door de simpele, maar waardevolle wijsheden.

Een andere associatie is die met De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry, een ander poëtisch verhaal dat ook door de auteur zelf is geïllustreerd.

De jongen, de mol, de vos en het paard staat te boek als een kinderboek, maar het is voor volwassenen minstens zo mooi en waardevol. De gesprekken tussen de jongen en de dieren zijn eenvoudig, maar zijn vol met kostbare wijze inzichten en adviezen. Het is een boek dat je het liefst in een kleine uitgave zou willen hebben, zodat je het elke dag in je kontzak bij je kunt dragen om er steeds weer even naar te kijken. Hoe blij kan je dan worden als je ziet dat Charlie Mackesy een instagramaccount heeft met heel veel afbeeldingen en teksten die zo in De jongen, de mol, de vos en het paard zouden passen. Dat is toch een mooi alternatief voor een boekje op zakformaat.

'Als donkere wolken zich samenpakken...

... blijf doorgaan.'

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek voor iedereen. Een cadeau om voor jezelf te kopen, voor je partner, voor je kind, voor je ouders, voor je collega's, kortom, een boek dat bij iedereen in de boekenkast zou moeten staan om steeds weer gelezen te worden. Een boek over liefde en vriendschap, een boek dat altijd waardevol is, vijf hartjes zijn niet genoeg...

Recensie: De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy 

De jongen, de mol, de vos en het paard

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    'De jongen, de mol, de vos en het paard', vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

    "Wat wil jij worden als je groot bent?' vroeg de mol. "Lief,' zei de jongen. "De jongen, de mol, de vos en het paard' van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse' is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen