• onze waardering

De laatste toevlucht - Marissa Stapley RECENSIE

Recensie: De laatste toevlucht - Marissa Stapley

De laatste toevlucht is een luxe resort voor koppels met huwelijksproblemen. Het wordt gerund door het beroemde en perfecte koppel Miles en Grace Markell. Met een aanbod van individuele en groepstherapie plus enkele activiteiten voor koppels, hopen Miles en Grace dat iedereen zo'n schitterend huwelijk zal hebben als zij. Maar zijn ze wel zo perfect als ze laten uitschijnen? Een tropische storm en een verdwijning brengen heel wat geheimen naar boven.

Marissa Stapley schreef met De laatste toevlucht een spannende zomerthriller. Het verhaal speelt zich af in het warme Mexico met mooie villa's, zon, strand en zee. Op het eerste zicht lijkt dit verhaal vrij banaal, enkele koppels met huwelijksproblemen die geholpen worden door een koppel dat zo zijn eigen problemen heeft. Maar niets is minder waar. In De laatste toevlucht leren we enkele koppels die deelnemen aan het relatietherapieprogramma beter kennen. Hun problemen zijn helemaal niet zo alledaags en Marissa Stapley onthult hun verleden geleidelijk aan. Wat volgt zijn enkele spannende onthullingen, verrassende intriges en een heuse plotwending.

Deze zomerthriller leest heel vlot en is dus ideaal als vakantieboek. Toch word je niet teleurgesteld door het verhaal en zijn verrassende personages. Een zevental van deze personages leer je in het boek steeds beter kennen. Door de focus op hen te leggen maakt de auteur hen diepgaand genoeg zodat je sympathie of juist een afkeer voor hen zal gaan voelen.

De laatste toevlucht is ook een moderne thriller, waarin moderne apparatuur, social media en hedendaagse topics zoals LGBT aan bod komen. Dat maakt deze thriller interessant voor een groot publiek. De korte samenvatting op de achterflap is wel wat misleidend. Zo lijkt het boek pas spannend te worden wanneer een grote storm de koppels isoleert van de buitenwereld. In het boek komt de storm pas na 2/3de ter sprake en is dit eerder het begin van de spannende ontknoping. Het verhaal gaat voornamelijk om de verborgen geheimen en intriges, verraad en angst binnen relaties. De laatste toevlucht past hierdoor mooi tussen andere psychologische thrillers.

Marissa Stapley speelt op een geheimzinnige manier met het verhaal door de lezer nieuwsgierig te maken zonder al snel veel duidelijkheid te scheppen. Je hebt constant het gevoel dat er veel niet klopt in het verhaal en aan de personages, maar wat dat juist is kom je maar geleidelijk aan te weten. In het boek zitten ook enkele korte hoofdstukken in de vorm van een therapeutisch gesprek. Je weet niet wie hier juist aan het woord is en wat er precies gebeurd is, maar ze zorgen er wel voor dat de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt wordt. De verrassende ontknoping zorgt voor een aparte afsluiting, waar je al dan niet vrede mee hebt. Wel krijgt de lezer voldoende duidelijkheid en antwoord op zijn vragen.

De laatste toevlucht is een spannende psychologische thriller die je perfect kan lezen als vakantieboek. Intrigerende personages, een vlotte schrijfstijl en verrassende onthullingen maken van dit boek een goede thriller.

Recensie: De laatste toevlucht - Marissa Stapley

De laatste toevlucht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de luxueuze omgeving van de prachtige Riviera Maya in Mexico is het exclusieve resort gevestigd van artsenechtpaar Miles en Grace Markell. Te midden van de zon en de zee wordt hier relatietherapie gegeven aan echtparen die het zich kunnen veroorloven. Voor de meeste is dit de laatste kans om hun huwelijk te redden.
  Als de stellen van start gaan met het intensieve relatietherapieprogramma, blijkt al snel dat Miles en Grace minder perfect zijn dan ze doen voorkomen. En als de therapeuten en hun gasten worden overvallen door noodweer en geïsoleerd raken van de buitenwereld, neemt niemand het meer zo nauw. Onzekere uren volgen en gevoeligheden worden geopenbaard. Geen huwelijk blijft onaangetast. En dan verdwijnt Miles Markell… Wie is nog loyaal naar wie?

  De laatste toevlucht is een nagelbijtend en boeiend verhaal over relaties en elkaar trouw blijven, maar vooral over leugens en dodelijke geheimen die koste wat het kost verborgen moeten blijven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen