• onze waardering

Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston RECENSIE

Recensie: Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston

In Rood, wit en koningsblauw schrijft Casey McQuiston over Alexander Clairemont-Diaz, de zoon van de (vrouwelijk) president van de Verenigde staten. Zijn ambities liggen ook in de richting van de politiek en hij stort zich gretig op de verplichtingen die bij zijn functie komen kijken, zo ook een koninklijk huwelijk in het Verenigd Koninkrijk. Als hij daar per ongelijk bovenop de bruidstaart terechtkomt samen met prins Henry, zijn hun namen niet meer uit de roddelpers te weren. Om hun reputatie te redden, moeten Alex en Henry een vriendschap faken voor de pers, tegen de zin van Alex die de hooghartige Henry maar moeilijk kan verdragen. Maar dan leert Alex een andere kant van Henry kennen...

Alex is een zeer veelzijdig personage en je leert hem op verschillende manieren kennen. Hij laat zijn stoere kant zien door zijn publieke optredens en politieke ambities, maar daaronder zit ook een erg zachte kant. Naast Alex maak je ook met andere personages kennis, die net als hem allemaal even gelaagd zijn: Henry, June, Nora, Paz... Het is een bont allegaartje personages die je laten meevoelen, je hard aan het lachen maken (want er zit erg veel humor in het boek), maar ze laten je vooral genieten van dit heerlijke, zoetsappige verhaal.

Het genre en de leeftijdscategorie van Rood, wit en koningsblauw is niet helemaal duidelijk. Het lijkt wel geschreven als een vlotte Young Adult Romance, maar Alex is al bijna afgestudeerd van de universiteit als het boek start (en dus wat te oud volgens de normen van een YA). Toch is het ook geen typische volwassenenroman, waardoor het boek eigenlijk als een stapje tussen Young Adult en een volwassenenroman beschouwd kan worden. Heel bijzonder, en ideaal voor lezers die wat andere genres willen uitproberen.

Ook op vlak van thema's is Casey McQuiston verfrissend. Ze kiest ervoor om internationale politiek te verwerken in Rood, wit en koningsblauw, en dat is geen alledaagse keuze voor een eerder luchtige roman. Toch komt ze er helemaal mee weg! Je leert bij over politiek terwijl je ondertussen helemaal kan wegzwijmelen bij de verliefdheid van Alex en Henry: wat wil je nog meer? Ook het omgaan met beroemdheid en het worstelen met je geaardheid zijn twee belangrijke thema's in het boek, die bijzonder goed werden uitgewerkt. Alle thema's samen mixen tot een uniek boek, dat je nog lang bij zal blijven!

Casey McQuiston heeft met Rood, wit en koningsblauw een heerlijke, schattige en romantische LGBTQ+ roman weten te creëren, met de nodige diepgang op vlak van politiek en andere serieuze thema's. Geloof me, nadat je het boek hebt dichtgeslagen blijven Alex en Henry nog lang in je hoofd (en je hart) rondspoken!

Recensie: Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston

Rood, wit & koningsblauw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (6 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? 

    Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen