• onze waardering

Uitverkoren - Veronica Roth RECENSIE

Recensie: Uitverkoren - Veronica Roth

Toen ze nog maar een tiener was, hebben Sloane en vier andere Uitverkoren tieners de geheimzinnige Duistere uitgeschakeld en de wereld gered. Nu, tien jaar later, wordt gevierd dat ze al een decennium lang van hem af zijn. Sloane voelt zich echter nog heel naar en weet niet hoe ze verder moet met haar leven. En wanneer 1 van de 5 Uitverkorenen sterft, lijkt het er toch op dat er iets goed fout is. Ze beginnen aan alles te twijfelen wat ze dachten te weten, want weten ze wel honderd procent zeker dat de Duistere dood is?

Uitverkoren is het nieuwste boek van Veronica Roth, de schrijfster van de populaire Divergent serie. Anders dan Divergent, die geschreven is als young adult boek, is Uitverkoren een fantasy verhaal voor volwassen lezers: haar eerste boek voor deze doelgroep. En wat een debuut is het! Roth heeft een idee uitgewerkt tot in extreme details, die je als lezer mag waarderen en bewonderen. In het begin zorgen deze details er echter voor dat er weinig tempo in het verhaal zit, waardoor het wel een poos duurt voordat je er helemaal in zit. Dit duurde bij mij veel langer dan normaal en dat was wel even wennen, omdat ik wel heel geïnteresseerd was in het verhaal.

Het verhaal is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken, maar daarnaast staan er krantenartikelen en geheime rapporten in die je kunt lezen. Zo kom je van meerdere kanten iets te weten dan alleen uit de tekst in de hoofdstukken, die bestaan uit de beleving van Sloane. Ook lees je stukken uit brieven die verschillende mensen geschreven hebben. De rapporten zijn geschreven door mensen van ARIS, de organisatie waar ze voor werken. Hierdoor kom je achter extra informatie die je vanuit de personages zelf niet zou kunnen lezen.

Uitverkoren is niet het meest gemakkelijke boek om te lezen. In tegenstelling tot Divergent is het verhaal opgebouwd uit lange en soms ingewikkelde zinnen. Dit is natuurlijk deels door het verschil in doelgroep, maar er zaten zinnen bij die ik meerdere keren moest lezen om ze goed te begrijpen. Dat is jammer, omdat het een stukje van de kracht van het verhaal weghaalt. Ook zitten er best gruwelijke details in Uitverkoren

"Er dobbert iets naast me in het water. Het ziet er zo op het eerste gezicht uit als een stuk plastic, maar als ik het vastpak voelt het zacht en glibberig aan. Ik gil, laat het vallen als het tot me doordringt dat het huid is. Overal om me heen drijven stukjes huid en spier en bot en ingewanden.

Iedereen is dood. En ik ben alleen."

- pagina 84

Dit is een onderdeel uit een stuk dat Sloane geschreven heeft. Het boek is niet geschreven vanuit de eerste persoon, zoals in bovenstaande tekst wel zo is. Hier zie je dat het best een grafisch verhaal is, waar je wel tegen moet kunnen. Problematiek zoals depressieve gevoelens en racisme komen ook aan de orde in Uitverkoren. Je moet dus wel ergens tegen kunnen om van dit boek te kunnen genieten.

Wanneer je verder komt in het boek, wordt het gemakkelijker te lezen en ga je steeds meer op in het verhaal. Het wordt steeds spannender en interessanter om door te lezen.

Het grootste nadeel aan Uitverkoren vind ik dat ik heel nieuwsgierig ben geworden naar de gebeurtenissen van tien jaar geleden, toen de Duistere verslagen werd. Hier lees je heel weinig over, en ergens had ik verwacht dat er terugblikkende hoofdstukken in zouden zitten waarin je erachter komt hoe de slag precies gegaan is. Dat is niet zo, en dat vond ik erg jammer. Ik ben namelijk nog steeds geboeid door dat verleden, en zou graag willen lezen wat er toen allemaal gebeurd is. Daar kom je slechts beperkt achter in dit boek van Roth.

Uitverkoren is opgedeeld in drie delen. Als ik alle delen zou moeten beoordelen, zou ik het eerste deel 3 sterren geven. Hier gebeurd niet veel, het is vooral een uitleg van wat gebeurd is. In het tweede deel zijn Sloane en twee van haar mede-uitverkorenen naar een andere dimensie gehaald en wordt het verhaal interessanter. Deze zou ik 4 sterren geven, maar het derde deel zou ik zeker met 5 sterren beoordelen! Hier gebeurd veel en ben je ontzettend nieuwsgierig wat er verder zal gebeuren. Dit laatste deel is ijzersterk en zorgt ervoor dat je het boek uitleest met een positieve energie. Daarom geef ik dit volwassenen debuut van Veronica Roth 4 hartjes.

Recensie: Uitverkoren - Veronica Roth

Uitverkoren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het eerste boek voor volwassenen van Veronica Roth, wereldwijde bestsellerauteur van de Divergent-serie

    Ergens vlak bij Chicago drong op een duistere dag het kwaad de wereld binnen en bracht chaos en verwoesting. Vijf schijnbaar doodgewone tieners – Sloane, Matt, Ines, Albie en Esther – werden opgeroepen zich te melden. Eén van hen zou "de uitverkorene' zijn die de wereld kon redden. En waar of niet, het werkte: het kwaad werd verslagen en de aarde was veilig.

    Tot nu. Tien jaar later is de wereld de tragedie bijna vergeten. Maar Sloane niet. Zij wordt nog elke dag achtervolgd door haar verleden: letterlijk, door de paparazzi die haar maar niet met rust laten, en figuurlijk, door het kwaad dat haar nog altijd nachtmerries bezorgt. Op het tienjarig jubileum van hun overwinning slaat het noodlot opnieuw toe: een van de vijf overlijdt. En als de overige vier zich verzamelen voor de begrafenis, op de plek waar het tien jaar geleden allemaal begon, doen ze een huiveringwekkende ontdekking die alles op losse schroeven zet.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

Zoek in artikelen