• onze waardering

Bijna echt - Lisa van Campenhout RECENSIE

Recensie: Bijna echt - Lisa van Campenhout

In Bijna echt volgen we Brenda uit Hilversum. Brenda weet hoe het is om geen vrienden te hebben, onzichtbaar te zijn en niet mee te doen met het hippe leven dat mensen om haar heen leiden. Haar plan: Brenda 2.0 worden. Ze begint aan een studie in Amsterdam, maar na een rampzalige introductie mislukt dat plan al direct. Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een chic hotel woont. Aurélie heeft vrienden, een enorm aantal volgers op Instagram en een volle agenda vol feestjes, fotoshoots  en andere jaloersmakende bezigheden. Wat ze ook heeft is een gestolen creditcard, het gevoel dat ze in de gaten gehouden wordt en steeds meer dreigberichten in haar inbox... 

Bijna echt is het debuutboek van de Nederlandse auteur Lisa van Campenhout. Met een pakkende schrijfstijl neemt ze de lezer mee in de (neppe) wereld van Instagram en influencers. De miljoenen volgers die zij hebben en het luxe, gesponsorde leventje dat zij leiden. De lezer volgt het verhaal vanuit Brenda die haar verhaal doet aan een, op het begin, nog onbekend persoon. Het lijkt alsof ze het tegen jou als lezer heeft, maar pas helemaal aan het einde van het verhaal kom je erachter tegen wie ze haar verhaal daadwerkelijk vertelt. 

Het gemak waarmee Brenda van zichzelf naar Aurélie switcht en een compleet nieuwe en luxe levensstijl aanneemt, is bizar. Toch geeft dit goed de essentie weer van wat er veelal op social media gebeurt. Miljoenen volgers en likes, de meest mooie foto's in het buitenland, luxe etentjes, sponsordeals... Ongetwijfeld voor een aantal daadwerkelijk het echte leven, maar er zijn zeker ook profiteurs zoals Brenda te vinden. Een mooi kijkje in deze wereld.

De schrijfstijl van Lisa van Campenhout is pakkend en verfrissend en neemt je mee in het verhaal. Het maakt nieuwsgierig naar meer. Ondanks dat het verhaal op zichzelf een beetje voortkabbelt. Het verhaal is origineel en de plot is in zekere op een mooie manier uitgewerkt, maar blijft ook wel enigszins oppervlakkig. Al past dat misschien wel goed bij het onderwerp. Het eerste hoofdstuk begint met een soort samenvatting waardoor je al weet hoe het eindigt. Toch blijft er gedurende het verhaal nog genoeg over waardoor niet alles aan het begin wordt weggegeven. Maar echt diepgaand is het verhaal niet. Erg is dit niet, maar er had misschien nog meer uitgehaald kunnen worden. Daarnaast ontstond er af en toe verwarring over een bepaalde gebeurtenis/handeling die ineens plaatsvond, maar die pas later in het verhaal echt werd uitgelegd. Hierdoor ontstond af en toe het gevoel over dingen heen te lezen. 

Meeleven met Brenda/Aurélie is lastig. Liegen, stelen en bedriegen; dat is hoe ze aan haar 'luxe' leventje komt en dat is voor de meesten toch geen normale gang van zaken. Alhoewel je op bepaalde punten haar wanhoop van het papier voelt spatten. Dat weet Lisa van Campenhout dan wel goed over te brengen. Wat de auteur ook leuk gedaan heeft is het benoemen van de hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is voorzien van een nieuw titel en het aantal volgers dat Aurélie op dat moment heeft. Langzaamaan zie je dat hoe verder ze in haar web van leugens verstrikt raakt, hoe meer volgers ze krijgt. Er komen veel personages in het boek voor waardoor het soms lastig was om bij te houden wie precies wie was en wie wat doet. Je leert ze niet heel erg goed kennen en weet ook hun achtergrond niet, waardoor zij een beetje oppervlakkig blijven. Veel afbreuk aan het verhaal doet het dat echter niet. 

Al met al heeft Lisa van Campenhout met Bijna echt een mooi debuut geschreven. Het geeft een bijzonder kijkje in de wereld van influencers, zowel positief als negatief en laat zien wat wanhoop en eenzaamheid met iemand kan doen en hoever mensen gaan voor aandacht. Het is een luchtig boek met de nodige humor en spanning, maar waar nog net iets meer in had kunnen zitten. Ik ben erg benieuwd naar de volgende boeken van Lisa van Campenhout, want dat ze een heerlijke schrijfstijl heeft bewijst ze met Bijna echt zeker!  

Recensie: Bijna echt - Lisa van Campenhout

Bijna echt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.
  Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.
  Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

 • Wat eten we vanavond - Mama Baas

 • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen